Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломний проект(методичні вказівки).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Індустріальний технікум ДонДТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з оформлення та виконання дипломного проекту

для студентів спеціальності 5.05050205

«Обслуговування та ремонт обладнання

металургійних підприємств».

Алчевськ

2011

Укладач: Пономаренко Л.І. – викладач

вищої категорії

Середа О.П. – викладач I категорії

Затверджено на засіданні Пономаренко Л.І. – голова методичної ради методичної ради

Розглянуто і схвалено на засіданні комісії

механо-металургійних дисциплін

Протокол №

від “___” _____________ 2011р.

Голова комісії __________О.П. Середа

Зміст

  1. Мета і завдання дипломного проектування ………………....

  1. Питання організації і методика роботи

над дипломним проектом …………….…………………

  1. Зміст пояснювальної записки дипломного проекту …………....

  1. Оформлення пояснювальної записки ………………………...

  1. Графічна частина дипломного проекту …………………..

6 Збирання закінченого дипломного проекту підготовка до захисту ………..…..

7 Захист дипломних проектів ………..………………….

8 Порядок зберігання і виконання дипломних проектів ……….

9 Література ………………………………………………………

1. Мета і завдання дипломного проектування

Дипломне проектування є завершальним і творчим етапом навчання студентів в технікумі і переслідує мету: розширення, систематизацію і закріплення теоретичних знань студента, поглиблене вивчення ним однієї з галузей металургійного виробництва і відповідного їй технологічного обладнання (відповідно до теми проекту); подальший розвиток розрахунково-графічних і конструкторських навичок; здатність технічно грамотно реалізувати свої задуми і міркування в конкретну конструкцію і, таким чином, розвивати здібності самостійного рішення технічних задач. Дипломний проект є першою самостійною технічною роботою випускника, на підставі захисту якої, Державна кваліфікаційна комісія вирішує питання про надання дипломникові кваліфікації техніка-механіка.

1.1 Завдання на дипломне проектування

Право отримання завдання на дипломне проектування надається студентам, що повністю закінчили теоретичний курс навчання.

Тема дипломного проекту підбирається, обговорюється і затверджується предметною комісією і видається студентові письмово перед початком переддипломної практики. Структура і зміст розділів дипломного проекту узгоджується з керівником і консультантами відповідних розділів.

Після повернення студента з переддипломної практики і оформлення звіту про переддипломну практику, керівник проекту спільно з дипломантом (на підставі зібраних матеріалів) остаточно уточнює окремі положення дипломного завдання, формулює остаточний варіант завдання на проектування, яке затверджується заступником директора технікуму і не підлягає подальшій зміні.

Тема дипломного проекту, стосовно реальних дипломів, повинна бути спрямована на вирішення актуальних питань організації ремонтів конкретної дільниці, створення нового, модернізацію та вдосконалення діючого обладнання з метою підвищення його продуктивності, зниження втрат сировини, енергоресурсів, зниження цінності устаткування, зменшення числа і тривалості ремонтів, а також простоїв машин та агрегатів. У дипломному проекті повинні розглядатися питання економічної чистоти виробництва - об'єктів проектування.

У завданні обов'язково вказуються дата його видачі і термін закінчення проектування, тобто дата надання закінченого проекту на комісію для проходження нормоконтролю, отримання відгуків керівника та консультантів і направлення на зовнішню рецензію.

1.2 Структура, об'єм і зміст дипломного проекту

Обсяг і зміст дипломного проекту на здобуття кваліфікації техніка-механіка за фахом 5.05050205 обумовлені і повинні відповідати завданням дипломного проектування.

У структурному відношенні дипломний проект складається з графічної частини і текстових документів, наданих у вигляді пояснювальної записки. Обсяг закінченого дипломного проекту кваліфікації техніка-механіка з ремонту і експлуатації металургійного обладнання повинен знаходитися в межах: графічна частина 4-6 аркушів формату А1 (841 x 394мм), пояснювальна записка 50-80 листів формату А4 (298 x 210мм), в тому числі таблиці, рисунки, додатки. Відхилення обсягу в меншу чи більшу сторону можливе, але повинно бути обґрунтоване автором і узгоджене з керівником дипломного проектування.

Нижче наведено рекомендовані комісією приблизний перелік і об'єм графічних (креслень) і текстових (пояснювальною запискою) документів.

Графічна частина може включати (аркуші формату А1) збірне креслення машини (механізму, пристрою) або окремих її частин з необхідними проекціями, видами, перерізани, технічною характеристикою - 1...2;

- креслення складальних одиниць (вузлів, що складають суть розробки заданою темою спец.частини) - 1.. .2;

- робочі креслення нового або модернізованого вузла -0,5...1,5.

Обсяг пояснювальної записки розподіляється наступним чином: вступ - 0,8-1,0; питання загального характеру - 8-10; спеціальна частина - 25-30; розрахункова частина - 10-15; організація ремонтів металургійних машин - 5-7; економічні обґрунтування технічних розробок - 4-6; забезпечення безпечного обслуговування обладнання - 4-5; промсанітарія і екологія - 2-3; висновки - 0,5; список використаних джерел.

У кожному конкретному випадку обсяг і зміст графічної частини і всіх (або деяких) розділів пояснювальної записки можуть істотно відрізнятися від тих, що рекомендуються, але обов'язковою є умова обґрунтованості і узгодження ухвалених дипломантом рішень з керівником проектування.