Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Біологічна характеристика

Тюльпан (Tulipa) – трав'янистий цибулинний багавторічник. Він належить до різноманітного багатого декоративними рослинами сімейству лілієквіткових (Liliaceae). У природі тюльпан росте в країнах з помірним кліматом.

Рослина складається з:

  • цибулини;

  • коренів;

  • стебла;

  • листя;

  • квіток.

Цибулина служить для вегетативного поновлення і розмноження. Крім того ній запасаються необхідні живильні речовини, які витрачаються при проростанні після періоду спокою. Завдяки цибулині тюльпани, як і інші єфемероїдні рослини, переносять несприятливі погодні умови, пристосувавшись до суворому клімату місця проживання. Цибулина є видозмінений пагін і складається з дінця та чешуйок.

Донце – це дуже укорочене стебло, у якому щільно друг до друга концентричними колами розташовані поєднані чешуйки-листочки. Зазвичай їх буває 3-4, а часом 1 чи до 6, це залежить від виду та віку рослини: чим він молодший, тим менше чешуйок. Саме в них відкладаються запасні живильні речовини. Верхня покривна луска служить для запобігання цибулини від несприятливих впливів: вона щільна, шкіряста чи бумагоподібна, а, по кольору – від світло- до чорно-бурою і червоно-коричневого. Іноді з боку її є опушка. Розділено лусочки дуже короткими межвузлами. У пазухах чешуйок закладаються бруньки дочірніх цибулин, причому найбільша – замінюючи цибулина - утворюється в пазусі внутрішньої чешуїки.

Скраю дінця із зовнішнього боку цибулини помітно невеличке потовщення – кореневої валик, у якому закладено зачатки майбутніх кореней.

Коренева система тюльпана складається з щорічно відмираючих придаткових коренем, не розгалужених, без кореневих шерстинок. Тільки в сіянці першого роки життя є головний корінь. Довжина коренів обмежена.

У молодих цибулин (до першого цвітіння) формуються столона . Це порожнисті структури, на дні яких розташована дочірня цибулина. Зазвичай столони ростуть вертикально вниз, рідше убік, отже наступна цибулина лежить низче від материнської. Деякі види й сорти тюльпанів (Фостера, Канзас, Кайзерскрон, Инглескоумб Йеллоу) утворюють столони часто, інші – лише у окремих випадках, але це не залежить ні від часу цвітіння, ні від відносини тюльпана до садової групі. Іноді утворюються розгалужені столони, тоді кожне його відгалуження має дочірню луковицу.

Насіння дикорослих тюльпанів падають на землю,згодом воно перетворюється на цибулинку, яка перебуває неглибоко, майже на поверхні і піддається несприятливим кліматичним умовам. Щоб їх послабити, цибулинка щорічно поглиблюється в землю (протягом 5-7 років) і, лише досягнувши періоду цвітіння, подальше поглиблення замещающей цибулини припиняється. У квітучих тюльпанів заміняюча цибулина і дітки розташовані, зазвичай, лише на рівні посадки.

Квітка формується під час літнього спокою всередині материнської цибулини.

Розвиток елементів квітки (листочків суцвіття, тичинок, маточки) відбувається у перебігу 3-4 тижнів. Упродовж цього терміну утворюються у мініатюрі всі його майбутні частини, зростання відбувається вже навесні, з початком вегетації раслини.

Суцвіття у тюльпана найчастіше просте, шестипале, з розташуванням пелюсток подвійним колом – зовнішнє і внутрішнє. Тичинок 6, і вони також розподілені по 3 у кожному колі. Тригранник маточки складається з рильця і зав'язі: рильце сидяче, трехлопастное, зав'язь верхня. За нормального запиленні вона розвивається у плід- коробочку тригранної форми.

Листків у тюльпана зазвичай 2-4, рідше 1 чи більше. Зростають вони до середини стебла і мають забарвлення від яскраво- зеленої до сизою. В окремих дикорослих видів і їх садових форм (Грейга, Мікелі, Моголтавский) з верхньої боку листка є фіолетово-бурі плями і шпальти, які дають рослині особливу декоративность.

Початки листя закладаються в замещуючій цибулині дорослої рослини ще з часів вегетації, а зростання їх триває вже наступного сезоні.

При визначенні сорту першочергове значення має форма і забарвлення квітки, забарвлення дна квітки, тичинок та пильників, і навіть забарвлення й будова листка.

Найпоширеніші бокалоподібні і чашеподібні форми, але вони поділяються на кілька типів: вузькі місця і широкі, подовжені, короткі, з перехопленням посередині (в талії) чи суворі з квадратною основою.

У квітникарстві використовують переважно садові гібридні сорта, що є складними за своїм походженням. Усі сорта (а їх до 11 тисяч) об’єднують під загальною назвою – тюльпан гібридний .