Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi-1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

3. Витрати виробництва у короткостроковому, довгостроковому та середньостроковому періодах.

Взаємозв’язок витрат у короткостроковому періоді наведений на рис. 8.8.

C TC

b

ТVC

ТFC

c a

Q

C МС

ATC

b

AVC

c a AFC

Qc Qa Qb Q

Рис. 8.8. Взаємозв’язок кривих витрат в короткостроковому періоді

В точці c, де крива граничних витрат (MC) має мінімальне значення, крива сукупних змінних витрат (TVC) має перегин, тобто вона з випуклої стає опуклою. Після точки с при кожному значенні ∆Q величина ∆TVC буде зростати.

Основні правила взаємного розташування середніх та граничних витрат у короткостроковому періоді

  1. Крива граничних витрат має U-подібний характер, спочатку вона спадає, потім – зростає.

  2. Крива граничних витрат має мінімум (точка с).

  3. Крива середніх змінних витрат AVC перебуває повністю під кривою середніх сукупних витрат ATC.

  4. При зменшенні обсягу виробництва до нульового рівня всі три криві середніх витрат зростають до нескінченності.

  5. Крива середніх фіксованих витрат при зростанні обсягу виробництва прямує до горизонтальної осі.

  6. При зростанні обсягу виробництва криві середніх сукупних та змінних витрат наближаються одна до одної.

  7. Крива середніх сукупних витрат АТС – опукла: при малих обсягах виробництва АТС зменшується.

  8. Криві середніх сукупних та змінних витрат мають мінімум.

  9. Мінімум кривої середніх змінних витрат розташований ліворуч від мінімуму середніх сукупних витрат.

  10. Мінімуми кривих середніх сукупних та змінних витрат знаходяться у точках їх перетину з кривою граничних витрат (відповідно точки a та b).

  11. В точці b, де АТС = МС, значення АТС мінімальне і фірма оптимізує виробництво з огляду на мінімізацію витрат.

В межах довгострокового періоду постійні витрати не мають місця!

Крива довгострокових середніх витрат складається з частин кривих короткострокових витрат стосовно підприємств різного розміру, між якими фірма могла б робити свій вибір. Кожна точка кривої вибору показує величину найменших витрат виробництва одиниці продукції для кожного даного обсягу виробництва з умовою, що фірма мала досить часу, щоб зробити всі необхідні зміни в розмірах підприємства (рис. 8.9).

Спочатку певний час розширення виробничих потужностей буде супроводжуватися зниженням середніх сукупних витрат. Але в кінці кінців введення все більших і більших потужностей призведе до зростання АТС. Перпендикулярні лінії до горизонтальної осі показують ті обсяги виробництва, при яких фірмі слід змінювати розмір підприємства, щоб забезпечити собі найнижчі витрати виробництва на одиницю продукції. Крива довгострокових витрат проходить по дотичній до безмежної кількості короткострокових АТС.

L ATC LATC

ATC1 АTC5

АTC2 ATC3 ATC

0 Q1 Q2 Q3 Q4 Q

Рис. 8.9. Крива середніх витрат в довгостроковому періоді

У довгостроковому періоді закон спадної віддачі не діє, тому що умовою його дії є незмінність кількості одного з ресурсів, тоді як у довгостроковому періоді допускається зміна кількості всіх ресурсів.

Позитивний ефект масштабу пояснює спадаюча частина кривої довгострокових середніх витрат. Цей ефект має місце, коли обсяг випуску продукції фірмою збільшується у пропорції, яка перевищує пропорцію збільшення витрат на ресурси.

Причини, що призводять до позитивного ефекту масштабу:

  • спеціалізація праці;

  • спеціалізація керівного персоналу;

  • ефективне використання капіталу (малі фірми обмежені в коштах при купівлі високопродуктивного устаткування і не мають можливості його ефективно використовувати).

  • виробництво побічних продуктів (впровадження безвідходної технології).

Від’ємний ефект масштабу пояснює зростаючу частину кривої довгострокових середніх витрат. Цей ефект має місце тоді, коли зростання обсягу продукції відбувається у меншій пропорції, ніж зміна витрат на ресурси. Основна причина виникнення цього ефекту пов’язана з певними проблемами в керівництві, що виникають у спробі ефективно контролювати та координувати діяльність фірми, яка перетворилась у великомасштабного виробника.

Постійна віддача від росту масштабу показує відрізок, протягом якого середні довгострокові витрати будуть незмінними. В його межах певне збільшення кількості всіх ресурсів викликає пропорційне збільшення обсягу виробництва на такий же самий відсоток. Тобто середні витрати не змінюються.

Позитивний чи від’ємний ефект масштабу є важливими факторами, що визначають структуру кожної галузі.

