Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-10(педагогика).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

2. Становлення й розвиток педагогіки вищої школи у вітчизняній науці та за кордоном.

У XII—XIV ст. у Західній Європі поступово виникають так звані універсальні школи, що збирали молодих людей, які прагнули здобути знання з багатьох дисциплін. Для захисту своїх прав учителі й студенти (спудеї) об´єднувалися у своєрідні корпорації (цехи). Подібні об´єднання-корпорації поступово переростали в університети, що означає об´єднання. Ще одна назва — Alma mater (мати-годувальниця).

Прототипами європейських університетів були навчальні заклади, близькі до вищих, такі як "Атенеум" у Стародавньому Римі (II—III ст. н. е.), де вивчалися філософія, риторика, архітектура, медицина. Одним з таких освітніх закладів була також відкрита в 425 р. н. е. в Константинополі вища школа під назвою "Аудиторій".

Поступово, починаючи з XV ст., освіченість Заходу проникає в Україну і набирає сили в братських школах XVI—XVII ст., а потім розквітає у стінах Києво-Могилянської академії. Після Брестської унії 1596 р. активізується діяльність братств, що виникали при православних церквах. При братствах засновувалися школи, друкарні. Особливо активну роботу проводили Віденське, Берестейське, Мінське, Більське, Могилівське, Луцьке, Київське братства.

Князь Костянтин Острозький у 1576 р. у місті Острозі заснував вищу школу — Острозьку греко-слов´яно-латинську колегію. За декілька десятків років функціонування академія підготувала 500 випускників. Острозька академія була не лише навчальним і науковим закладом, а й літературним та книговидавничим центром. Тут побачило світ перше повне кириличне видання Святого письма — знаменита Острозька Біблія. В Острозькій академії навчали учнів усіх предметів "тривіуму" (граматика, риторика, діалектика) і "квадривіуму" (арифметика, геометрія, музика, астрономія). Тут вивчали дисципліни, пов´язані з медициною, філософією, богослов´ям та ін. в Острозькій академії працювали Герасим Смотрицький — перший ректор академії, Дамін Наливайко український церковний і культурний діяч, письменник, перекладач; Мелетій (Максим) Смотрицький — відомий український письменник і громадський діяч, доктор медицини, єпископ,

У вересні 1820 р. у Чернігівській губернії було відкрито Ніжинську гімназію вищих наук. Гімназія вищих наук функціонувала 13 років. Протягом цього часу відбулося вісім випусків. Найстарішим в Україні є Львівський університет.

У 1805 р. розпочалася історія Харківського університету. Це перший університет, який створено на території України, що входила до складу Росії. Учені — педагоги й випускники університету зробили значний внесок у розвиток освіти і науки в Слобожанській Україні, у справу національного відродження країни. У Харківському університеті працювали Олександр Потебня (1835—1891) — український філолог, філософ, етнограф; Петро Гулак-Артемовський (1790—1865) — поет, історик, ректор цього ж університету; фольклорист, етнограф, літературознавець Микола Сумцов (1854—1922); біолог, фізіолог, ембріолог, імунолог Ілля Мечніков (1845—1916). З Харківським університетом пов´язані імена його відомих у майбутньому вихованців, зокре ма історика і етнографа Миколи Костомарова (1817—1885), психолога Дмитра Узнадзе (1886—1950) та багатьох інших.

Відкриття Київського університету відбулося 15 липня 1834 р. Нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка є провідним центром розвитку науки і культури в Україні.

У травні 1865 р. на базі Рішельєвського ліцею засновано Одеський університет, який називався Новоросійським університетом. Одеський університет імені Іллі Мечнікова залишається центром розвитку освіти і науки у південному регіоні України.

У 1875 р. засновано Чернівецький університет. Буковина, розташована у передгір´ях Карпат, була під протекторатом різних країн — Австрії, Румунії. Чернівецький університет був і залишається центром розвитку освіти і науки на Буковині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]