Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41GD_GEK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТ І НАУКИ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

РЕСПУБЛІКАНСЬКИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

„КРИМСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ” (М. ЯЛТА)

Погоджено:

Проректор з навчально-методичної роботи

__________________М.Я. Ігнатенко

„ „___________ 2007 р.

.

Програма державного екзамену

Спеціальність 6.020200 „Дизайн"

(Освітньо-кваліфікаційний рівень „бакалавр”)

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри

образотворчого мистецтва і дизайну

Протокол №___ від „ „ _______________2007 р.

Завідуючий кафедрою:

________________Г.Є. Гребенюк

Ялта – 2007

Пояснювальна записка

В системі професійно-орієнтованих дисціплін, що використовують в освітньому процесі професійної підготовки бакалавра в галузі графічного дизайну, провідне місце відведене дисциплінам „Історія графічного дизайну” та „Дизайн навколишнього середовища”.

Поєднання цих дисциплін у рамках єдиного державного іспиту забезпечує комплексну перевірку ступеню засвоєння студентами теоретичних та практичних знань, умінь і навичок у протязі професійного навчання на ступінь кваліфікаційного рівню „бакалавр”. Метою державного іспиту є: 1) перевірка ступіню сформованості у студентів інтегрованих теоретичних знань з дисциплін „Історія графічного дизайну”, „Дизайн навколишнього середовища”; 2) перевірка практичних знань та умінь при створенні дизайн-проектів у різних предметних середовищах і жанрах.

Комплексний характер екзамену передбачає включення до кожного екзаменаційного білету трьох завдань: двох завдань теоретичного змісту та одного практичного завдання. Перше теоретичне питання з курсу „Історія графічного дизайну” орієнтоване на перевірку знань з історії виникнення та розвитку графічного дизайну.

Друге теоретичне питання з курсу „Дизайн навколишнього середовища” спрямоване на перевірку здатності студентів до концептуального проектування у різних предметних середовищах.

Третє завдання – практичне, створене з урахуванням вимог базових теоретичних дисциплін.

Питання сформульовані таким чином, щоб: 1) спонукати студентів до демонстрування творчого підходу при вирішенні визначених екзаменаційними завданнями проблем за допомогою отриманих знань з історії графічного дизайну; 2) умінь проектування у різних предметних середовищах; 3) демонстрування навичок роботи у різних графічних техніках.

Теоретичні питання з курсу „Історія графічного дизайну” охоплюють головні теми дисципліни, що вивчалася у протязі 7-8 семестрів (два модулю, чотири кредити). У результаті вивчення курсу студенти повинні отримати наступні результати:

  • продемонструвати навички аналізування і використання у практичній діяльності історичної спадщини мистецтва дизайну;

  • придбати уміння естетичної оцінки дизайн-проектів з позицій теоретичних засад історії графічного дизайну;

  • уміти використовувати придбанні знання і навички в самостійній практичній діяльності;

  • продемонструвати стійки знання загальних положень і методів, стильових особливостей проектування витворів графічного дизайну у різні історичні періоди;

  • показати знання про історичне формування методичної послідовності створення дизайн-проектів у різних жанрах графічного дизайну.

Теоретичні питання з курсу „Дизайн навколишнього середовища” охоплюють теми, що вивчалися у протязі 7-8 семестрів (два модулі, чотири кредити). Теоретические вопросы по курсу «авторская печатная графика» охватывают основные темы, изучавшиеся в течение VII – VIII учебных семестров (два модуля, четыре кредита). У результаті вивчення курсу студенти повинні отримати наступні результати:

  • оволодіння знаннями про типи і види оточуючого навколишнього середовища, що є об’єктами проектування графічного дизайну;

  • демонстрування знань про технологічну послідовність створення дизайн-проекту оточуючого предметного середовища;

  • демонстрування знань, вмінь і навичок вільного володіння креслярсько-графічними техніками та правилами створення проектної документації, проекційних графічних зображень;

  • демонстрування знань про креативні та авторські підходи до проектування оточуючого навколишнього середовища на прикладі всесвітньо відомих артефактів графічного дизайну.

