Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

1.3. Методи оцінювання якості продукції

Оцінювання якості агропромислової продукції на основі враху­вання споживчих характеристик має системний підхід. Багато­разові фізико-хімічні, біологічні і споживчі властивості продуктів - цілком справедливо об'єднані в понятті якості, утворюючи єдину систему взаємопов'язаних і взаємообумовлених параметрів. Системний характер властивостей сільськогосподарської про­дукції полягає в їх діалектичній єдності. Системний підхід до вимірювання продукції полягає в комплексному врахуванні її властивостей. Так, зерно ячменю, яке використовується в пивоварній промисловості, має містити якомога менше білка. Водночас ячмінь, який використовується в круп'яній промисловості і для кормових цілей, повинен містити білка якомога більше.

Цінність молока, яке переробляється у вершкове масло, ви­значається переважно вмістом жиру, а молока, призначеного для безпосереднього споживання, - вмістом білка, жиру та інших корисних речовин. Якщо, наприклад, визначається якість моло­ка за споживчою цінністю, вираженою вмістом жиру, то це не означає, що інші властивості не мають значення. Слід врахувати всі параметри, що лежать в основі товарознавчої оцінки.

Якість аграрної продукції оцінюють з урахуванням її при­значення. Наприклад, плоди ягідних та більшості кісточкових, а також яблук і груш літнього та осіннього строків достигання непридатні для тривалого зберігання, а тільки для негайного вживання свіжими чи для короткочасного зберігання. Плоди ж яблунь та груш пізніх строків достигання придатні для довго­строкового зберігання і реалізації у зимово-весняний період.

Поняття, що стосуються процесу та методів оцінювання яко­сті, регламентовані стандартом ДСТУ 2925-94 [18].

Оцінювання якості - систематична перевірка того, наскіль­ки об'єкт придатний для задоволення встановлених вимог. Оці­нювання якості може проводитися з метою визначення можливо­стей постачальника у сфері якості. В цьому випадку, залежно від конкретних умов, наслідок оцінювання якості можна використо­вувати для кваліфікації, схвалення, реєстрації чи акредитації.

З терміном «оцінювання якості» можна застосовувати дода­тковий визначник залежно від галузі використання (наприклад, продукція, процес, система) і періоду, у якому проводиться оці­нювання якості (наприклад, передконтрактне оцінювання якос­ті продукції). Загальне оцінювання якості продукції постачаль­ника може також включати оцінювання фінансових і технічних ресурсів підприємства в цілому.

Регламентоване значення показника якості продукції встано­влюють нормативними документами. Може бути регламентоване номінальне значення показника, відносно якого відраховують допустиме відхилення, а також граничне найбільше або найменше регламентоване значення показника якості продукції.

Граничне значення показників якості і параметрів продук­ції наводять у нормативних документах і використовують під час контролю якості продукції.

Граничні значення можуть бути:

  • максимальними (наприклад, «масова частка домішок» не бі­льша ніж 0,15%);

  • мінімальними (наприклад, «наробіток на відмову» не мен­ший ніж 300 годин);

  • мінімальними і максимальними допустимими (наприклад, «маса не менша ніж 4,98 і не більша ніж 5,1 кг»).

Показник якості продукції може мати оптимальне значення, за якого досягається або найбільший ефект від експлуатації чи споживання продукції при заданих витратах на її створення, експлуатацію чи споживання, або заданий ефект за найменших витрат, або найбільше відношення ефекту до витрат. Під ефек­том розуміють повне або часткове досягнення певної технічної, економічної або соціальної мети. До витрат належать витрати фінансових, матеріальних, трудових, природних та інших ресур­сів, а також витрати на знешкодження побічних (шкідливих) ефектів.

Оптимізація має конкретний зміст тільки для визначення мети і за наявності встановлених обмежень. Ними є умови створення і експлуатації або споживання продукції, які допускаються нау­ково-технічними, виробничими і експлуатаційними можливос­тями, вимогами техніки безпеки, охорони навколишнього сере­довища тощо.

Комплексний показник якості продукції є обґрунтованим, якщо його значення монотонно зростають (або монотонно змен­шуються) в разі покращання якості продукції. Максимальне або мінімальне значення обґрунтованого комплексного показника якості продукції відповідає найбільшій ефективності її вироб­ництва.

