Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_informac..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
424.96 Кб
Скачать

26. Індустріальне автоматизоване пректування ісм.

Передбачає використання CASE-засобів автоматизації проектування (computer, aider, softwear), орієнтованих на автоматизоване проектування програмного забезпечення з використанням специфікацій у вигляді діаграм або текстів для опису системних вимог, звязків між моделями системи, динаміки поводження системи і архітектури програмних засобів. Сучасні case-системи підтримують такі основні методології проектування: функціональнл-орієнтовані та обєктивно-орієнтовані. Функціонально орієнтована case-технологія грунтується на методології структурного аналізу та проектування інформаційних систем, яка використовує такі прийоми:

1.Декомпозиція всієї системи на деяку множину ієрархічно підпорядкованих функцій.

2.Подання всієї інформації у вигляді графічної нотації(діаграм0, яка сприяє наочності й кращому розумінню організації системи.

Як інструментальні засоби структ. Аналізу та проектування висткпають діаграми:

1.BFD(Bussiness Function Diagram) – діаграма бізнес-функцій.

2.ВАВ(Data Flow Diagram)- діаграма потоків даних.

3.STD(State Transition Diagram)-діаграма переходів станів.

4.ERD(Entiti Relationship Diagram)- ER-модель даних предметної області.

5.SSD(System Structure Diagram) – Діаграма структури програмного додатка.

Для обєктивно-орієнтованого моделювання проблемної області найбіль використовуваною у даний час є уніфікована мова моделювання,UML.

Мова UML підтримує систему обєктно-орієнтованих моделей, що передбачає побудову таких діаграм:

1.діаграма прецендентів використання.

2.Діаграма класів обєктів.

3.Діаграма станів.

4.Діаграма взаємодії обєктів.

5.Діаграма діяльностей.

6.Діаграма пакетів.

7.Діаграма компонентів.

8.Діаграма розміщення.

Автоматизація проектування ІСМ з використанням обєктивно-орієнтованого підходу на базі CASE-технологій передбачає послідовне розширення та уточнення моделей на різних стадіях життєвого циклу ІСМ: аналізу системних вимог, логічного та фізичного проектування, реалізації.

27. Індустріальне типове проектування ісм.

Під типовим проектним рішенням(ТПР) розуміють проектне рішення, що містить проектну документацію і програмні модулі та придатне до багаторазового використання.

Залежно від рівня декомпозиції системи розрізняють елементний, підсистемний та обєктний методи типового проектування

Елементний метод передбачає комплектацію системи з типових рішень для окремих задач та окремих видів забезпечення задачі. Підсистемний метод ІС як елементи типізації використовує окремі підсистеми, що забезпечують функціональну повноту, мінімізацію зовн. Інформ. Звязків, параметричну налаштованість, альтернативність схем роботи в межах значень вхідних параметрів. У разі оєктивного методу типового проектування ІС як типовий елемент використовується типовий прект для обєктів керування певної галузі, що включає повний набір функціональних та забезпечувальних підсистем ІС.

Параметрично-орієнтоване пректування ІС передбачає параметричне налаштування пакета прикладних програм, який розглядається, як „чорна скринька”. На вхід пакета подається параметричний та інформаційний потоки, а виходом є результат роботи пакета. ППП включає блоки: функціонування, оброблення параметрів, адаптації.

Сутність модельно-орієнтованого пректування ІС полягає в адаптації компонентів типової ІС до моделі проблемної області конкретної організаційно-економічної системи. Основними особливостями даної технології проектування є підтримка моделі типової ІС, побудова моделі конкретного підприємства, а також досягнення відповідності між ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]