Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 Нагляд за додержанням законів при прийма...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Тема 3:

Нагляд за додержанням законів при прийманні, реєстрації та вирішенні заяв і повідомлень про злочини

  1. Суть прокурорського нагляду за додержанням законів при прийманні, реєстрації та вирішенні правоохоронними органами заяв і повідомлень про вчинення злочинів

  2. Типові способи укриття злочинів від обліку.

  3. Порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України

  • Інструкція «Про порядок приймання, реєстрації та розгляду у всіх органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються», затвердженою наказом МВС України від 14.04.2004р. №400.- чинний.

  • Наказ Генерального прокурора України Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство 19 вересня 2005 року

Реферати та доповіді:

  1. Поняття і сутність прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства.

  2. Предмет прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства.

  3. Об’єкт прокурорського нагляду за органами дізнання і досудового слідства.

  4. Завдання прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання і досудового слідства.

  5. Особливості прокурорського нагляду за органами дізнання і досудового слідства.

  6. Співвідношення нагляду за досудовим слідством і керівництва досудового слідства.

  7. Повноваження прокурору з нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства.

Одним з важливих напрямів діяльності органів внутрішніх справ, що вимагають повсякденного прокурорського нагляду, є прийом, реєстрація, облік і вирішення заяв і повідомлень про злочини. Узагальнення практики прокурорського нагляду з цих проблем свідчить, що істотну шкоду розкриттю злочинів завдають наявні в органах міліції факти укриття заяв і повідомлень від своєчасної і правильної їх реєстрації; несвоєчасного їх розгляду і вирішення,- незаконної і необгрунтованої відмови в порушенні кримінальних справ за фактами, викладеними в заявах і повідомленнях; укриття злочинів і повідомлень від своєчасного і правильного обліку, а також ряд інших порушень закону з боку посадових осіб міліції при прийомі, реєстрації, обліку і вирішенні заяв, повідомлень про злочини, що перешкоджають швидкому, повному і об'єктивному розкриттю всіх злочинів, щодо яких в органи внутрішніх справ надійшли заяви чи повідомлення.

Слід зазначити, що в міліції продовжують мати місце факти необгрунтованих відмов в порушенні кримінальних справ, їх закриття без достатніх на те підстав, несвоєчасного реагування на повідомлення про вчинені злочини, їх укриття від обліку. Від того, як поставлено справу на цьому важливому напрямку, залежить і розкриття злочинів, строки і якість слідства і саме головне — забезпечення принципу невідворотності покарання. Що таке втрачений час?

Спеціальне дослідження показало, що по справах, порушених в день надходження сигналу про злочин, по «гарячих слідах» розкривається 60% злочинів, на другий день — 16%, а на третій — тільки 5%. У ряді випадків були виявлені факти невжиття заходів по заявах громадян і навіть укриття злочинів від обліку. Ці порушення законності часто виявляються вищестоящими прокурорами. Згідно з чинним законодавством прокурор вимагає від органів дізнання і попереднього слідства для перевірки Суть прокурорського нагляду за додержанням законів при прийманні, реєстрації та вирішенні правоохоронними органами заяв і повідомлень про вчинення злочинів полягає в тому, що прокурор зобов'язаний засобами прокурорсько­го нагляду запобігати, виявляти та усувати допущені по­рушення закону.

Своєчасне та правильне додержання вимог законодав­ства про приймання, реєстрацію та вирішення правоохо­ронними органами України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, забезпечує не лише швидке та повне розкриття злочину, але й є гарантією обґрунтованого притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні злочину, і виправдовування невинуватих.

Прокурори мають щомісячно перевіряти повноту реєстрації та законність рішень за заявами і повідомлення­ми про злочини у кожному правоохоронному органі. При організації такого нагляду потрібно забезпечувати комплексний підхід, використовувати дані органів державного нагляду та контролю, повідомлення засобів масової інфор­мації, звернення громадян, дані лікувальних закладів і судово-медичних бюро, підприємств, установ та організацій; практикувати проведення відповідних звірок.

Особливу увагу прокурори мають приділяти повноті проведення перевірок за повідомленнями про безвісне зник­нення громадян, законність прийнятих з цих питань рі­шень.

Одночасно прокурори повинні вивчати:

додержання обліково-реєстраційної дисципліни

своєчасність надання документів первинного обліку — статистичних карток на виявлений злочин, у тому числі в електронному вигляді;

достовірність відображення в них відповідних даних шля­хом взаємозвірок з обліково-реєстраційними підрозділами органів внутрішніх справ.

Переважна більшість (понад 80%) заяв та повідомлень про злочини надходить до органів і підрозділів внутрішніх справ України, тому доцільно розглянути питання органі­зації прокурорського нагляду за додержанням зазначених законів в органах внутрішніх справ.

Дотримання закону про приймання, реєстрацію та роз­гляд в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, є однією з актуальних проблем, оскільки у непоодиноких випадках злочини приховуються від обліку, що породжує безкарність злочинців: згодом вони вчиняють нові, більш небезпечні та зухвалі злочини.

Прокурору слід перевірити чи повністю були зареєстровані заяви і повідомлення про вчинені злочини з тим, щоб ні один злочин не залишився нерозкритим і ні одна особа, що вчинила злочин, не залишилась непокараною згідно з законом

Завдання прокурорського нагляду, зводяться до того, щоб:

1) повністю були зареєстровані заяви і повідомлення про підго-товлювані і вчинювані злочини;

2) дотримувались строки реєстрації і вирішення заяв і повідомлень про злочини;

3) перевірка заяв і повідомлень про злочини проводилась шляхом витребування необхідних матеріалів і отримання пояснень, однак без провадження слідчих дій;

4) прийняті по заявах і повідомленнях про злочини рішення були законними і обгрунтованими і щоб про них повідомлялись особи, установи, від яких надійшла заява чи повідомлення, а також роз'яснювалось їм право на оскарження прийнятого рішення;

5) вживались заходи до усунення порушень закону, причин і умов, що їм

сприяли, а винні в порушеннях закону посадові особи міліції притягались до встановленої законом відповідальності;

6) забезпечувались права і законні інтереси учасників процесу.