Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDFO.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
266.24 Кб
Скачать

7.8. Порядок оподаткування доходів від заняття підприємницькою діяльністю фізичних осіб, які не обрали спрощену систему оподаткування

Отримані протягом календарного року доходи фізичних осіб-підприємців від провадження ними господарської діяльності оподатковуються за ставкою 15% (17%).

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід:

чистий оподатковуваний дохід

=

Загоподатковуваний дохід (виручка у грошовій і негрошовій формі)

-

Документально підтверджені витрати (понесені у зв’язку із веденням господарської діяльності і які включаються до витрат операційної діяльності по податку на прибуток)

Якщо фізична особа – підприємець зареєстрована як платник ПДВ, то суми ПДВ, включені до ціни придбаних (проданих) товарів до доходів і витрат не включаються.

Фізичні особи-підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, а також мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Сплата податку протягом року здійснюється авансовими платежами виходячи із 100% суми податку на доходи фізичних осіб з оподатковуваного доходу за попередній рік Авансові внески сплачуються до бюджету по 25% річної суми щоквартально до 15 березня, 15 травня, 15 серпня, 15 листопада.

Якщо у будь-якому кварталі звітного року сума отриманого доходу зменшується більше ніж на 20% порівняно з очікуваним, то платник має право зменшити пропорційно суми наступних авансових внесків. Для цього до настання строку сплати такого наступного авансового платежу, він повинен подати в податкову заяву у довільній формі, в якій навести розрахунок зменшення суми авансового платежу та коротке пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу.

Звітність. За підсумками року фізособи – підприємці зобов’язані подавати декларацію протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року. Остаточний розрахунок ПДФО за звітний рік здійснюється платником самостійно згідно даних, зазначених в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО та суми плати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності на підставі документального підтвердження факту їх сплати.

Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації зазначають інформацію про майновий стан та доходи станом на дату державної реєстрації підприємцем.

Надмірно сплачені суми податку зараховуються в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику.

Фізособа-підпиємець є податковим агентом для своїх працівників – фізичних осіб, які перебувають з такою особою у трудових чи цивільно-правових відносинах, щодо доходів, нарахованих на їх користь.

Зверніть увагу. Для підприємців на загальній системі оподаткування та тих, що обрали спрощену систему оподаткування встановлена однакова ставка єдиного соціального внеску, що дорівнює 34,7% бази оподаткування.

Для підприємців на загальній системі оподаткування базою оподаткування є:

- сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб,

- сума доходу, що розподіляється між членами сім’ї фізичних осіб – підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

До того ж сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Мінімальний страховий внесок визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, платники єдиного та фіксованого податку самі за себе та членів своєї сім’ї, особи, що забезпечують себе роботою самостійно подають звіт не пізніше 1 квітня року наступного за звітним періодом. Звітним періодом для них є календарний рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]