Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PHS-L12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

3. Куратор академічної групи

Реалізація завдань виховання у студентських групах здійснюється через інститут кураторів (з лат. — опікун). Діяльність куратора спрямована на здобуття молодою людиною соціального досвіду поведінки, формування національної самосвідомості, ціннісних орієнтацій та розвиток індивідуальних якостей майбутнього фахівця.

Функції і завдання куратора академічної групи

На посаду куратора академічної групи призначається, досвідчений педагог з урахуванням профілю підготовки фахівців та специфіки діяльності факультету, стажу викладацької роботи у вищому навчальному закладі. Обов'язковою умовою його перебування на цій посаді є викладання лекційного курсу чи ведення семінарсько- практичних занять в академічній групі.

Згідно зі своїм соціальним статусом і функціональними обов'язками куратор академічної групи у своїй діяльності реалізує конкретні виховні функції. Результати його діяльності систематично обговорюються на засіданнях кафедр, радах факультетів, ректоратів та вченій раді згідно з планом роботи навчального закладу.

Діяльність куратора визначається планом виховної роботи, розробленим на навчальний семестр, рік згідно з перспективним та річним плануванням вищого навчального закладу. Адміністративно куратор академічної групи підпорядкований заступнику декана факультету і погоджує свою діяльність з деканом та завідуючими кафедрами. (!!!)

Куратор академічної групи виконує аналітичну, організаторську та соціальну функції (О. Дубасенюк).

Аналітична функція передбачає планування та організацію виховної роботи з урахуванням міжособистісних стосунків у групі, мотивів навчальної та пізнавальної діяльності студентів, рівня їх інтелектуального розвитку, індивідуальних особливостей, соціально-побутових умов життя, стану здоров'я, результатів навчання тощо.

Організаторська функція полягає у залученні студентів до різних видів діяльності: пізнавальної, суспільно корисної, ціннісно-орієнтаційної, художньої та ін. Вона забезпечує також надання необхідної допомоги студентському самоврядуванню, творчим групам, радам тощо.

Функція соціалізації реалізується у гуманістично-орієнтованій взаємодії «педагог

-студент». Куратор академічної групи допомагає вихованцю в особистісному розвитку, засвоєнні та прийнятті суспільних норм, цінностей, дотриманні засад духовного буття.

Діяльність куратора потребує високого рівня культури, належної психолого-

педагогічної підготовки, відданості педагогічній справі.

Лише за такої умови він зможе формувати особистість студента. Змістом діяльності куратора (О. Корольчук, М. Поночовний) є:

—утвердження в академічній групі відповідальності щодо розв'язання проблем навчально-виховного процесу;

—набуття молоддю соціального досвіду, успадкування духовних надбань

українського народу;

—спрямування інтелектуальної активності студентської молоді на обговорювання найактуальніших проблем сьогодення, залучення до роботи у різних сферах наукової діяльності, проведення національно-культурної, просвітницької та організаційно-педагогічної роботи серед молоді, вивчення української мови та історії України;

—формування історичної пам'яті, національної свідомості, гідності та чіткої громадянської позиції;

—проведення виховної роботи зі студентами, які проживають у гуртожитку, сприяння організації їх здорового способу життя, розв'язання житлово-побутових проблем;

—внесення пропозицій ректорату, деканам факультетів про матеріальне заохочення студентів та притягнення до відповідальності порушників навчальної дисципліни;

— залучення до виховного процесу батьків студентів.

У своїй діяльності куратори використовують різноманітні методи і форми виховної роботи. Це щотижневі виховні години, які включаються до розкладу академічних занять, а викладачеві до індивідуального плану роботи; бесіди за

«круглим столом», дискусійні клуби, інші заходи виховного впливу в студентських аудиторіях і гуртожитках (із залученням фахівців різного профілю); культпоходи історичними місцями рідного краю, до музеїв, картинних галерей, на виставки, до театрів; колективний перегляд кінофільмів та вистав і їх обговорення; індивідуальна виховна робота зі студентами з урахуванням їх особливостей.

Ефективність виховної роботи куратора академічної групи значною мірою визначається її плануванням. Воно має бути чітким і цілеспрямованим, що дасть змогу уникнути багатьох помилок та негативних явищ у студентській групі. План виховної роботи передбачає реалізацію конкретних цілей і завдань. Залежно від мети кожна форма роботи має свою специфіку і потребує врахування потреб, інтересів, індивідуальних особливостей кожного студента, співтворчості педагогів та студентів в організації виховної роботи, обґрунтованості виховних заходів тощо.

Результативність роботи кураторів значною мірою залежить від дотримання певних умов, які передбачають:

—планування роботи спільно з активом групи;

—вибудовування стосунків з групою залежно від педагогічної ситуації, а також з урахуванням індивідуальних особливостей студентів;

—залучення усіх студентів до громадських справ і відповідальності за них;

—допомогу студентам у виконанні багатьох суспільних ролей;

—запобігання байдужості, безконтрольності і безвідповідальності;

—сприяння розвитку студентського самоврядування, ініціативи, суспільної активності.

Критеріями ефективності управління системою виховної роботи на рівні куратора академічної групи є:

- рівень вихованості майбутніх фахівців; активність, згуртованість групи;

- стабільний режим роботи академічної групи, відсутність серйозних випадків порушень трудової та навчальної дисципліни студентами;

- позитивна мотивація навчально-виховної діяльності студентів, що виявляється

у навчально-пізнавальній, науково-дослідній, інших видах діяльності;

- мікроклімат у групі, що сприяє самореалізації особистості кожного студента; різноманітність форм виховної позааудиторної роботи, що допомагає самореалізації особистості кожного студента; діяльність студентського самоврядування у групі;

- участь групи у заходах навчального закладу;

- оволодіння студентами досвідом соціальної поведінки.

Діяльність кураторів у зарубіжній практиці вищої школи має свої особливості.

В американських університетах студентське середовище структуроване різноманітними громадськими об'єднаннями, які переважно мають характер клубів за інтересами. Наприклад, в університеті штату Айова функціонує понад 500 громадських структур, діяльність яких підтримується і контролюється університетом.

За кожною з них закріплено куратора з числа адміністраторів, викладачів, співробітників університету. У цьому ж університеті є стадіон з трибунами на 40 тис. глядачів, великий спортивний комплекс, палац культури та ін. У гуртожитках зі студентами працюють соціальні педагоги, практичні психологи, соціологи та інші фахівці.

Попри таке потужне забезпечення позанавчального життя студентів, в американських університетах діють інститути наставників. Щоправда, їхня місія і функціональне спрямування в роботі зі студентами має інші акценти, ніж у вітчизняних навчальних закладах. Це зумовлено тим, що значна кількість проблем студентського життя у них розв'язується певними структурами, службами та спеціалістами.

Куратор в американських університетах закріплюється не за групою студентів, а за окремими студентами. Це зумовлено тим, що там академічні групи мають не сталий, а змінний характер за кількістю і за поіменним складом студентів залежно від навчального плану, дисципліни, викладача, який веде її, розкладу занять тощо. Американський наставник бере під опіку студента-першокурсника, допомагає йому адаптуватися до університетського середовища, зорієнтуватися у способах опанування навчальних дисциплін, є його порадником, консультантом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]