Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_11_Тема 12_13 Гр ринок та сист_для студ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Лекційне заняття 11

Тема 13: Грошовий ринок

  1. Суть грошового ринку.

  2. Інституційна модель грошового ринку.

  3. Структура грошового ринку.

  4. Попит, пропозиція грошей. Графічна модель грошового ринку.

Тема 14: Грошові системи

  1. Поняття грошової системи.

  2. Елементи грошової системи та їх характеристика.

  3. Основні типи грошових систем.

Тема 13: Грошовий ринок

1 Суть грошового ринку.

Грошовий ринок - це сукупність усіх грошових ресурсів країни, що постійно переміщуються (розподіляються та перерозподіляються) під впливом попиту і пропозиції з боку різних суб'єктів економіки.

У західній та вітчизняній літературі грошовий ринок нерідко ототожнюють з фінансовим ринком. З таким підходом можна погодитись, якщо сам фінансовий ринок

трактувати широко — як особ ливий сектор ринку, на якому формуються і балансуються попит і пропозиція на всі види фінансових інструментів (гроші, облігації, акції, депозитні сертифікати, тощо).

У сучасних умовах грошовий ринок охоплює сукупності операцій з короткостроковим та довгостроковим позиковим капіталом. Основ ними джерелами його утворення стають заощадження домашніх господарств.

Отже, грошовий (фінансовий ринок) це економічний простір, на якому формуються та функціонують обмінно-перерозподільні відносини, що пов’я за ні зпроцесами купівлі-продажу грошових (фінансових) ресурсів та фінансових фондів.

Сутність грошового ринку проявляється в таких функціях:

мобілізація тимчасово вільних фінансових ресурсів;

 розподіл акумульованих вільних коштів між численими кінцевими споживачами;

 прискорення обороту капіталу, що сприяє активізації економічних процесів у державі;

 забезпечення умов для мінімізації фінансових ризиків.

2 Інституційна модель грошового ринку.

За інституційним критерієм грошовий ринок можна поділити на два сектори:

 сектор прямого фінансування;

 сектор опосередкованого фінансування.

У секторі прямого фінансування зв’язки між продавцями і покупцями грошей здійснюються безпосередньо, і всі питання купівлі-продажу вони вирішують самостійно один з одним. Функціонуючі тут брокери та дилери виконують скоріше технічну роль звичайних посередників, допомагаючи їм швидше знайти один одного. У цьому секторі виділяють два канали руху грошей:

канал капітального фінансування, завдяки якому покупці назавжди залучають кошти до свого обігу, для цього у якості інструменту використовуються акції;

канал запозичень, яким покупці тимчасово залучають кошти до свого обігу, використовуючи для цього у якості інструмента облігації та інші подібні цінні папери.

У секторі опосередкованого фінансування зв’язки між продавцями і покупцями грошей реалізуються через фінансових посередників, які спочатку акумулюють у себе ресурси, що пропонуються на ринку, а потім продають їх кінцевим покупцям від свого імені. Вони створюють власні зобов’язання й вимоги, які можуть бути самостійними інструментами грошового ринку, зумовлювати появу нових грошових потоків. Тому фінансові посередники цього сектора істотно відрізняються від технічних посередників першого сектора як за своєю роллю в економіці, так і за технологічними процесами функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]