Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.у. ознакомит. практики.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
790.53 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Індустріальний технікум ДонДТУ

Методичні вказівки до виконання звіту з ознайомчої практики за фахом 5.05040106 «Обробка металів тиском»

Алчевськ

2010

Склав Гончарова І.О. – викладач - спеціаліст

Затверджено Пономаренко Л.І. – голова методради

на засіданні

методичної ради

Розглянуто і затверджено на засіданні наочної комісії спеціальних металургійних дисциплін

Протокол № __________

Від «____» ____________ 2010р.

Голова ___________ І.О. Гончарова

  1. Цілі і завдання практики

Виробнича практика студентів середніх спеціальних учбових закладів є органічною частиною учбового процесу і робить значний вплив на формування професійних якостей фахівця.

Метою ознайомлювальної практики є ознайомлення із структурою металургійного комбінату, основними металургійними переділами, устаткуванням цехів, механізацією і автоматизацією виробничих процесів, з початковою сировиною і продукцією, що випускається, закріплення і поглиблення знань по теоретичних дисциплінах.

Завдання практики: ознайомлення з основами організації праці на виробництві в доменному, сталеплавильному, прокатних цехах; з правилами техніки безпеки.

В результаті проходження практики студенти повинні знати: структуру металургійного комбінату, основи технології отримання чавуну, сталі, прокату; основне устаткування; початкова сировина і заготовки для всіх металургійних переділів; допоміжні цехи, їх призначення і зв'язок з основними цехами комбінату, правила техніки безпеки на території комбінату;

уміти: описати технологічні процеси виробництва чавуну, сталі, прокату; описати використовувану сировину, матеріали і готову продукцію, розрізняти стадії технологічних операцій;

набути навичок: ведення щоденника по практиці; використання технічної літератури і виробничих інструкцій; спостереження за роботою виробничих агрегатів з дотриманням правил техніки безпеки; спостереження за свідченнями контрольно-вимірювальних приладів.

2. ЗМІСТ ПРАКТИКИ

2.1 Організаційні заходи. Ввідний інструктаж по техніці безпеки

Збори студентів з метою ознайомлення із завданнями практики, графіком проведення екскурсій на виробництві, тематикою лекцій в технікумі і на підприємстві. Ввідний інструктаж по техніці безпеки.

2.2 Загальне ознайомлення з металургійним підприємством

Історія підприємства, його трудові традиції. Структура і взаємозв'язок металургійних цехів підприємства. Продукція, що випускається, і її значення для народного господарства. Перспективний план розвитку виробництва. Режим роботи і правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

2.3 Ознайомлення з агломераційним виробництвом

Планування агломераційної фабрики, призначення і взаємозв'язок її ділянок. Схема отримання агломерату. Основні компоненти. Агломашина, конструкція та робота. Характеристика агломерату як сировини для доменного виробництва.

2.4 Ознайомлення з доменним виробництвом

Планування доменного цеху, призначення і взаємозв'язок його ділянок. Склад сировини і матеріалів, норми запасу; організація підготовки і подачі шихти до доменної печі. Пристрій доменної печі. Доменний процес Продукти доменної плавки, їх застосування. Ливарний двір, випуск чавуну і шлаку. Техніко-економічні показники доменного процесу. Охорона навколишнього середовища і охорона праці в доменному цеху.