Зразки екзаменаційних білетів

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

КРИМСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: 6.020200 „ДИЗАЙН”

Комплексний державний іспит

Білет №

  1. Роль і значення мистецтва дизайну ХХ ст.

  2. Принципи організації і проектування урбаністичного оточуючого середовища

  3. Аналіз примірнику 30

Голова ДЕК

Члени ДЕК

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

КРИМСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: 6.020200 „ДИЗАЙН”

Комплексний державний іспит

Білет №

  1. Роль і значення мистецтва дизайну ХIХ ст.

  2. Принципи організації і проектування ландшафтного оточуючого середовища

  3. Аналіз примірнику 10

Голова ДЕК

Члени ДЕК

Критерії оцінювання знань та умінь студентів за результатами державного іспиту

Метою державного іспиту є комплексна перевірка рівню базової теоретичної та ступіню сформованості практичної професійної підготовки студентів з дисциплін „Історія графічного дизайну” та „Дизайн навколишнього середовища”. Мета державного іспиту визначила наступні критерії оцінювання знань, умінь і навичок студентів:

  • повнота та правильність відповіді, вміння охопити увесь спектр питань, стосовно поставленої проблеми;

  • уміння оцінювання дизайн-проектів з позицій сучасних підходів і методів графічного дизайну;

  • уміння використовувати під час проектування творчих доробків і творчої спадщини знаних дизайнерів;

  • використання студентами у відповідях знань, отриманих у процесі самоосвіти; самостійно;

  • послідовність, логічність відповіді, використання різних мовних форм, що підвищують якість відповіді.

Перелік визначених критеріїв обумовлюють наступне оцінювання:

Відмінноисокий рівень)

Відповідь на питання білету оцінюється на „відмінно”, якщо:

студент демонструє глибокі знання програмного матеріалу, творчо використовує знання для аргументації відповіді, комплексно вирішує отримані завдання, демонструє спроможність індивідуального тлумачення конкретної проблеми, використовує порівняльний аналіз, вільно оперує необхідним для відповіді поняттями і категоріями.

Добре(достатній рівень)

Відповідь на питання білету оцінюється на „добре”, якщо:

студент демонструє володіння понятійним апаратом, вміння використовувати його для оцінки конкретних явищ творчого буття, обирає переконливі аргументи, що підтверджують правильність його суджень, але допускає незначні помилки, не дає вичерпну відповідь на поставлені запитання.

„Задовільно” ередній рівень)

Відповідь на питання білету оцінюється на „задовільно”, якщо:

студент демонструє володіння програмним матеріалом та засвоєння знань на репродуктивному рівні, не здатен до творчого аналізу фактів, не здатен до власних висновків, допускає серйозні фактичні помилки.

Задовільно(початковий рівень)

Відповідь на питання білету оцінюється на „задовільно”, якщо:

студент демонструє хаотичні, неупорядковані знання; відповідь не має відповідних доказів та аргументів, висновки не відповідають дійсності, питання білету фактично не розкриті.

Програма дисципліниІсторія графічного дизайну

Основні розділи курсу

Предметний світ доіндутріальних цивілізацій

Вступ до теорії дизайну. Дизайн як складова загальнолюдської культури. Визначення терміну „історія дизайну” з різних точок зору. Сучасні теорії та спрямування дизайну. Дизайн в умовах сучасної культури та мистецтва. Художні епохи, стилі і спрямування матеріальної культури Давнього світу та Античності. Матеріальна культура Давнього Єгипту та Давнього Сходу. Матеріальна культура Давньої Греції. Матеріальна культура Давнього Риму. Характерні риси християнської культури. Середньовічне ремесло. Розвиток ремесел, науки та техніки епохи Відродження. Стилі західноєвропейського мистецтва 18 сторіччя. Бароко, рококо. Розвиток ремесел та декоративно-ужиткового мистецтв Росії 10-17 ст.