Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкуренція у ринковій економіці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

Курсова робота

На тему:

Конкуренція у ринковій економіці

ПЛАН

Вступ

Розділ 1. Принципи й ознаки існування ринкової економіки

  1. Воля вибору видів і форм діяльності

  2. Рівноправність форм власності в ринковій економіці

  3. Незалежність господарювання

  4. Принципи функціонування ринку

  5. Ринковий механізм

  6. Схема кругопотоку

  7. Як ринок відповідає на фундаментальні питання економіки

  8. Роль конкуренції у ринковій економіці

  9. Роль "невидимої руки" конкуренції

  10. Аргументи на користь ринкової економіки

  11. Аргументи проти ринкової економіки

Розділ 2. Україна в умовах переходу до ринкового господарства

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Ринок - складна економічна система суспільних взаємин у сфері економічного відтворення. Він обумовлений декількома принципами, що обумовлюють його сутність і відрізняють від інших економічних систем. Ці принципи ґрунтуються на волі людини, його підприємницьких талантах і на справедливому відношенні до них держави. Дійсно, даних принципів небагато - їх можна порахувати по пальцях однієї руки, однак їхня важливість для самого поняття ринкової економіки важко переоцінити. Причому ці основи, а саме: воля індивіда і чесне змагання - дуже тісне зв'язані з поняттям правової держави. Гарантії ж волі і чесного змагання можуть бути дані лише в умовах цивілізованого суспільства і правової держави. Але і сама суть права, знайдених людиною в умовах правової держави, є право волі споживання: кожен громадянин вправі улаштовувати своє життя так, як йому представляється, у рамках його фінансових можливостей. Людині необхідно, щоб права на власність були нерушимими, і в цьому захисті своїх прав основну роль грає він сам, а роль по захисту від незаконних зазіхань на власність громадянина інших громадян бере на себе держава. Такий розклад сил утримує людини в рамках закону, тому що в ідеалі держава коштує на його стороні. Закон, що починають поважати, який би він ні був, стає справедливим хоча б для того, хто його поважає. Але, захищаючи права громадян, держава не повинна переходити границю, як тоталітаризму, так і хаосу. У першому випадку ініціатива громадян буде чи стримуватися виявлятися в перекрученому виді, а в другому - державу і його закони можуть бути знесені насильством. Однак "дистанція" між тоталітаризмом і хаосом досить велика, і держава в будь-якому випадку повинна грати "свою" роль. Роль ця полягає в ефективному регулюванні господарства. Під регулюванням варто розуміти дуже широкий спектр мір, і чим ефективніше його використання, тим вище довіра до держави.

Сама ринкова економіка як механізм регулювання економічних відносин є лише науковою абстракцією, спрощеною моделлю для демонстрації принципу її функціонування і порівняння з існуючими формами так називаної змішаної економіки. У ринковій економіці повною мірою реалізуються всі принципи, обумовлені нею.

Розділ 1. Принципи й ознаки існування ринкової економіки.

1. Воля вибору видів і форм діяльності.

Хоча ринкова економіка і багатозначне поняття, головну її ознаку все-таки можна виділити. Це принцип волі господарської діяльності.

Природно, економічна воля, як і політична, соціальна, духовна, моральна, обмежена суспільно встановлюваними межами, що не дозволяють їй вилитися в анархію, перетворитися в засіб неприборканої економічної сваволі. Без системи суспільних обмежень воля одних стане засиллям для інших. Але в той же час наявність обмежень не свідчить, що в умовах їхньої дії воля укладена в заздалегідь задані рамки. Усе питання в тім, який рівень обмежень. Звужуючи обмеження, можна звести зону економічної волі до нуля, а, розширюючи вільний економічний простір, можна зробити його і при наявності обмежень не сковуючу господарську діяльність, ініціативу, заповзятливість.

Головний принцип ринкової економіки декларує право будь-якого суб'єкта, що хазяює, будь те людин, родина, група, колектив підприємства, вибирати бажаний, доцільний, вигідний, кращий вид економічної діяльності і здійснювати цю діяльність у будь-який формі, що допускається законом. Закон же покликаний обмежувати і забороняти ті види економічної і господарської діяльності, що становлять реальну небезпеку життя і волі людей, суспільної стабільності, суперечать нормам моралі. Все інше повинно бути дозволене як у формі індивідуальній трудовий, так і в її колективних і державних формах діяльності.

Таким чином, у ринковій економіці діє наступний вихідний принцип: "Кожен суб'єкт вправі обирати для себе довільну форму економічної, господарської діяльності, крім заборонених законом, через їхню суспільну небезпеку".