Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет по практике 1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
494.37 Кб
Скачать

7.1 Інформаційний бізнес в україні

В Україні становлення інформаційного бізнесу почалося значно пізніше, ніж у розвинених країнах, — у 90-х роках ХХ ст., коли вона стала самостійною державою і розпочала розбудову своєї економіки на засадах ринкової системи господарювання. Попервах інформаційний бізнес сприймався як підприємницька діяльність, пов’язана тільки з продажем технічного та програмного забезпечення, оскільки він розвивався тільки у сфері збуту. Це можна пояснити так:

  • нагальною потребою у сучасній обчислювальній техніці;

  • відсутністю мобільного програмного забезпечення, орієнтованого на кінцевого споживача;

  • можливістю швидкого обігу коштів у сфері посередницьких послуг;

  • пасивною роллю держави у процесі формування інформаційного ринку.

Крім того, поясненням цьому може бути відносна новизна процесів, що відбуваються і, насамперед, впровадження ринкових відносин.

На розвиток підприємницької діяльності в галузі інформаційних і комунікаційних технологій — інформаційного бізнесу в Україні об’єктивно впливають ті самі фактори, що й в усіх пострадянських державах. Це:

  • майже повна відсутність теоретичних досліджень і практичних розробок з питань формування інформаційного ринку;

  • загальне відставання від світового рівня в розвитку технічної бази засобів обчислювальної техніки та передавання інформації, а також створення програмних продуктів;

  • недостатня розвиненість елементів ринкової інформаційної інфраструктури;

  • нерозвиненість методичного, організаційного та функціонального забезпечення процесів удосконалення компонентів інфор­маційних і комунікаційних технологій;

  • фрагментарне вирішення проблем інформаційного бізнесу, поза єдиної організаційної та соціально-економічної моделі розвитку.

8. Інтернет-магазин

Інтернет-магазини є втіленням електронної комерції в її класичному розумінні (купівля-продаж товарів і послуг в Інтернеті). Інтернет-магазин є компанією, що здійснює торгівлю в Інтернеті за допомогою Web-сайту.

Сайт інтернет-магазина містить каталоги товарів з їх описами, фотографіями і цінами. Спеціальна форма online-замовлення дозволяє клієнтам вибрати, замовити і оплатити товари, що цікавлять їх, наперед розрахувати вартість всього замовлення з урахуванням доставки. Як правило, клієнт має можливість відстежувати на сайті магазина те, в якій стадії знаходиться виконання його замовлення. Часто інтернет-магазини розміщують в спеціальних розділах або в описах конкретних товарів відгуки покупців і іншу корисну для клієнтів інформацію. Асортимент товарів інтернет-магазина може коливатися від одиниць до багатьох десятків тисяч найменувань.

Перш, ніж замовити товар в Інтернет-магазині, користувач звичайно повинен реєструватися. Далі, ознайомившись з асортиментом і цінами і "склавши" товари, що цікавлять його, у віртуальну корзину, покупець вибирає спосіб доставки і оплати товару. Після вказівки всіх цих параметрів покупець одержує підсумкову вартість замовлення і, якщо вона його влаштовує, підтверджує замовлення.

Після отримання замовлення адміністрація магазина зв'язується з покупцем за допомогою електронної пошти або по телефону для підтвердження замовлення і уточнення умов доставки (якщо в цьому є необхідність). Залежно від вибраних умов, клієнт оплачує замовлення при отриманні або здійснює передоплату одним з традиційних способів або за допомогою спеціалізованих систем Інтернет-платежів.

В даний час частка роздрібної торгівлі (модель В2С) в мережевому бізнесі складає близько 20%. Криза Інтернет-ринку, що гостро проявила себе в 2001 році, не пішла на користь В2С-компаніям. Деякі Інтернет-магазини закрилися як нерентабельні. Але ті, хто зміг знайти в цей складний час внутрішні резерви і шляхи адаптації свого бізнесу до умов, що змінилися, тепер, після значної переоцінки цінностей в Інтернеті, знов набирають обороти.