Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-28.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
521.73 Кб
Скачать

20. Токарний автомат моделі 1б136 (1б140): призначення, область застосування, будова, технічна характеристика, кінематика рухів.

Автомат призначений для обробки в крупносерійному і масовому виробництві складних по формі заготовок із прутка з застосуванням декількох послідовно чи паралельно працюючих інструментів.

Основні вузли токарно-револьверного автомата моделі 1Б140:

1.основа;2.передній поперечний супорт ( задній поперечний супорт на малюнку не показаний);3.поздовжній супорт( розміщений на передньому поперечному супорті);4.шпиндельна бабка;5. вертикальний супорт ( їх два);6. револьверна головка;7. станина;8. супорт револьверної головки.

22. Основні поняття про верстати з програмним керуванням і їх класифікація.

Токарні верстати з програмним керуванням призначені для зовнішньої і внутрішньої обробки складних заготовок типу тіл обертання.

Токарні верстати з ПК класифікуються: 1) По розміщенню осі шпинделя:

- горизонтальні;

- вертикальні.

2) По розміщенню направляючих:

- горизонтальне розміщення;

- вертикальне розміщення;

- похиле розміщення.

3) По числу використовуємих інструментів і способів їх закріплення:

- на супорті;

- в револьверній головці;

- в магазинні інструментів.

4) По виду виконуємих робіт:

- центрові;

- патронні;

- патронно – центрові;

- карусельні;

- пруткові;

- автомати.

23. Конструктивні особливості верстатів з програмним керуванням.

Токарні верстати з ПК оснащенні револьверними головками чи магазином інструментів. Револьверні головки бувають чотирьох і дванадцяти позиційні, причому на кожній позиції може встановлюватися по два інструменти для зовнішньої і внутрішньої обробки заготовки. Вісь обертання головки може розміщуватися паралельно, перпендикулярно і нахилено до осі шпинделя.

При установці на верстаті двох револьверних головок в одній із них закріпляють інструменти для зовнішньої обробки, в другій – для внутрішньої.

Такі головки можуть розміщуватися співвісно відносно один одного чи мати різне розміщення осей.

Магазини інструментів (місткістю 8-20 інструментів) застосовуються нечасто, оскільки практично для токарної обробки одної заготовки потрібно не більше 6-10 інструментів. Використання більшого числа інструментів доцільно у випадку точіння важкооброблюємих матеріалів, коли інструменти мають малий період стійкості.

Приводи головного руху виконуються на базі двигунів постійного і змінного струму з безступінчастим регулюванням, автоматичним переключенням переборних коробок і клинопасових передач.

Приводи подач складаються, як правило, із високомоментних двигунів, зубчатої чи зубчатопасової передач, кругового датчика зворотного зв’язку встановленого на осі ходового гвинта. Інколи застосовують електрогідравлічні крокові двигуни. Швидкість прискорення переміщень складає 5-10 м/хв.

Токарні верстати з ЧПК відмічаються високою степеню автоматизації, по програмі відпрацьовуються не тільки геометрична інформація по осям X і Z, але і різні технологічні команди: зміна частот обертання шпинделя, величина робочих подач і допоміжних переміщень, зміна інструмента, включення і виключення системи охолодження, частота обертання шпинделя і подач.