Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Розмноження

     

Розмножується тюльпан дочірніми цибулинами, що утворюються в пазухах чешуйок материнської цибулини та насінням. Після відцвітання та засихання листя, примірно в липні, необхідно відділити дочірню цибулину та просушити на протязі двух днів на відкритому повітрі, захищаючи від дощу та затіняючи від сонця. Потім цибулини відчищають від землі та коренів і сртують.

З берігати цибулини перші три тижня при + 20°C.Псля цього температуру знижують до +15°C, а потім до 9…12°C. Вологість повітря бажано тримати в межах 80%. Ці умови підтримують до моменту висадки.

Тюльпан – перехрестнозапилюючася рослина. Багато із сортів при благо приємних умовах гарно завязують насіння, але характеристики сорту в насіневому спадкоємстві не наслідуються. Крім того, сіянці заквітають тільки на 5-6 рік, а іноді і пізніше. Тому спосіб розмноження через насіння використовується тільки при селекційній роботі при виведенні нових сортів.

Хвороби та шкідники

Квіткові рослини уражають хвороби та пошкоджують шкідники. Це не тільки знижує декоративність цих рослин, але і часто є причиною їх передчасної загибелі.

Для вирощування здорових рослин треба знати агротехнічні заходи, тобто не порушувати умов їх вирощування, а саме : ґрунтових, режиму живлення, вологості ґрунту та повітря, температури, освітлення.

Шкідливий вплив на рослини може мати атмосферне забруднення: дим, пил, газ. Хвороби виникають при надлишку або нестачі вологи, незбалансованому мінеральному живленні рослин.

Одержання високоякісних кольорів та цибулин тюльпанів забезпечує правильний і своєчасний догляд за рослинами. Тому важливо задля цього зберегти здоров'я рослин. Отже потрібно лише навчитися розпізнавати хвороби, знати заходи боротьби з нею, й уміти їх передбачити.

Система профілактичних заходів захисту тюльпанів від грибних і вірусних захворювань:

1) вибір ділянки, відповідної біологічним особливостям даної культуры;

2) ретельна підготовка грунту перед посадкой;

3) внесення органічних добрив (гною, неперепрівшого компосту) в межах необхідних норм;

4) своєчасні підгодівлі мінеральними речовинами в оптимальному співвідношенні азоту, фосфору, калію (перекормлення азотними добривами не допускаєтся);

5) дотримання сівозміни. Повертати тюльпани на старе місце не раніше, як за 4-5 лет;

6) посадка лише здорових цибулин, ретельний відбір та відсортування всіх підозрілих і хворих луковиць;

7) дотримання необхідної глибини і щільність посадки цибулин з урахуванням механічного складу грунту;

8) дотримання санітарного стану і чистота колекції (знищення хворих рослин, прополка, полив, розпушування ділянки);

9) недопущення механічних ушкоджень рослин i цибулин під час літнього догляду за ними, в період викопування і збереження посадкового матеріалу (особливо оберігати дінця);

10) своєчасна выкопка цибулин, швидке просушування їх заи хорошої вентиляції повітря;

11) використання лише продизинфікованих ящиків чи інших ємкостей, для зберігання луковиц.

Звісно, жоден з перелічених заходів ще не дає повної гарантії від зараження тій чи іншію хворобою, але поширення її й втрати врожаю значно зменшуються.