Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-28.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
521.73 Кб
Скачать

26. Верстат моделі 1в340ф3: призначення, область застосування, будова, технічна характеристика, кінематика рухів.

Токарний – револьверний верстат з вертикальною головкою на хрестовому супорті з підвищеної точності 1В340Ф30 призначений для виконання різноманітних токарних робіт в межах встановленої потужності, в основному, при обробці складних деталей із ступінчастим і криволінійним профілем. Нарізування різьб проводиться різцем, мітчиком або плашкою, можливе поєднання обробки інструментом, встановленим у відрізному і хрестовому супортах. Верстат виготовляється в двох виконань: для обробки матеріалів прутків діаметром до 40 мм і для обробки штучних заготовок діаметром до 200 мм.

Верстат призначений для токарної обробки деталей з чавуну, сталі і кольорових металів із ступінчастими і криволінійним профілем з прутка діаметром 25–40 мм і штучних заготовок діаметром до 200мм в умовах дрібносерійного і серійного виробництва. По спец замовленню верстат може комплектуватися набором тих, що подають і затискних цанг для обробки прутка діаметром 12–25 мм.

Станок має автоматичний гідрофіцированний механізм затиску круглих (25–40 мм) і шестигранних (S=19–32) прутків в цанговому патроні, а також штучних заготовок (до 200 мм) в трьохкулачковому патроні. Привод обертання шпинделя: електродвигун постійного струму потужністю 15 кВт.

Привод подач: високомоментні електродвигуни постійного струму в комплекті з кульковими гвинтовими парами. Розвантаження деталей з робочої зони при обробці прутка здійснюється розвантажувальним пристроєм. Прутки завдовжки до 3000 мм встановлюються в захисну трубу з двома стійками.

27. Призначення і область застосування верстатів свердлувально-розточувальної групи. Вертикально-свердлувальний верстат моделі 2Н135: призначення, область застосування, будова, технічна характеристика, кінематика рухів.

Верстат є універсальним вертикально – свердлильним і відноситься до конструктивної групи вертикально – свердлильних верстатів середніх розмірів 2Н118, 2Н125, 2Н135 і 2Н150 з умовним діаметром свердління відповідно 18, 25, 35 і 50мм. Агрегатна компоновка і можливість автоматизації цикла забезпечують створення на їх базі спеціальних верстатів.

Основні вузли та механізми верстата моделі 2Н135:

1.Станина.2.Двигун.3.Свердлильна головка.4.Рукоятки призначені для керування коробкою швидкостей і подач.5.Ручна подача (штурвал).

6.Лімб (призначений для контролю глибини отвору).7.Шпиндель.8.Шланг (призначений для подачі МОР від електронасоса).9.Стіл верстата.

10. Маховичок (призначений для переміщення стола по направляючим за допомогою гвинтового механізма).11. Фундаментна плита (слугує опорою верстата).12. Шкаф (призначений для зберігання електрообладнання верстата).

Кінематика рухів верстата моделі 2Н135.

Головний рух (обертання шпинделя) здійснюється від вертикально розміщеного електродвигуна М (N=4,5кВт; n=1450хв-1) через зубчасту передачу і коробку швидкостей. Коробка швидкостей складається із трійного блока і двох двойних блоків. Рух подачі передається від шпинделя через зубчасті, колеса , зубчасту передачу , коробку подач, черв’ячну пару і реєчну передачу (z=13, m=3) на гільзу шпинделя.

Рівняння кінематичного ланцюга для максимальної подачі:

Smax = 1об.шп. мм/об

Рівняння кінематичного ланцюга для мінімальної подачі:

Smin = 1об.шп.

Допоміжні рухи. Коробки швидкостей і подач, шпиндель і механізми подач змонтовані в середині свердлильної головки, мають можливість переміщуватись вздовж колони при обертанні відповідної рукоятки через черв’ячну ( і реєчну (z=14, m=3) пари. Вертикальне переміщення стола можна проводити вручну поворотом рукоятки через конічну і гвинтову пари.