Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

126

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

Таврійський державний агротехнологічний університет

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

Кафедра економічної теорії

Мікроекономіка

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів ОКР “Бакалавр” з напрямів підготовки 6.030504 – “Економіка підприємства” 6.030507 – “Маркетинг”, 6.030509 – “Облік і аудит” та 6.030508 – “Фінанси і кредит”денної форми навчання

(Частина І)

Мелітополь, 2011

УДК 330. 021

ББК 65.01 п 50

Мікроекономіка. Конспект лекцій для студентів ОКР “Бакалавр” з напрямів підготовки 6.030504 – “Економіка підприємства”, 6.030507 – “Маркетинг”, 6.030509 – “Облік і аудит” та 6.030508 – “Фінанси і кредит” денної форми навчання. – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет, 2011. – 125 с.

Розробник: старший викладач кафедри економічної теорії ТДАТУ Васильченко Олена Олегівна

Рецензенти: доктор економічних наук, професор, директор МВП ЗІЕІТ Синяєва Людмила Василівна

кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту і маркетингу ТДАТУ Арестенко Тетяна Вікторівна

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри економічної теорії « » 20___ р., протокол № . Затверджено методичною комісією факультету економіки та бізнесу « » 20 р., протокол № .

Конспект лекцій написаний згідно з робочою програмою курсу “Мікроекономіка”, розробленою для студентів економічних спеціальностей.

Конспект лекцій призначений для самостійної роботи студентів над курсом, роботи на практичних заняттях та підготовки до захолів поточного та підсумкового контролю.

Конспект лекцій складається з 2-х частин.

Частина перша містить теми, що розкривають основні положення теорії фірми та поведінки споживача

Зміст

Вступ

4

Лекція № 1.Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки

5

Лекція № 2. Тема 2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача

17

Лекція № 3. Тема 3. Ординалістська теорія поведінки споживача

26

Лекція № 4. Тема 4. Аналіз поведінки споживача

37

Лекції №№ 5-6. Тема 5. Попит, пропозиція, їх взаємозв’язок

47

Лекці № 7. Тема 6. Мікроекономічна модель підприємства

82

Лекція № 8. Тема 7. Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника

94

Лекція № 9. Тема 8. Витрати виробництва

110

Рекомендована література

124

Вступ

В умовах переходу України до ринкової системи господарювання до фахівців в галузі економіки висуваються дуже великі вимоги: свідомо і компетентно сприймати дійсність; знати об’єктивні економічні залежності і принципи управління виробництвом, методи і важелі господарювання; вміти творчо вирішувати складні завдання господарчої практики. Вирішенню цього важливого завдання сприяє вивчення курсу “Мікроекономіка”.

Предмет курсу – поведінка економічних суб’єктів і механізм прийняття рішень за обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання.

Мета курсуформування ринково орієнтованого економічного світогляду і знань щодо методів прийняття оптимальних господарських рішень за наявних обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання.

Завдання курсунадання знань про базові положення мікроекономічної теорії; прищеплення навичок використання інструментарію мікроекономічного аналізу; підготовка до вивчення прикладних дисциплін, що базуються на мікроекономічній теорії.

Конспект містить матеріал, який всебічно і докладно розкриває зміст основних питань тем курсу. Конспект спирається на наявну базову літературу (підручники, посібники) і має на меті показати специфіку підходів до аналізу конкретних питань курсу. В конспекті розкривається зміст основних категорій кожної теми та показуються взаємозв’язки між ними у текстовому, табличному, формалізованому та графічному вигляді.

ЛЕКЦІЯ № 1 (2 години)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]