Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломний проект(методичні вказівки).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

3.4 Розрахункова частина

Процес вдосконалення техніки тісно пов'язаний з необхідними розрахунками: кінематичними, енергосиловими, та розрахувати на міцність.

3.4.1 Енергосилові розрахунки включають визначення силових навантажень на виконавчому органі (іноді вони задаються як вихідні дані до проектування) машини, перевірочний розрахунок потужності двигуна, при необхідності проводити перевірку його па пусковий режим або нагрів.

3.4.2 Кінематичні розрахунки виконують для визначення крутних моментів, і кутових швидкостей валів, для опису законів руху елементів силового ланцюга від джерела руху (двигуна) до виконавчого органу (робочому інструменту).

3.4.3 Розрахунки на міцність включають поняття всіх видів розрахунків, пов'язаних з міцністю окремих елементів (деталей), складальних одиниць і машини в цілому. Для правильного проведення розрахунку деталі або вузла ремонтованого обладнання на міцність потрібно провести дії в такій послідовності: глибоко вивчити конструкцію і принцип роботи механізму; з'ясувати напрям навантажень, що діють; обчислити або прийняти за надійними джерелами їх величину; акуратно викреслити схему навантажень; визначити характер напруги.

Всі розрахунки на міцність повинні містити початкові дані, розрахункову схему (схеми) обчислення за формулами, результат, висновки.

  1. Кожен типовий або оригінальний розрахунок, приведений в записці, повинен бути даний повністю. Для однотипних розрахунків слід наводити тільки їх остаточні результати, зведені в таблицю.

  2. Розрахунки зубчатих (і інших) зачеплень, валів і осей, підшипникових вузлів і т.п. повинно супроводжуватися розрахунковими схемами, тобто розташуванням зусиль, що діють, епюрами моментів.

Розрахункові схеми повинні виконуватися чітко, в строгій відповідності з вимогами теоретичної механіки, вибори матеріалів і норм ЕСКД.

3.4.6 Залежно від теми дипломного проекту, його спеціальної частини, міцністні розрахунки можуть носити той або інший характер. Проте дипломант повинен показати вміння використовувати потрібну йому методику.

За правильність обчислень відповідальність несе тільки дипломант.

3.5 Охорона праці

3.5.1 Забезпечення безпечного обслуговування обладнання.

У цьому розділі дипломного проекту студент повинен показати професійний підхід до питань техніки безпеки обслуговуючого металургійне обладнання персоналу на об'єкті проектування.

Дипломат повинен вільно орієнтуватися в питанні пожежної безпеки, що розглядається в проекті цеху (дільниці) і викласти заходи по попередженню або ліквідації вогнища пожежі на проектованій виробничій ділянці.

Особливе значення слід приділити питанню безпечних умов при ремонті обладнання: захисної техніки, виділення відповідальних осіб, послідовність виведення машини з експлуатації, ремонтів і введення в роботу після закінчення ремонтних робіт.

3.5.2 Промсанітарія і екологія

Дипломант зобов'язаний проявити знання елементів дизайну обладнання і описати його стосовно своєї машини.

Кожен дипломний проект повинен містити екологічні розробки, тобто заходи щодо усунення або зниження шкідливих викидів при експлуатації машини об'єкту спеціальної частини. Часто це можуть бути заходи щодо всього цеху (дільниці).