Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-16.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
497.66 Кб
Скачать

8. Кінематика рухів токарно-гвинторізного верстата моделі 16к20.

Верстат моделі 16К20 має такі рухи:

Головний рух - обертання шпинделя із заготовкою виконується основним електродвигуном через клинопасову передачу та коробку швидкостей.

Поздовжня подача – переміщення поздовжнього супорта по напрямних станини від ходового вала або ходового гвинта забезпечується за рахунок відбору потужності від шпинделя.

Поперечна подача – переміщення поперечного супорта по напрямних поздовжнього супорта.

Допоміжні рухи – швидкі переміщення супортів від допоміжного електродвигуна через клинопасову передачу.

Рух на шпиндель може передаватись по короткому ланцюгу (верхні оберти), минаючи переборну групу, або по довгому ланцюгу через основну і переборну групи (нижчі оберти). По короткому ланцюгу можна налагодити верхні 12 східців обертання шпинделя.

При передачі руху по довгому ланцюгу (включаючи перебір) одержимо ще 12 східців обертання шпинделя.

Кінематичний баланс тоді буде: nшп

У зв’язку з тим, що дві частоти обертання шпинделя повторюються, фактична кількість східців – 22.

Ланцюг поздовжньої подачі налаштовують виходячи із умови, що за один оберт шпинделя супорт повинен переміститися на величину поздовжньої подачі( Sпозд., мм/об).

Рівняння кінематичного балансу для ланцюга мінімальної поздовжньої подачі: Sпозд. min

де π - довжина ділильної окружності реєчного колеса.

Кінематичний ланцюг поперечної подачі узгоджує обертання шпинделя і поперечного ходового гвинта; величина поперечної подачі при одній і тій же наладці складає ½ поздовжньої Sпоп. maxоб. шп

9. Налагодження верстата 16к20 для нарізання різьб.

Різьба може бути однозахідна чи багатозахідна. У багатозахідної різьби відстань, виміряна вздовж осі, між одно іменними точками одного і того ж витка, називають ходом різьби. У одно західної різьби крок Р і хід Рh однакові, у багатозахідних - різні. Хід різьби завжди рівний кроку, помноженому на число заходів. Ph=P*z

Багатозахідну різьбу будь-якого профілю починають нарізати так, як би потрібно було б нарізати однозахідну різьбу з кроком, рівним довжині ходу Рh. Нарізавши перший захід на повний профіль, відводять різець від заготовки і надавши ходовому гвинту зворотній хід, повертають супорт в початкове положення. Потім при нерухомому ходовому гвинті, повертають деталь при двох західній різьбі на половину оберта, при трьох західній на 1/3 оберта, чи в загальному випадку, для багато західних різьб на 1/z оберта. Після цього нарізають другий захід різьби і т.д.

На верстаті 16К20 є спеціальний ділильний пристрій для нарізання багатозахідних різьб. Він складається із фланця з рискою, закріпленого на корпусі перехідної бабки і кільця з діленнями, насадженого на перехідний кінець шпинделя.

Кільце на периферії має 60 ділень, що дозволяє повертати шпиндельна. Це дозволяє нарізати різьбу з числом заходів, які відповідають знаменнику вище вказаних дробів. Ділення багато західної різьби на заходи значно полегшується при застосуванні спеціальних поводкових ділильних планшайб. Інколи багато західні різьби нарізають при використанні спеціальних державок для установки декількох різців. Різці встановлюють один від одного на відстані кроку Р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]