Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neoekologia(2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
610.82 Кб
Скачать

55. Причини міграції давніх людей, хронологія розселення.

Причини міграції давніх людей:

Демографічна гіпотеза. Збільшення чисельності предків найдавніших людей призвело до недостачі продуктів харчування, для того, що б прохарчуватися необхідно було переміщатися на нові території. Людина намагалася рухатися в межах територій,які спочатку нагадували їй рідні ландшафти, саме тому міграції предків найдавніших людей були спрямовані на південь і на північ. Сучасна Сахара тоді нагадувала швидше суху савану, тому предки людини досить швидко проникли в її центральні та північні райони. Кліматична гіпотеза. У результаті потужних горотворних процесів на Землі почали відбуватися істотні кліматичні зміни, дані зміни призвели до міграції тварин, які шукали більш придатні для життя райони, а слідом за тваринами в дорогу вирушили і предки найдавніших людей.

Хронологія розселення:

§ Першими людьми які залишили межі Африки були примітивні види Homo ereсtus. Сталося це швидше за все 1,9 - 2 млн. років тому. Можливо, що першими людьми що покинули Африку були Homo habilis, які вже за межами Африки перетворилися на людей прямоходячих. § Першими районами куди проникли найдавніші люди були Близький Схід, Кавказ, Середземномор'я, Східна і Південно-Східна Азія, це відбулося близько 1,7 - 1,8 млн. років тому. Швидке розселення на схід було пов'язано зі схожістю навколишніх ландшафтів з ландшафтами Східної Африки. § На шляху розселення найдавніших людей непереборною перешкодою стали потужні гірські системи: Альпи, Кавказ, Гіндукуш, Гімалаї і ін. Дані гірські системи подолати було неможливо,тому їх довелося обходити, в результаті чого в Західній і Східній Європі людина виявилася тільки 1 млн. років тому . § Решта материків та регіонів Землі не були підкорені найдавнішими мандрівниками, і на них першими поселенцями були вже «сапієнси».

56. Антроп. Діял-ть – Палеоліт та Неоліт. Неоліт. Революція

Для стародавніх людей сучасного типу було характерно як прямий вплив на навколишнє середовище - полювання, так і непряме - застосування вогню. Особливо помітним таке вплив був в долинах річок, на морських і озерних узбережжях. При прямому впливі змінювався перш за все видовий склад і чисельність тварин. Обмеженість технічних засобів не дозволяла людині виснажувати навколишнє середовище. Для перших представників виду Homo sapiens sapiens, були характерні наступні форми впливу: 1) небувале в геологічній історії планети поширення одного виду по всій жилої суші, у всіх географічних зонах. Заселялися раніше незаселені ділянки суші, це мало в подальшому дуже сильні наслідки. 2) поява нових прийомів полювання, дозволила споживати нові харчові ресурси (рибу та птицю) - в небаченій раніше кількості. 3) прояв екоциду - хижацького винищення окремих видів тварин не заради прожитку, а ради мисливського інтересу.

Передумови неолітичної революції:

1) Близько 12 000 - 10 000 років тому наступає потужне потепління, масове танення льодовиків північної півкулі призводить до зміщення природних зон з півдня на північ.

2) У ареалах проживання людини в Євразії істотно змінюються природні умови, тундрові ландшафти змінюються на лісові, лісові на степові і т.д. Це призводить до зменшення кількості основних об'єктів мисливського промислу або їх заміни на нові види.

3) Зменшення кількості тварин призводить до збільшення попиту на рослинну їжу, проте кліматичні зміни сприяють зменшенню природних площ з рослинами які можуть вживатися в їжу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]