Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Грибкові хвороби тюльпанів

С іра гниль – Botrytis tulipae (lib) Lind. Хвороба проявляється найсильніше у роки з дощової, прохолодною погодою, яка сприяє швидкому розвитку гриба. Особливо страждають у разі посадки на важких грунтах. Уражаються все надземні частини рослини (бутони, квіти, стебло, листя), і навіть цибулини, причому останні – як під час вегетації, і під час хранения.

Н а уражених надземних органах утворюються злегка утиснені жовтувато-сірі плями різного розміру та форми з темними водянистими краями. У вологому середовищі розміри плям швидко збільшуються, і вони покриваються сірим нальотом з суперечка гриба, а тканину органу розм'якшується. Пізніше вона підсихає, стає бумагообразной і попелясто-сіркою, як обпалена вогнем. Характерним проявом хвороби є й викривлення уражених частин рослини, які нерідко обламуються. Бутони, як правило, не розвиваються. Ті ж із них, які розкрилися, утворюють деформовані, потворні квіти, передчасно отмирающие. На цветоножке, особливо у нижньої її частки, часто утворюються склероции, і тоді стебло гине. Таких рослин скорочується період вегетації і всієї надземної частини, тому цибулини вони мельчают.

Хворі сірої гнилизною цибулини мають на зовнішніх м'ясистих чешуях злегка утиснені жовтуваті чи буроватые плями з піднятими червонясто- бурими краями. Тканини цибулини темніють, розм'якшуються і її зморщується. Іноді спостерігається радіальне розтріскування дінця від центру до краях. На поверхні хворих цибулин утворюються чорні склероции гриба, які є джерелом інфекції. При сильному поразку цибулини під час зберігання сгнивают, а при слабкому – захворювання може бути помічено, і цибулини потрапляють у посадки. Навесні вони дають ослаблені, скривлені, різко які від нормальних паростки, які буреют, покриваються сірим нальотом спороношения гриба і гинуть. Такі рослини служать джерелом інфекції навесні, оскільки суперечки розносяться повітряними течіями і заражають здорові тюльпани. Тому необхідний ретельний перегляд сходів в початку вегетаційного сезону і знищення всіх підозрілих растений.

Сіра гниль вражає майже всі сорти, але не вони сприйнятливі до захворювання однаковою мірою. Менше хворіють ранні сорти, які встигають закінчити цвітіння до максимального розвиток хвороби. З пізніх порівняно стійкі попугайные тюльпаны.

Заражаються тюльпани сірої гнилизною всіх етапах розвитку, але вони сприйнятливі в фазі бутонизации. Інкубаційний період за сприятливих умовах вбирається у 1-3 днів. Розвитку хвороби сприяє підвищена вологість, недостатня освітленість, весняні заморозки, надлишкове азотне харчування, загущені посадки.

Щоб запобігти зараження цибулин сірої гнилизною перед закладанням для зберігання рекомендується опудрить сумішшю ТМТД, сірки і эфир-сульфоната в співвідношенні 2:1:1 з розрахунку 8-10 р на 1 кг посадкового матеріалу. Застосовують ТМТД і у вигляді розчину 0,3-0,5%-ной концентрації для протравлювання цибулин перед посадкою за тридцяти хв. Т акі обробки сприятливо б'ють по зростанні й розвитку рослин, позитивно впливають на цвітіння і продуктивність тюльпанов.

Слід проте пам'ятати, що вдягання охороняє цибулини від грунтової інфекції протягом короткого часу. Тож у період вегетації проводять низку обробок рослин за захистом їхню відмінність від вторинної інфекції, число яких залежить від низки чинників: зараженості грунту, стану посадок, метеорологічних умов тощо. Для обприскування застосовуються 2%-ная суспензія ТМТД, 1,5%-ная суспензія колоїдної сірки та інших. Особливої уваги заслуговує эупорен у концентрації 0,5-1,0%, який її вважають найбільш ефективним засобом боротьби з сірої гнилью.

Склероциальная гниль – Sclerotinia bulborum P.S. tuliparum Kleb. Була описана вперше у 1904 року. Розрізняють декілька тисяч видів цієї хвороби.

