Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 нагляд під час затримання і взіття під в...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Тема 6: Прокурорський нагляд за виконанням за­конів органами дізнання і досудового слідства під час затримання підозрюваних у вчиненні злочину, та при взятті під варту.

http://textbooks.net.ua/content/view/4553/39/

  1. Прокурорський нагляд за виконанням за­конів органами дізнання і досудового слідства під час затримання підозрюваних у вчиненні злочину загальні положення.

  2. Питання що підлягають з”ясуванню прокурором для перевірки обгрунтування затримання особи.

  3. Нагляд за додержанням законів при застосуванні запобіжного заходу — взяття під варту.

  4. Питання що підлягають з”ясуванню прокурором при застосуванні до підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

  1. Нагляд прокурора за виконанням законів при застосуванні запобіжних заходів та інших заходів кримінально-процесуального примусу.

  2. Підстави для застосування запобіжних заходів.

  3. Підстави для застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

  4. Прокурорський нагляд за виконанням за­конів органами дізнання і досудового слідства під час затримання підозрюваних у вчиненні злочину

  5. Нагляд прокурора за додержанням законів при застосуванні запобіжного заходу - взяття під варту.

  6. Питання що підлягають з”ясуванню прокурором при застосуванні до підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді взяття під варту

  7. Нагляд прокурора за законністю продовження строків тримання під вартою.

1. Забезпечення законності затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, є пріо­ритетним завданням прокурорського нагляду за виконанням законів органами дізнання та досудового слідства. Затримання за підоз­рою у вчиненні злочину - передбачене за­коном обмеження конституційного права гро­мадянина і людини на свободу і особисту не­доторканість, причому, як таке, що допускається без судового рі­шення і санкції прокурора. Виконане з дотриманням правил закону, воно є дієвим засобом зупинення злочинної діяльності, створює умо­ви для успішного розслідування, тому на практиці є доволі розпов­сюдженим явищем.

Внаслідок відсутності таких гарантій, як санкція прокурора або постанова судді, доволі часто виникають труднощі щодо правиль­ного вирішення питання про наявність підстав для затримання, до­пускаються помилки, а інколи і завідомо незаконні затримання. По­передити незаконні та безпідставні затримання підозрюваних про­курор практично не може. Про затримання йому стає відомо лише після того, як воно проведене, хоча й негайно, як це зазначено у статті 106 КПК України.

Протягом сімдесяти двох годин після за­тримання орган дізнання або слідчий:

1) звільняє затриманого - якщо не підтвердилась підозра у вчиненні злочину, вичерпався встановлений законом строк затримання або затримання було здійснено з порушенням вимог закону;

2) звільняє затриманого і обирає щодо нього запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою;

3) доставляє затриманого до судді з поданням, погодженим з про­курором, про обрання щодо затриманого запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Ці 72 години потрібні, окрім іншого, і для того, щоб прокурор мав можливість вивчити матеріали кримінальної справи, допитати, у разі потреби, підозрюваного, дати вказівку щодо надання йому додат­кових даних про затримання тощо.