Методи визначення показників якості, що застосовуються для оцінювання агропромислової продукції, залежно від способу отримання інформації класифікують на: вимірювальний, розра­хунковий, реєстраційний, соціологічний, статистичний, експерт­ний, органолептичний. Вимірювальний метод визначення показників якості проду­кції ~ метод визначення значень показників якості продукції, який здійснюють на підставі даних, отримуваних від технічних способів вимірювань. Вимірювальний метод базується на інфор­мації, яку одержують в процесі використання засобів вимірювання та контролю. За допомогою цього методу визначають зна­чення таких показників якості, як маса виробу, сила струму, пі її ид кість автомобіля.

Розрахунковий метод визначення показників якості проду­кції - метод визначення значень показників якості продукції, к кий здійснюють на підставі використання теоретичних і (чи) емпіричних залежностей показників якості продукції від її па­раметрів. Розрахунковий метод в основному використовують під час проектування продукції, коли вона не може бути об'єктом експериментального дослідження. Цим методом можна встановити залежності між окремими показниками якості продукції. Розрахунковий метод визначає значення маси виробу, показни­ків його продуктивності, потужності, міцності тощо.

Реєстраційний метод визначення показників якості продук­ції - метод визначення показників якості продукції, який здійс­нюють на підставі спостережень. Реєстраційний метод базується и а інформації, яку одержують шляхом реєстрації та підрахунку кількості певних подій, наприклад, відмов виробу під час випробування, підрахунку кількості дефективних виробів у партії.

Соціологічний метод визначення показників якості продук­ції - метод визначення значень показників якості продукції, який здійснюють на підставі збирання та аналізу думок фактичних або можливих її споживачів. Збирання думок фактичних або можливих споживачів продукції здійснюють усним способом, опитуванням або за допомогою поширення анкет, шляхом проведення конференцій, нарад, виставок, дегустацій тощо. Соціоло­гічний метод іноді можуть застосовувати для визначення коефі­цієнтів вагомості показників якості продукції.

Статистичний метод визначення показників якості про­дукції - метод оцінювання якості продукції, за яким значення показників якості продукції визначають, користуючись прави­лами математичної статистики.

Експертний метод визначення показників якості продук­ції - метод визначення значень показників якості продукції, який здійснюють на підставі висновків, зроблених експертами.

Органолептичний метод визначення показників якості про­дукції - метод визначення значень показників якості продукції, який здійснюють на підставі аналізу сприйняття органами чут­тів: органи чуттів людини дають інформацію про отримання від­повідних відчуттів; значення показника якості знаходять шля­хом аналізу отриманих відчуттів, керуючись набутим досвідом. Тому точність і довговічність таких значень залежить від квалі­фікації, навичок та здібностей осіб, які їх визначають.

Органолептичний метод не передбачає можливості викорис­тання технічних засобів (мікроскоп, мікрофон, слухова трубка тощо), які підвищують сприйняття органів чуттів. Цей метод часто за­стосовують для визначення показників якості напоїв, кондитер­ських, тютюнових, парфумерних виробів та іншої продукції, вико­ристання якої обумовлене або пов'язане з емоційним впливом на споживачів. Показники якості, які визначаються органолеп­тичним методом, переважно виражають у балах.

Процес оцінювання якості продукції передбачає визначення рівня якості продукції.

Рівень якості продукції - відносна характеристика якості продукції, яка ґрунтується на порівнянні значень оцінюваних показників якості продукції з базовими значеннями відповід­них показників.

Під час порівняння фактичних значень з базовими значення­ми показників якості продукції зручно використовувати відносні значення. У цьому разі рівень якості визначатиметься сукупніс­тю відносних значень або функціями від цих відносних значень.

Базове значення показника якості продукції - значення по­казника якості продукції, прийняте за основу під час порівняль­ного оцінювання її якості. Як базові значення можуть прийма­тися значення показників якості кращих вітчизняних і зарубі­жних зразків, для яких є достовірні дані про їх якість; значення показників якості, які досягнуті в деякий попередній період часу, або заплановані значення показників перспективних зразків, що знайдені експериментальним або теоретичним методом; значен­ня показників якості, задані у вимогах на продукцію. Відносне значення показників якості продукції наводять у безрозмірних величинах або процентах.

Визначення рівня якості агропромислової продукції - це складний процес, який залежить від виду продукції (рослинни­цтва, тваринництва) та її характеру (однорідна, різнорідна).

Оцінювання рівня якості продукції. - сукупність операцій, яка складається з вибирання номенклатури показників якості оцінюваної продукції, визначення значень цих показників та порівняння їх з базовими.

