Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spori_po_informac..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
424.96 Кб
Скачать

75. Електронні торгові майданчики.

Електронний торговий майданчик (B2B-майданчик) – це місце, де укладають угоди купівлі-продажу між підприємствами. Класифікація:

  1. за ініціативою:

  • створювані покупцями (для залучення постачальників)

  • створювані продавцями (для зв’язків через Інтернет, оптимізації процесів обміну інформацією, зниження вартості і скорочення часу збуту)

  • створені третьою стороною (технологічними компаніями, асоціаціями, банками, інформаційними агентами, торгово-промислового палатами чи ін. суб’єктами ринку; покликані зводити разом покупців і продавців)

  1. за типом керування:

  • незалежні, що звичайно створ. провайдерами та полегшують пошук торгових партнерів, пропонують єдине місце для ведення бізнесу та можливість порівняння цін різних постачальників

  • галузеві, які створ. пром. корпораціями для ведення бізнесу (автомобілебудування, нафтохімічна, оборонна і т.д.)

  • приватні, що створ. великими підприємствами для поглиблення інтеграції з торговими партнерами

Електронні торгові майданчики здебільшого спеціалізується на певній галузі (вертикальні вузли, що враховують специфіку галузі) або на певному бізнес-процесі (горизонтальні вузли, орієнтовані на виконання певних функцій чи автоматизацію певних процесів для різних галузей). Основні функції:

  1. надання інформації для співтовариства

  2. розробка продукту

  3. закупівля невиробничих матеріалів

  4. закупівля виробничих матеріалів

  5. виробництво продукту

  6. узгодження угоди та оплата

  7. виконання замовлень та логістика

  8. планування і керування постачанням

  9. технічне обслуговування і підтримка

Моделі організації в-дії:

  • облікова (каталожна) – зосереджує покупців і продавців в одному місці, найбільш придатна для галузей із значною фрагментацією продавців і покупців

  • аукціонна – для нестандартних та швидкопсувних товарів (рідкісні предмети, обладнання, складські залишки, товари, що були у вжитку)

  • біржова – узгоджує ціну, попит і пропозицію у реальному часі; оптимальна для стандартизованої продукції та ринків з нестабільними попитом та пропозицією.

76. Системи e-procurement

Системи e-procurement – це електронні системи матеріально-технічного постачання, що забезпечують конкурентні закупівлі в Інтернет-середовищі, проведення торгів, тендерів, конкурсів виробників та зв’язують споживачів з виробниками, а продавців з покупцями. Вони поділяються на два типи:

- системи e-procurement, інтегровані з ERP-системами

- спеціалізовані системи e-procurement

За ступенем складності усі рішення e-procurement можна поділити на три типи:

1.с-ми початкового рівня, що реалізують найпростіший торговий майданчик та документообіг

2.с-ми середнього рівня, що автоматизують основні бізнес-процеси, пов’язані з закупівлею товарів

3.с-ми високого рівня, що дають змогу здійснювати безупинні закупівлі й автоматизувати процес постачання.

С-ми e-procurement дають змогу співробітникам генерувати замовлення на закупівлю, а керівникам – перевіряти їх, схвалювати чи відхиляти, контролювати ціни постачальників, підтверджувати й запускати на виконання платежі. Менеджери можуть виставляти в Інтернеті інформацію щодо потреб компаній, тендерів, надсилати повідомлення зареєстрованим постачальникам, аналізувати ціни, тощо. Постачальники можуть реєструватися та завчасно одержувати інформацію, бачити результати торгів, брати участь у обернених аукціонах.

Відомі виробники – компанії Commerce One (програми спрямовані на створення торгових майданчиків та організації бізнес-процесів) та Ariba (їх програми інтегруються в системи клієнтів з керування каналами постачань SCM і планування ресурсів підприємства ERP, реалізують ф-цію електронного постачання; Ariba Marketplace Network Edition являє собою готову технологію для виробників електронних ринків, що дає можливість швидко запустити власну онлайн-платформу). Система SAP B2B procurement від фірми Siemens Business Services теж може бути інтегрована з с-мою ERP та дає змогу керувати процесами купівлі-продажу в режимі реального часу, охоплюючи всі фази закупівель. Російська АС-МТС призначена для проведення онлайн-торгів та не потребує додаткового програмного забезпечення на комп’ютерах користувачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]