Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 Нагляд за додержанням законів при прийма...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать
  1. Заходи щодо виявлення порушень під час прийман­ня, реєстрації та розгляду заяв і повідомлень про злочини

До обов'язків прокурорів входить не лише перевірка додержання органами внутрішніх справ порядку прийман­ня, реєстрації та розгляду заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, й вжиття відповідних заходів щодо виявлення цих порушень, а також притягнення до встановленої законом відповідальності, аж до криміналь­ної, працівників органів внутрішніх справ, винних у цих порушеннях.

Здійснюючи нагляд за законністю порушення кримі­нальної справи прокурор зобов'язаний щомісяця переві­ряти повноту реєстрації та законність рішень за заявами і повідомленнями про злочини, що вчинені або готуються (п. 1ст. 227 КПК).

За необхідності прокурор може дати вказівку про про­ведення додаткової перевірки, про встановлення обставин, обумовлених завданнями стадії порушення кримінальної справи. Прокурор, який здійснює таку перевірку, має, зо­крема, своєчасно з'ясовувати:

— повноту, правильність обліку та реєстрації заяв та повідомлень про злочини, що надійшли до органів внутрішніх справ;

— додержання термінів реєстрації заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, а також пере­вірки їх в порядку, встановленому ст. 97 КПК;

— законність та обґрунтованість прийнятого рішення за матеріалом; виконання вимог закону про повідомлен­ня зацікавлених фізичних або юридичних осіб про прийняте рішення за їхніми заявами та повідомлен­нями.

Якщо будуть встановлені порушення закону, прокурор має вжити заходів щодо усунення цих порушень і притяг­нення винних до відповідальності.

Прокурор в межах своєї компетенції проводить перевірку виконання вимог закону:

1) при прийомі заяв і повідомлень про злочини всіма посадовими особами районних (міських) відділів внутрішніх справ;

2) про своєчасну, повну і правильну реєстрацію заяв і повідомлень про злочини в райміськвідділах внутрішніх справ;

3) про порядок і способи отримання органами внутрішніх справ матеріалів для вирішення заяв і повідомлень про злочини, а також законності і обгрунтованості прийнятих рішень.

Перевірці виконання законів при прийомі, реєстрації, облікові і вирішенню заяв і повідомлень про злочини органами внутрішніх справ повинна передувати її підготовка:

  • планування, підбір і детальне вивчення законів та інших нормативних актів, що відносяться до предмета перевірки,

  • використання узагальнень, даних обліку і звітності,

  • аналіз скарг на несвоєчасне і неправильне вирішення заяв і повідомлень про злочини органами внутрішніх справ

  • підбір наявних в прокуратурі даних про направлення в органи внутрішніх справ повідомлень про злочини торговельними і лікувальними закладами і т.п.,

  • ознайомлення з методичними посібниками та іншою літературою, визначення типових порушень законів,

  • направлення запитів у різні установи про наявність у них даних про злочини).

При підготовці до перевірки виконання законів про реєстрацію повідомлень про злочини прокурору рекомендується мати при собі список облікової документації в органах міліції.

Прокурор повинен чітко визначитись, шо він повинен перевіряти і які при цьому способи він може використати.

Відповідно до чинного кримінально-процесуального законодавства органи внутрішніх справ повинні приймати усні і письмові заяви громадян і юридичних осіб (письмово) про будь-які злочини чи протиправні дії, а також про аварії, дорожньо-транспортні пригоди, безвісти зниклих громадян, нещасні випадки з людьми, залишення громадян у безпорадному стані, епідемії, паводки, обвали, пожежі, інші надзвичайні події.

Практикою вироблено методику прокурорського нагля­ду за виконанням законів при прийманні, реєстрації та розгляді заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються.

Зокрема, перед проведенням перевірки прокурор має провести певну підготовчу роботу: зробити порівняльний аналіз облікове-реєстраційної документації по прийманню, реєстрації та розгляду заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, зібрати необхідні дані про вчинені злочини в районі, місті тощо.

Виявлення порушень закону здійснюється,

  • насамперед, шляхом ознайомлення в органах внутрішніх справ із від­повідною документацією з приймання, реєстрації та роз­гляду заяв та повідомлень про злочини.

  • Прокурор перевіряє також заяви та повідомлення, списані до наряду без пере­вірки як «неперспективні».

  • Предметом його перевірки є також матеріали, по яких винесені постанови про відмову в порушенні кримінальної справи, а також закриті кримі­нальні справи.

  • Як правило, ефективним засобом виявлення порушень закону є ознайомлення прокурора з даними про направлен­ня потерпілих на судово-медичний огляд, а також із доку­ментами травматологічних пунктів, інших медичних за­кладів щодо характеру, ступеня та механізму одержаних громадянами тілесних ушкоджень.