Рівень якості продукції встановлюється в процесі науково-дослідних робіт, забезпечується в ході виробництва продукції і підтримується при її експлуатації чи споживанні.

Рівень якості однорідної продукції може бути встановлений диференційним, комплексним чи змішаним методами.

Диференційний метод оцінювання рівня якості продукції - метод оцінювання якості продукції, який ґрунтується на вико­ристанні одиничних показників її якості.

Диференційний метод оцінювання рівня якості полягає в розділенні порівнювальних одиничних показників якості виро­бу з аналогічними базовими показниками. Цей метод не дає мо­жливості одержати однозначні числові значення рівня якості продукції, проте завдяки простоті й доступності він знайшов широке застосування.

Якщо рівень якості виробу перевищує рівень еталону чи від­повідає йому, то всі відносні показники будуть більшими за оди­ницю чи дорівнюватимуть їй. Якщо ж деякі з них будуть менше одиниці, то висновок про рівень якості виробу диференційним методом оцінити неможливо, потрібно використовувати комплек­сний метод.

Комплексний метод оцінювання рівня якості продукції ґру­нтується на використанні комплексних показників її якості.

Комплексний метод оцінювання рівня якості передбачає застосування узагальнених показників якості. Він дає можли­вість одержати однозначну числову оцінку рівня якості про­дукції.

Рівень якості при комплексному методі оцінювання дорів­нює відношенню розрахункового узагальнюючого показника до встановленого раніше базового узагальнюючого показника.

Змішаний метод оцінювання рівня якості продукції ґрунту­ється на одночасному використанні одиничних та комплексних показників якості.

Змішаний метод оцінювання рівня якості застосовується в тих випадках, коли узагальнюючий показник якості, що вико­ристовується при комплексному методі, недостатньо повно вра­ховує всі суттєві властивості продукції, наприклад, ергономічні, естетичні, патентно-правові.

Рівень якості продукції оцінюють змішаним методом та­ким чином:

  • об'єднують в групи одиничні показники і для кожної групи визначають певний комплексний показник (найважливіші показники допускається не об'єднувати в групи і використо­вувати як одиничні);

  • одержані комплексні показники якості по групах і виділені одиничні показники розглядають із застосуванням диференційного методу оцінювання.

У тому випадку, коли оцінюється якість різнорідної продук­ції, що часто буває необхідним при порівнюванні діяльності різ­них підприємств, застосовують індекси якості.

Індекс якості продукції - комплексний показник якості різнорідної продукції, виготовленої за певний проміжок часу, який дорівнює середньозваженому значенню відносних значень показників якості цієї продукції.

При визначенні індексів якості продукції враховується її якість і вартість, причому рівні якості продукції кожного виду беруться змінними, а вартість для базового і визначеного пері­одів не змінюється.

Для аграрної продукції, яка характеризується різноманітни­ми властивостями (хімічними, фізичними, біологічними тощо), не завжди виправданим є бажання максимально врахувати всі характеристики та компоненти, якими корисна та чи інша сіль­ськогосподарська продукція. Загальновідомо, що сільськогоспо­дарські продукти є важливим джерелом різноманітних вітамі­нів. Разом з тим вміст вітамінів не є тією характеристикою сільськогосподарської продукції, яка становить основу її споживчої цінності. Суспільна корисність продукції сільського госпо­дарства, яка використовується для харчування, визначається, насамперед, вмістом білків, жирів, вуглеводів.

Системний підхід до оцінювання якості агропромислової про­дукції в ширшому розумінні полягає в тому, що комплексно вра­ховується наявність взаємообумовлених взаємопов'язаних техніко-технологічних і еколого-економічних аспектів якості. Це означає, що, наприклад, з одного боку, враховуються фізико-хімічні властивості: жирність, вміст білків, цукристість, олійність со­няшнику, міцність льонового волокна тощо, а з другого - спожи­вчі властивості (вихід олії, цукру, волокна). Перша група власти­востей є об'єктом товарознавчої оцінки, друга — об'єктом еконо­мічної оцінки. Оскільки рівень споживчої цінності окремих про­дуктів сільського господарства є функцією їхніх фізико-хімічних властивостей, оцінювання якості завжди буде однозначним. При цьому якість як міра корисності може розглядатися лише в межах задоволення конкретної суспільної потреби. Тільки за цієї умови оцінювання якості аграрної продукції господарства буде однозначним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]