Мінімальний ефективний розмір підприємства – це такий обсяг виробництва, при якому фірма може мінімізувати свої довгострокові середні витрати.

Якщо відрізок постійної віддачі при рості масштабів виробництва достатньо великий, то порівняно великі і малі фірми можуть існувати в одній галузі, мінімізувати свої витрати і бути однаково життєздатними.

Основні види кривих довгострокових середніх витрат наведені на рис. 8.10.

AC АС AC АС

AC

AC

0 Q1 Q2 Q 0 Q 0 Q

а) для великих і б) для природної в) для малих

малих фірм монополії фірм

Рис. 8.10. Види кривих довгострокових середніх витрат

Якщо позитивний ефект масштабу вичерпується доволі швидко, а негативний не вступає у дію до тих пір, поки не будуть досягнуті значні масштаби виробництва, то довгострокові середні витрати залишаються незмінними на протязі тривалого проміжку кривої. На цьому відрізку буде відбуватись постійна віддача від зростання масштабу виробництва (рис. 8.10- а).

Якщо позитивний ефект масштабу є відносно тривалим, а негативний – віддаленим, то крива довгострокових середніх витрат знижується на протязі тривалого відрізку горизонтальної вісі ОХ (рис. 8.10-б).

Якщо позитивний ефект масштабу швидко вичерпується і відразу змінюється негативним ефектом, то мінімальні витрати виробництва одиниці продукції досягаються при відносно малому обсязі виробництва (рис. 8.10-в).

Довгострокові граничні витрати показують приріст витрат при збільшенні виробництва продукції на одиницю, яке супроводжується відповідною оптимальною (з точки зору мінімізації витрат) зміною інших факторів (зокрема, розміру підприємства, технології, обсягу залученого капіталу).

Як і у випадку короткострокового періоду, крива довгострокових граничних витрат перетинає криву довгострокових середніх витрат у точці мінімуму останньої.

Для оцінки рівня підприємницької практики, максимізації прибутку, суттєве значення має динаміка витрат в середньому періоді.

Технологія в середньому періоді обумовлює зміну зростаючої віддачі змінного ресурсу спадаючою віддачею. При цьому слід враховувати, що в значній частині галузей і виробництв постійний ресурс є однорідним і таким, що ділиться. Якщо це так, частина його може бути зарезервована. Тоді має місце постійна віддача змінного ресурсу. На цьому етапі постійної віддачі криві середнього і граничного продуктів зливаються (рис. 8.11).

На графіку утворюється ділянка без зміни середніх змінних витрат. Зростання змінних витрат пояснюється тим, що при зменшенні виробничих витрат зростають витрати управлінські (рис. 8.11-а).

C TC

b

ТVC

ТFC

b1

Q1 Q

C

MC

ATC AVC

AVC = MC

b1

Q1 Q

C (a)

AVC MC

AVC

MC

Q

(б)

Рис. 8.11. Ділянка постійної віддачі і динаміка витрат

З розширенням використання інформатики і обчислювальної техніки, нових методів управління виробництвом критична точка, з якої починається зростання управлінських витрат, суттєво піднялась на графіку, і ця тенденція поки зберігається. Окрім того, у світі продовжують будувати переважно середні і невеликі підприємства. Практично це означає розширення прямолінійної ділянки на графіку і нові можливості в конкурентній боротьбі (рис. 8.11-б). Займатися інвестиційною діяльністю можна тільки у довгостроковому періоді, рамки якого різні для різноманітних підприємств і галузей. Однак у будь-якому випадку вибір часу здійснення інвестицій – важливий момент в стратегії фірми. Проаналізуємо графік витрат фірми у довгостроковому періоді (рис. 8.12).

С

I M Q,t

Рис. 8.12. Динаміка витрат фірми у довгостроковому періоді і вибір часу здійснення інвестицій

Здавалося б, що момент початку здійснення інвестицій відповідає точці М на графіку. Але інвестиції здійснюються у часі. Потрібен час на розробку проекту, на власне будівельно-монтажні роботи, випуск та апробацію першої партії товарів. Тому, якщо прийнято рішення розпочати випуск нової продукції (точка М), то інвестиційна діяльність повинна розпочатись раніше (точка І). При цьому не слід забувати про час, необхідний для отримання кредиту в банку.

В умовах ринку фірма повинна враховувати дії конкурентів, які теж намагаються бути першими. На основі маркетингових досліджень необхідно співставляти час здійснення інвестицій і час, необхідний для випередження конкурентів на ринку нового продукту. Крім того, слід розрахувати величину ризику, на який йде фірма, здійснюючи перехід на випуск нової продукції. Ризик визначається не тільки моментом виходу на ринок з новою продукцією, але й технологією самого будівництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]