Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухучёт. Конспект. Общий.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
138.02 Кб
Скачать

43. Характеристика плану рахунків, його значення та будова.

План рахунків – це систематизований перелік рахунків, який визначає організацію бухгалтерського обліку на підприємствах, в організаціях та установах з метою отримання інформації, необхідної для управління та контролю. Затверджений у 1999 р. план рахунків є обов’язковим для всіх організацій та підприємств України (крім банків та бюджетних установ). Рахунки за економічним змістом групуються в 9 кл. В окремий клас виділені забалансові рахунки. Рахунки в Плані згруповані у визначеній послідовності: спочатку класи рахунків господарських засобів, а потім – для обліку джерел формування цих засобів. Забалансові рахунки виділяють в окремий клас. До них відносять елементи які не є власністю підприємства, але знаходяться на ньому і на них не розповсюджується правило подвійного запису. Кожному синтетичному рахунку та субрахунку, окрім назви привласнюється номер (код), для прискорення и зменшення облікової роботи. Номери синтетичних рахунків – двозначні. Кожному субрахунку привласнюється номер в межах відповідного синтетичного рахунку. Номер (код) кожного субрахунку складається з номера синтетичного рахунку и порядкового номера субрахунку. 1-ша цифра коду означає номер класу, 2 – номер синтетичного рахунку, 3 – номер субрахунку. Підприємства мають право вводити в себе будь-які субрахунки, зберігаючи нумерацію субрахунків діючого Плану рахунків. Для забезпечення правильного використання рахунків при відображені господарських операцій Мін. фіном розработана інструкція к Плану р-в. План рахунків і інструкції по його застосуванню є важливим засобом державного керівництва б.о-м. на підприємствах і організаціях всіх форм власності, можливості узагальнення показників обліку при складанні бал-су і інших форм звітності.

44. Облікові регістри

Облікові регістри їх значення в бухобліку Учётные регистры являются носителями информации спец. формата и строения (бумажные, машинные), предназначенные для регистрации, группирования и обобщения хоз. операций, оформленных соответствующими документами. Записи хоз. операций в регистрах называется учётной регистрацией. Информация, содержащаяся в учётных регистрах, используется для оперативного руководства, эк-го анализа, а также составления отчётности.

По внешнему виду:

1)книги – отдельные листки крепко переплетены, страницы обязательно пронумерованы. Основное преимущество – надёжность сохранения учётных записей. Недостаток – громоздкость

2)карточки – изготовляются из плотной бумаги или картона спец. формы, стандартных размеров. Каждой карточке присваивается порядковый номер, они хранятся в спец. ящиках – картотеках.

3)отдельные листки – от карточек отличаются тем, что изготовляются из менее плотной бумаги, большего формата и хранятся в папках (регистраторах). Используются для ведения журналов-ордеров, вспомогательных ведомостях к ним, составления машинограм. Преимущества карточ. и отдель. лист. – возможность любой группировки для получения необходимой информации, используется при автоматизации учёта на ЭВМ.

По характеру записей:

1)хронологические – хоз. опер. записывают в календарной последовательности их осуществления и оформления.

2)систематические – предназначены для группировки (систематизации) однородных по

эк-му содержанию хоз. опер. на счетах бухучета

3)комбинированные – в них хронологичесие и системат-е записи ведут одновременно (книга Журнал-главная).

По объёму содержания записей:

1)синтетического учёта – для отражения экономики однородных хоз. операций на синтетических счетах в денежном измерителе, с указанием даты, номера и суммы бухгалтерской записи, как правило без пояснительного текста

2)аналитического учёта – для отражения хоз. операций на аналитических счетах, детализирующих содержание показателей соответствующего синтетического счёта 3)комбинированные – для одновременного осуществления синт. и аналит. учёта.

Техника учётной регистрации. В соответствии с Положением о документальном обеспечении записей в бухучёте. хоз. операции в учётных регистрах записывают только на основании надлежаще оформленных и обработанных документов темного цвета чернилами (или пастой шариковых ручек), средствами механизации или иными средствами, обеспечивающими сохранение записей в течение длительного времени и предупреждающие внесение несанкционированных и незаметных исправлений.

45.

Проводка, бухгалтерський запис (англ. Entry) — запис на рахунках бухгалтерського обліку господарських операцій у паперовому журналі або в комп'ютерній базі даних про зміну стану об'єктів, що обліковуються. Запис (проводка) на рахунках бухгалтерського обліку (облікових регістрів) виконується на підставі первинних облікових документів, які фіксують факти виконання господарських операцій і розпоряджень (дозволів) на їх проведення, накопичують і систематизують інформацію первинних документів. Запис до облікових регістрів здійснюється після перевірки первинних документів за формою і змістом. Бухгалтерський запис (проводка), не підтверджений документами, вважається необґрунтованим і неправильним.

Відображення всіх господарських операцій у бухгалтерському обліку провадиться через запис до відповідних регістрів синтетичного та аналітичного обліку в розрізі кореспондуючих рахунків. Зазвичай запис (проводка) складається з опису об'єкта обліку, що дебетується та кредитується, а також числових характеристик зміни, наприклад, кількості та вартості. Об'єкт обліку зазвичай описується такими параметрами як бухгалтерський рахунок, до якого вносяться записи про облік об'єкта, та більш докладними (аналітичними) ідентифікаторами, такими як найменування товару або контрагента.