Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-28.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
521.73 Кб
Скачать

17. Призначення, класифікація, область застосування, токарних автоматів і напівавтоматів та види робіт виконуваних на них.

Автоматом називається верстат, в якому автоматизовані всі основні і допоміжні рухи, які складають цикл обробки заготовки, включаючи завантаження заготовки і видачу обробленої деталі. Оператор лише періодично контролює розміри і завантажує партію заготовок чи прутків. В верстатах – напівавтоматах також автоматизовані всі основні і допоміжні рухи, необхідні для обробки заготовки, але зняття готової деталі і установку нової, а також контроль її розмірів здійснюється оператором.

Верстати – автомати застосовують в крупносерійному і масовому виробництві, а напівавтомати в середньо – і крупносерійному виробництві.

Токарні автомати і напівавтомати поділяють по різним ознакам:

  1. По виду заготовки:

патронні; пруткові.

  1. По призначенню:

універсальні; спеціалізовані.

  1. По розміщенню шпинделів:

горизонтальні; вертикальні.

  1. По числу шпинделів:

одношпиндельні; багатошпиндельні.

  1. По виду роботи:

фасонно – відрізні (рух подачі фасонного чи відрізного різця проводиться в поперечному напрямку до осі заготовки);

поздовжньо – фасонні (рух подачі в поздовжньому і поперечному напрямках);

револьверні (рух подачі револьверної головки в поздовжньому напрямку);

багаторізцеві та копіювальні.

а - фасонно-відрізний; б,в – поздовжнього точіння; г – токарно – револьверний; 1- шпиндельна бабка; 2- шпиндель; 3- пруток; 4,7- різці; 5-верхній супорт; 6-упор; 8-поперечний супорт; 9- пристосування; 10-оброблена деталь; 11-люнет; 12- стійка; 13 –вісь; 14- балансир; 15-револьверна головка; 16- поздовжній супорт.

18. Одношпиндельні токарні напівавтомати.

Одношпиндельні токарні напівавтомати можна умовно поділити на багато різцеві, копіювальні і багаторізцеві - копіювальні. При багато різцевій обробці, різці закріплюються в передньому супорті, який має поздовжню подачу, обробляються циліндричні , конічні і фасоні поверхні, а різці встановлені в задньому супорті, рухаються в поперечному напрямку - перехідні поверхні, факти, канавки. Всі різці працюють одночасно, кожний із них обробляє певну частину заготовки, що значно скорочує час обробки.

Токарно – копіювальні напівавтомати слугують для обробки деталей складної форми, Різець встановлюється в копіювальний супорт і повторює в русі профіль шаблона чи копіра. Підрізку торців, проточку канавок виконують інструментом встановленим в одному чи двох поперечних супортах.

19. Токарний напівавтомат моделі 1713: призначення, область застосування, будова, технічна характеристика, кінематика рухів.

Верстат призначений для чорнової і чистої обробки в центрах заготовок типа валів з прямолійними і криволінійними поверхнями методом копіювання одним різцем по всьому профілю багато різцевими чи багато різцево – копіювальним способом.

По принцепу роботи він багато в чому подібний на копіювальний напівавтомат. Основний профіль заготовки 12, встановлений в центрах шпиндельної і задньої бабак, оброблюється різальним інструментом 11, встановленим на копіювальному супорті.

Операція по проточці канавок, підрізці торців виконується різцями встановленими на поперечному супорті 10. На відміну від копіювальних напівавтоматів поперечний супорт багато різцевого – копіювального напівавтомата виконаний у вигляді окремого вузла із самостійним приводом.

Це дозволяє при використанні двох поперечних супортів забезпечити їх не залежну роботу.

Поздовжня подача каретки 7 копіювального супорта в цих напівавтоматах механічна і проводиться з допомогою передачі гвинт - гайка . Гайка цієї передачі жорстко закріплена на каретці 7. При обертанні ходового гвинта 1 в одну чи іншу сторону копіювальний супорт переміщується вліво чи вправо.

Поперечне переміщення верхньої частини 6 копіювального супорта здійснюється одно координатною гідравлічною системою, яка керується від копіра 2. Верхня частина супорта, як і в копіювальних напівавтоматах, жорстко з’єднана з гідроциліндром 4, а нерухомий поршень 3 штоком 5 жорстко з’єднаний з поздовжньою кареткою супорта. Переміщення поперечного супорта 10 і пінолі задньої бабки 8 здійснюється також гідроприводом, але поперечний супорт зв’язаний безпосередньо з поршнем 9 гідроциліндра.