Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CХЕМОТЕХНИКА_ЛЕВАК_Сашка.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
319.62 Кб
Скачать

Вступ.

Для сучасного етапу науково-технічного прогресу властиве безперервне удосконалення елементної бази мікроелектроніки. Найбільш великі науково-технічні досягнення здійснюються в значній мірі завдяки широкому використанню електронних засобів вимірювання, обробки, управління. Особливо підвищилась роль електроніки з розвитком технології мікро схемотехніки, яка дозволяє значно зменшити габаритні розміри, масу, автоматизувати процес виготовлення електронних пристроїв, значно підвищити надійність електронних систем управління.

Широке застосування мікро-схемо техніки призвело до розвитку нового етапу комплексної автоматизації – гнучким автоматизованим виробництвом, управління яким основане на широкому використанні мікропроцесорів у мікро ЕОМ.

Широке впровадження цифрової техніки, що використовує інтегральну елементну базу, у радіоелектронні системи (РЕС) опрацювання і передачі інформації, а також в автоматизоване технологічне устаткування дозволило якісно поліпшити їхні основні параметри, розширити функціональні можливості.

Настроювання автоматизованого технологічного устаткування на необхідний режим роботи в основному здійснюється завданням параметрів функціонування цифрових пристроїв контролю і керування. Якісно виконати таке настроювання спроможний лише спеціаліст, який засвоїв нову область знань - цифрову техніку.

1.Побудова комбінаційної схеми.

Комбінаційні схеми реалізують функції, значення яких у даний момент часу визначаються лише сукупністю значень вхідних змінних у цей момент часу і не залежать від попередніх значень вхідних змінних.

Якщо алгоритм роботи комбінаційної схеми, що розробляється, заданий описово у виді набору словесно сформульованих умов роботи в окремих режимах, доцільно використовувати таку послідовність дій.

1.1 Упорядкування таблиці істинності.

Таблиця істинності – це одна з форм завдання логічної функції. Безпосередньо за таблицею побудувати структуру комбінаційної схеми достатньо складно. Доцільно спочатку перейти до завдання логічної функції у вигляді аналітичної формули.

В алгебрі логіки існують 2 основні аналітичні (алгебраїчні) форми представлення логічних функцій: досконала диз’юнктивна нормальна форма (ДДНФ) і досконала кон’юнктивна нормальна форма (ДКНФ).

Досконала диз’юнктивна нормальна форма ДДНФ – логічна сума кількох елементарних кон’юнкцій, в кожну з яких входять всі змінні без інверсій або з інверсією.

Мінімізація функції виконувалась за допомогою абсолютно диз’юнктивної нормальної форми. Вона описує булеву функцію єдиним образом. ДДНФ визначається як сума елементарних добутків, в яких кожна змінна зустрічається один раз з запереченням або без нього. ДДНФ використовує суму елементарних кон’юнкцій (мінтернів).

Правило запису ДДНФ по її таблиці істинності.

Щоб записати ДДНФ, необхідно для кожної комбінації вихідних змінних, що обертають функцію у одиницю, записати елементарний добуток, інвертуючи змінні, які приймають на даному етапі нульове значення, а всі отримані елементи композиції з’єднати знаком .

Таблиця істинності та вихідна функція Y зведені в таблицю 1:

Х3

Х2

Х1

Х0

Y

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

0

1

0

0

0

0

1

1

1

0

1

0

0

1

0

1

0

1

1

0

1

1

0

0

0

1

1

1

1

1

0

0

0

1

1

0

0

1

1

1

0

1

0

0

1

0

1

1

0

1

1

0

0

1

1

1

0

1

1

1

1

1

0

1

1

1

1

1

0

Таб. 1

ДДНФ для функції Y:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]