  • Виявити порушення закону прокурор також може під час особистого прийому громадян, шляхом ознайомлення з публікаціями в пресі та повідомленнями засобів масової інформації.

Складовою його перевірки є матеріали вище­стоящих органів внутрішніх справ з цих питань. З враху­ванням даних прокурорсько-наглядової діяльності проку­рор може оцінити виконання органами відомчого контролю вимог закону щодо забезпечення вимог законодавства про приймання, реєстрацію та вирішення заяв і повідомлень про злочини на підконтрольних об'єктах.

При встановленні фактів приховування злочинів від об­ліку прокурор вживає заходів до їх негайної реєстрації та обліку, порушує кримінальну справу (якщо для цього є приводи і підстави) та доручає провести по ній дізнання або досудове слідство, скасовує незаконну постанову про від­мову в порушенні кримінальної справи, порушує питання про притягнення до встановленої законом відповідальнос­ті осіб, винних у допущених порушеннях тощо.

Яка ж методика порівняльного аналізу прокурором обліково-реєстраційної документації органів внутрішніх справ з метою виявлення порушень закону в ході прийому, реєстрації, обліку і вирішення заяв і повідомлень про злочини в міліції?

Порівняльний аналіз обліково-реєстраційної документації міліції включає три групи дій прокурора, які можуть розглядатись як:

1) підготовчі;

2) предметно-співставляючі;

3) звітно-аналітичні.

Підготовчі до порівняльного аналізу дії прокурора складаються з комплексу спеціальних дій, покликаних підготовити порівняльний аналіз, що проводиться прокурором на наступному етапі. До них відносяться:

1) витребування всіх матеріалів про відмову в порушенні кримінальної справи за період, що перевіряється;

2) отримання в органі внутрішніх справ обліково-реєстраційної документації;

3) виготовлення співставляючої схеми.

Про виявлені порушення закону при реєстрації, обліку і вирішенні заяв (повідомлень) про злочини прокурор проводить відповідні записи в робочому порядку. Всі отримані прокурором в процесі перевірки дані повинні бути зведені за певними критеріями в єдину цілісну систему і на цій основі отримані узагальнені кількісні показники, що характеризують стан роботи міліції з прийому, реєстрації, обліку і вирішення заяв і повідомлень про злочини. Мова йде про останній аналітичний стан діяльності прокурора, який отримує своє фіксоване відтворення в спеціально складеному документі, що називається «Кількісний аналіз виявлених у відповідному органі внутрішніх справ порушень закону при прийомі, реєстрації, облікові і вирішенні заяв і повідомлень про злочини».

Нагляд прокурора за дотриманням закону при прийомі, реєстрації, облікові і вирішенні заяв і повідомлень про злочини в міліції не повинен обмежуватись чи завершуватись порівняльним аналізом обліково-реєстраційної документації ОВС.

Для забезпечення законності в даній сфері діяльності прокурор зобов'язаний перевірити виконання ОВС законів про порядок і способи отримання матеріалів для вирішення заяв і повідомлень про злочини. Здійснювані в цьому напрямі перевірки проводяться шляхом вивчення прокурором:

а) матеріалів, за якими прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи;

б) порушених за заявами і повідомленнями про злочини кримінальних справ;

в) рапортів працівників органів внутрішніх справ, що перевіряли дані, які надійшли від засобів масової інформації.

При перевірці вказаних вище матеріалів і порушених кримінальних справ прокурор з'ясовує, чи дотримані вимоги закону щодо витребування необхідних матеріалів і отримання пояснень та іншої інформації без порушення кримінальної справи і проведення слідчих дій. Нерідко посадові особи органів внутрішніх справ до порушення кримінальної справи з метою отримання необхідної інформації проводять допити за правилами допитів свідків, але без дати фактично проведеної слідчої дії Робиться це для того, щоб у разі порушення кримінальної справи заповнити відсутні в протоколі реквізити і таким чином імітувати своєчасність виконання даної слідчої дії. Наявність таких випадків засвідчує про фальсифікацію процесуальних актів міліції, що, природно, Не може залишатись без реагування прокурора. Передусім прокурор повинен встановити винних осіб в допущенні вказаних порушень, а також виявити причини і умови, що сприяли таким порушенням. Для досягнення цієї мети прокурор зобов'язаний відібрати пояснення як у посадових осіб міліції, так і в тих, чиї покази зафіксовані в процесуальних актах, виготовлених з порушенням закону. За підсумками перевірки прокурор повинен вжити заходів до усунення виявлених порушень закону, причин і умов, що їм сприяли, а також притягти винних в порушенні закону до встановленої законом відповідальності.