У випадку хвороба вражає точку розвитку і шийку цибулини. Вони покриваються білим войлочным нальотом, що складається з міцелію гриба і склероциев, спочатку білих, пізніше буреющих. Іноді захворювання проявляється у вигляді мокрою утисненої бурої гниття навколо точки зростання цибулини. Поступово гниль збільшується, охоплюючи всю цибулину, яка гине, позбавити її сходів. Якщо поразка гнилизною слабко розвинене, то такі цибулини важко від здорових, але де вони є джерело інфекції. У центрі вони або проростають, або дають слабкі сходи, які швидко жовтіють і погибают.

Зараження здорових цибулин відбувається в час проростання їх крізь інфіковану почву.

Інший вид склероциальной гниття проявляється на етапі вегетації тюльпанів, і такі клітини гинуть, позбавити її сходів. Згнилі цибулини покриваються суцільним нальотом білого міцелію і щільним шаром чорних склероциев неправильної форми, що сягають 1 див в диаметре.

Оскільки тюльпани, уражені описаними склероциальными гнилями, гинуть протягом вегетації, інфекція не передається з посадковим матеріалом, лише через грунт. Тому ділянки під садіння тюльпанів потрібно змінювати ежегодно.

Боротьбу зі склероциальными гнилями проводять так. Грунт, попередньо добре оброблену, протягом місяця перед посадкою цибулин поливають 2,5-3 %-ным (до 6%-ного) розчином карбатиона з розрахунку 10 л/м2. Оброблену 6%-ным розчином грунт поливають водой.

Для протравлювання цибулин рекомендуються ртутьсодержащие препарати: гранозан, церезан, паноген та інші, і навіть формалін, ТМТД і похідні хинолина.

Ще один різновид склероциальной гниття відома під назвою тифулез. Вперше вона виявлено в 1962 року. Захворювання проявляється у відмирання коренів і загниванні дінця, що нібито проваливается.

Початковими ознаками хвороби може бути відставання у кар'єрному зростанні, недорозвинення бутонів. У уражених рослин відзначається пожелтение коренів, навколо яких дінці утворюється зеленовато-бурое облямування, та був коріння відмирають. Поступово гниль охоплює всю цибулину і рослина гине. На уражених частинах постає безліч дрібних (1-2 мм в діаметрі) склероциев світло- і темно-коричневого кольору, формою нагадують ікринки рыб.

Розвитку хвороби сприяють низькі плюсові температури (1- 2(С), тому тифулез сильніше проявляється після теплу зиму, за високої вологості восени і. Джерелом інфекції служать слабко заражені цибулини, які входять у сховище, потім у полі. Мимовільними переносниками хвороби є бур'яни, у яких паразитує гриб, а також грунт, службовець резерватором склероциев.

Крім опудривания цибулин хімічними препаратами перед посадкою необхідно викопувати хворі рослини разом із грудкою землі і знищувати, систематично очищати посадки від бур'янів, тоді як у час зберігання уважно переглядати все цибулини. Рослинні залишки після выкопки цибулин треба збирати і спалювати чи закопувати на глибину 50 див і більше, ділянку ж перекопати з оборотом пласта. На великий глибині склероции не проростають і згодом (через 75-80 днів) погибают.

Ф узариоз – Fusarium oxysporum Schl. Завдає значної шкоди тюльпанам. Найчастіше захворювання демонструють до кінця вегетації рослин. Сприяє хворобі розвиватися підвищення повітря до 20 С і більш. Хворі фузариозом рослини погано цвітуть, цветоносы короткі, тонкі, квіти менших розмірів, гірше зберігаються в срезке. Коріння таким тюльпанів потемнілі, слабко розвинені, тому рослини швидше відмирають. При зберіганні хворі фузариозом цибулини загнивают, і тоді період можливі великих втрат посадкового матеріалу. Зараження найчастіше починається з дінця як светло-бурых плям, чітко обмежених з обох боків красно-бурой лінією. Поступово вони збільшуються, стають желто- коричневими чи темними, гниль проникає між чешуями всередину цибулини. Хвороба швидко прогресує і цибулини сгнивают, виділяючи різкий специфічний запах. На поверхні, і між чешуями утворюється розовато- білий наліт спороношений гриба. За помірної вологості повітря цибулини всихають, стають щуплими. Розвиток гниття можлива й у верхньої половині цибулини через пошкоджені механічним шляхом чешуи.

