Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финправо ТЕМА 1-5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

Тема 5. Бюджетне право та бюджетний устрій України

1. Поняття та значення бюджету для функціонування держави

2. Бюджетне законодавство України

3. Бюджетний кодекс України як джерело бюджетного права

4. Поняття бюджетного права України

5 Бюджетно-правові відносини та норми

6. Поняття бюджетного устрою

7. Бюджетний дефіцит і бюджетний профіцит

8. Порядок здійснення запозичень за Бюджетним кодексом України

5.1

Відповідно до п. І ст. 2 БК України, бюджет - це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій органів державної влади України, органів влади АРК та органів місцевого самоврядування.

Бюджет можна розглядати як економічну та правову категорії. З економічного погляду, бюджет є сукупністю суспільних (економічних) відносин, зумовлених об'єктивними товарно-грошовими відносинами та дією закону вартості, за допомогою яких відбувається розподіл національного доходу й утворення централізованих фондів коштів. Складання періодичного плану, достатньо повного, чіткого та правдивого, дає можливість досягти рівноваги доходів і видатків, зібрати заплановані доходи й ефективно профінансувати витрати, необхідні для виконання функцій держави й органів місцевого самоврядування, покладених на них Конституцією України. Тобто, бюджет є теоретичним відображенням об'єктивних виробничих відносин, які матеріалізуються у складниках суспільного продукту під час його відтворення. У бюджеті відбувається однобічний рух грошей як самостійної форми вартості, що опосередковує рух товарів.

Бюджет як економічна категорія має два прояви: матеріальний і суспільний. Перший полягає в тому, що бюджет є централізований фонд коштів, який надходить у розпорядження відповідних органів влади для забезпечення здійснення функцій держави чи органів місцевого самоврядування. За суспільною ознакою бюджет — це система економічних відносин, пов'язана зі збиранням і використанням фонду коштів.

Поняття бюджету як економічної категорії не пов'язане з його офіційним оформленням, тобто з поняттям бюджету як правової категорії. Правове призначення бюджету полягає в тому, що він надає органам влади, що його затверджують, можливість вищого постійного керівництва в галузі фінансової діяльності, контролю діяльності виконавчо-розпорядчих органів, які складають і виконують бюджет.

Бюджет як правова категорія - це закон України (про державний бюджет) або рішення органів місцевого самоврядування (щодо місцевого бюджету), у яких затверджуються основні фінансові плани з формування та використання коштів. Із правового погляду, бюджет - це сукупність правових норм, зовнішнє оформлення запланованих майбутніх доходів і видатків, які мають забезпечити функціонування держави загалом і окремих її територій.

5.2. Бюджетне законодавство України

Склад бюджетного законодавства визначено в ст. 4 БК України. Так, нормативно-правовими актами, що регулюють бюджетні відносини в Україні, є:

1) Конституція України;

2) Бюджетний Кодекс України;

3) закон про Державний бюджет України;

4) інші закони, що регулюють бюджетні правовідносини, які виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів і розгляду звітів про їх виконання, а також контролю за виконанням Державного бюджету України та місцевих бюджетів;

5) нормативно-правові акти КМУ, прийняті на підставі та на виконання БК України й інших зазначених вище законів України (наприклад, постановами КМУ затверджено Порядок перерахування дотації вирівнювання та субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, коштів, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів, а також міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами (від 11 квітня 2002 p., № 490); Порядок повернення бюджетних коштів, отриманих як субвенція, до відповідного бюджету в разі їх нецільового використання (від 11 квітня 2002 p., № 495);

6) нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади, прийняті на підставі та на виконання БК України, інших законів України й нормативно-правових актів КМУ (наприклад, наказами МФУ затверджено: Інструкцію про статус відповідальних виконавців бюджетних програм та особливості їх участі

у бюджетному процесі (від 14 грудня 2001 p., № 574); Інструкцію про складання і виконання розпису Державного бюджету України (від 28 січня 2002 p., № 57); Порядок отримання короткотермінових позичок на покриття тимчасових касових розривів, що виникають під час виконання загального фонду місцевого бюджету (від 9 серпня 2002 p., № 627);

7) рішення органів АРК, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, прийняті відповідно до положень БК України та зазначених вище нормативно-правових актів.

При здійсненні бюджетного процесу в Україні положення нормативно-правових актів застосовуються лише в частині, що не суперечить Конституції України, БК України та закону про Державний бюджет України. Розгляд законопроектів, які впливають на доходну чи видаткову частини бюджетів, здійснюється за особливою процедурою, що визначається ст. 27 БК України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]