Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М у ДП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Індустріальний технікум ДонДТУ

Методичні вказівки

до дипломного проектування

для студентів спеціальності 5. 050106

«Обробка металів тиском»

Алчевськ

2010

“Затверджую”

Заступник директора з НР

_________ О.М. Присяжнюк

“____” __________2010 р.

Розробили викладачі Сопова Н.В.

Васильченко С.І.

Розглянуто на засіданні предметної комісії спеціальних металургійних дисциплін Протокол № ____ від “_____”_________ 2010 р. Голова комісії ________ Сопова Н.В.

1. Вступ

Виконання дипломних проектів є заключним етапом навчання студентів в технікумі.

В дипломному проекті повинні знайти відображення одержані в ході навчання теоретичні і практичні знання і уміння застосовувати їх при вирішенні конкретних задач відповідно до теми проекту.

2. Цілі і задачі дипломного проектування

Дипломний проект є великою самостійною роботою студента.

Основна мета цієї роботи – показати ступінь засвоєння дисциплін, передбачених учбовим планом, здатність самостійно вирішувати питання проектування сучасного обладнання і технологічних процесів з глибоким техніко-економічним обґрунтуванням ухваленого рішення і успішно захистити заключну роботу Державній кваліфікаційній комісії.

Захист проекту може бути успішним лише в тому випадку, якщо студент серйозно підійде до виконання дипломного проекту і проявить при цьому самостійність, наполегливість, працьовитість, а також уміння використовувати одержані під час навчання теоретичні знання.

В дипломному проекті студент повинен:

  • прагнути пов'язати технологічний процес виробництва з роботою обладнання;

  • вибрати з декількох можливих технічних рішень найраціональніше з метою забезпечення максимальної продуктивності ділянки цеху, поліпшення якості продукції і зниження її собівартості;

  • економічно обґрунтувати доцільність ухваленого рішення;

  • проаналізувати умови праці на спроектованій ділянці і розробити технічні, протипожежні і організаційні заходи, що забезпечують безпеку праці, а також заходи, що забезпечують санітарні норми, охорону навколишнього середовища і безпеку життєдіяльності людини.

3.Тематика дипломного проекту

Тематика дипломних проектів формується комісією спеціальних металургійних дисциплін на основі кваліфікаційної характеристики.

Об'єктами дипломного проектування повинні бути, як правило, ділянки і прокатні цеха металургійних комбінатів і заводів України.

При розробці теми дипломного проекту необхідно виходити з актуальних задач прокатного виробництва: підвищення ефективності і його технічного рівня, поліпшення якості продукції, збільшення продуктивності прокатних станів, вдосконалення його обладнання, створення нових технологічних схем обробки металів, прокатки економічних профілів, розробки нових профілів, підвищення точності прокату, механізації і автоматизації прокатного виробництва і т. ін.

Темами дипломного проекту можуть бути:

- Проект нового прокатного цеху.

- Проект реконструкції існуючого прокатного цеху (стану).

- Вдосконалення технології з метою покращення якості і підвищення продуктивності.

- Механізація і автоматизація виробництва.

- Освоєння нових видів технологічних профілів.

- Розробка нових технологічних процесів і т. ін.

Бажано, особливо за ініціативою студентів, виконання реальних дипломних проектів, а саме, виконання діючих моделей прокатного обладнання.

Завдання на дипломне проектування оформлюється за встановленою формою і повинне містити:

  • тему дипломного проекту;

  • вихідні данні для розробки проекту;

  • зміст пояснювальної записки, що включає найменування основних розділів проекту;

- зміст графічної частини проекту;

- термін представлення проекту до захисту.

При видачі завдання студенту керівник проекту проводить докладний інструктаж про особливості підприємства, де проходитиме переддипломна практика, основні технічні напрямки в розробці дипломного проекту, а також указує розділи проекту, до виконання яких студент може приступити в період переддипломної практики.