Хворі фузариозом цибулини при зберіганні є серйозний джерело інфекції, хвороба швидко поширюється, оскільки створюється великий запас суперечка гриба, яких опиняються на здорові цибулини, викликаючи їх загибель ще сховище чи наступного вегетационном сезоне.

Збудник фузариоза має високу стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища й протягом багато часу зберігає життєздатність. Найбільш активний він пройшов за температурі близько 25(С і вологості повітря близько 90 відсотків %.

Тюльпани дуже відрізняються своєї сталістю до фузариозу, проте сортів, не поражающихся на цю хворобу, не обнаружено.

Останніми роками виявлено, що цибулини, уражені фузариозом, виділяють етилен, а навіть незначні концентрації цього газу викликають безповоротні зміни в рослинах. У ящик, разом із здоровими цибулинами були посаджено дві, заражені фузариозом. Жодна рослина не цвіло, вони були скривленими, коріння стовщені, звиті в спіраль І що тюльпанам не властиво, з кореневими волосиками.

Етилен поруч із кліщами причетний і в іншу хвороби – серцеподібної гнилизни.

За наявності етилену повітря під час диференціації квіткових зачатків (мінімальна концентрація 1 частина етилену удесятеро частинах повітря) утворюються звані відкриті стрілки – тичинки, виростають більше часткою оцвітини, і бутони залишаються відкритими. Кліщі отримують вільний доступом до квітки і нині вражають тичинки, як і дає початок серцеподібної гнили.

Етилен також викликає гумозис – непаразитарное захворювання. На луковицах з'являється янтарно-желтая смола, схожа на камедь – це, після руйнації стінок клітини, випливає слизуватий сік і руйнується зміст луковицы.

З агротехнічних прийомів, обмежують поширення фузариоза, треба сказати такі: 1. щорічна зміна дільниці і повернення тюльпанів колишній ділянку не раніше як за 5-6 років; 2. рання выкопка тюльпанів до високої температури; 3. періодичний перегляд посадкового матеріалу і своєчасне видалення хворих цибулин як джерел інфекції і виділення етилену, негативно впливає в розвитку квітковим почки.

Високої ефективністю боротьби з збудником фузариоза мають системні препарати (узген, фундазол, бенлайт). Лукавиці протравливают чи за 2-3 тижня перед посадкою чи перед ній. У першому випадку їх замачивают в суспензії препарату (0,2-0,25%) протягом 30 хв. Предпосадочная обробка бенлайтом і узгеном проводиться в дозі 2г на 1 кг луковиц.

Щоб препарат краще прилипал, застосовують полумокрое вдягання, тобто. опудривание цибулин з попереднім їх зволоженням (25 см3 води на 1 кг посадкового матеріалу). Застосовують і мокре протравливание.

Пенициллез – Pinicillium corimbiferum Sp. Зустрічається на тюльпанах в період вегетації за підвищеної вологості. Зазвичай уражаються зовнішні луски цибулин, що зумовлює відставання у кар'єрному зростанні рослин. Тільки за сильному розвитку хвороби спостерігається загибель рослин. Не дотримуються умови зберігання цибулин, можливо зараження з через ушкодження в чешуях чи дінці, цілісність якого порушена передчасним зростанням коренів через підвищеної вологості і температури повітря на помещении.

Захворювання проявляється у вигляді желто-бурых плям з зеленовато-голубым рясним нальотом. Воно менш шкідливо, як склероциальные гниття, часто супроводжує сірої гниття та інші захворювання тюльпанов.

Щоб запобігти пенициллеза основну увагу слід звернути на правильність зберігання цибулин, і навіть створення оптимальних умов з ростання і розвитку тюльпанів під час вегетации.