Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятия. Брюховецкая Н.Ю. НП для с....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

9.2. Показники оцінки фінансового стану підприємства

Стійкий фінансовий стан підприємства формується в процесі всієї його виробничо-господарської діяльності. Тому оцінку фінансового стану можна об'єктивно здійснити не через один, навіть найважливіший, показник, а тільки за допомогою комплексу, системи показників, що детально і всебічно характеризують господарський стан підприємства.

Показники оцінки фінансового стану підприємства мають бути такими, щоб усі ті, хто пов'язаний із підприємством економічними відносинами, могли одержати відповідь на запитання, наскільки надійне підприємство як партнер у фінансовому відношенні, а отже, прийняти рішення про економічну доцільність продовження своїх відносин з підприємством або встановлення таких відносин.

Пропонується класифікація і порядок розрахунку комплексу основних оцінних показників, які залежно від конкретної мети аналізу можна вибрати відповідно за кількістю та видами за такими ознаками: майновий стан підприємства, його прибутковість; ліквідність, платоспроможність та кредитоспроможність; фінансова стійкість та стабільність; рентабельність; ділова активність; оцінка акціонерного капіталу.

Зіставляючи фактичні показники оцінки ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості і стабільності кожного підприємства з наведеними нормативними значеннями, можна зробити висновок про відповідність фактичних значень оцінних показників стану ліквідності, платоспроможності і фінансової стійкості нормативним значенням, а отже – про необхідність та резерви поліпшення відповідних складових оцінки фінансового стану.

Питання для самоконтролю

    1. Методи аналізу фінансового стану підприємства.

    2. Назвіть показники оцінки фінансового стану підприємства.

Питання для самостійного вивчення

1. Показати взаємозв'язок засобів підприємства з його ліквідністю і платоспроможністю.

2. Охарактеризуйте типи фінансового стану підприємства.

Тема 10. Фінансове планування на підприємствах

10.1. Зміст та задачі фінансового планування

Фінансове планування означає свідому організацію фінансового розвитку на підставі гармонійної, оптимальної структури цілей і відповідних до них засобів досягнення [17]. Фінансовий план можна розглядати як завдання за окремими показниками, а також як фінансовий документ, що забезпечує взаємозв'язок показників розвитку підприємства з наявними ресурсами, взаємодію сукупної вартісної оцінки коштів, що беруть участь у відтворювальних процесах та в обігу грошового капіталу.

Основними завданнями фінансового планування є:

  • забезпечення нормального відтворювального процесу необхідними джерелами фінансування, їх формування та використання;

– дотримання інтересів акціонерів та інших інвесторів;

  • гарантія виконання зобов'язань підприємства перед бюджетом та позабюджетними фондами, банками та іншими кредиторами;

  • виявлення резервів та мобілізація ресурсів з метою ефективного використання прибутку та інших доходів;

  • контроль за фінансовим станом, платоспроможністю і кредитоспроможністю підприємства.

Фінансове планування потрібне, в першу чергу, для збереження фінансової рівноваги підприємства, а, з іншого боку, – для уникнення накопичення зайвих ліквідних засобів. Воно повинно охоплювати всі фінансово-економічні та виробничо-господарські процеси (рис. 10.1).

Рис.10.1. Склад фінансового планування