Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
31.95 Кб
Скачать

22

Розділ 2. Дослідно-експериментальна робота по впровадженню наочних методів навчання під час проходження переддипломної педагогічної практики в 2 класі.

2.1 Вивчення досвіду використання наочних методів вчителем 2 класу Гречки Тетяни Константинівни.

Переддипломна педагогічна практика – узагальнення і систематизація теоретичних знань, отриманих при вивчені педагогіки, психології, окремих методик, формування відповідних педагогічних умінь.

Класний керівник 2 класу Семенівської ЗОШ I – II ступенів – Гречка Тетяна Константинівна, педагогічний стаж якої 29 років. Це дуже творча людина. Мала можливість познайомитися з творчою діяльністю цієї вчительки, її професійною індивідуальністю.

На протязі педагогічної практики проводила роботу по впровадженню наочних методів навчання.

На період практики були поставлені такі цілі та завдання:

  • проаналізувати стан використання наочних методів вчителем 2 класу Гречки Тетяни Константинівни;

  • перевірити на практиці ефективність використання наочних методів навчання у 2 класі.

На початку практики спостерігала за роботою вчителя. Уроки Тетяни Константинівни завжди цікаві та творчі, вона приділяє велику увагу використанню на уроках наочних методів навчання. Як говорить сама Тетяна Константинівна: «Урок у початкових класах без наочних методів – не урок.»

До кожного уроку Тетяна Константинівна підбирала відповідну наочність: різноманітні таблиці, схеми, малюнки, прилади, моделі, ТЗН (відеофільми, презентації і т.д.). Але Тетяна Константинівна вважає, що велика кількість демонстрацій не лише приводить до зайвих витрат часу, а й відволікає учнів від

23

теми уроку. Тому на своїх уроках наочні методи вона використовувала у достатній кількості, залишаючи лише те, що найбільш сприяє кращому запам’ятовуваню матеріалу.

Спостерігаючи уроки Тетяни Константинівни навчилася виділяти найважливіші ознаки предмета. При використанні наочного матеріалу звертати увагу на те, щоб його добре бачили всі учні, писати на дошці великими буквами, забезпечити достатнє освітлення предмета, привчати дітей тримати книжку на певній віддалі від очей.

Тетяна Константинівна використовуючи наочні методи завжди пов’язувала їх з життям учнів, приводила різноманітні приклади.

Спостерігала урок української мови у Тетяни Константинівни на тему: «Закріплення вмінь будувати речення за опорними словами з доречним вживанням службових слів. Усний переказ тексту.» (Додаток №1)

Цей урок був творчо продуманий. Вчителька використала метод наочності методично правильно, враховуючи вікові особливості учнів. Так як в 2 класі – це діти 7 – 8 років, для них потрібно обов’язково проводити ігрові моменти з наочними методами. На даному уроці Тетяна Константинівна вже на початку використала малюнки різних звірів та м’яку іграшку для підведення дітей до теми уроку. За допомогою наочних методів вчителька активізує роботу всіх учнів, зацікавлює їх. На цьому уроці Тетяна Константинівна добирає відповідні алгоритми, схеми. Всі наочні методи, які використовувались на цьому уроці відповідали темі уроку, допомогли вчителю подати новий матеріал і набагато полегшили роботу учнів. Завдяки наочним методам клас був активний. Використовуючи схеми і алгоритми Тетяна Константинівна врахувала, щоб було добре видно всім учням.

24

Наочних методів на уроці було використано в достій кількості, Тетяна Константинівна добре виділила найважливіші ознаки, які потрібно було запам’ятати. Вчителька вчасно використовувала наочні методи на даному уроці

Використання наочних методів навчання на уроці української мови значно полегшують роботу вчителя, який зацікавлює і дає можливість більш доступно зрозуміти і запам’ятати матеріал учням.

Спостерігала урок Тетяни Константинівни з українського читання на тему: «П. Сипченко «Українська ніч». Л. Костенко «Баба Віхола», «Пряля». Чи уважно ти читав?» (Додаток №2).

На цьому уроці учні нічого не пишуть, тому важливо, щоб всю інформацію, яку обговорюють на уроці, вони запам’ятали. Наочні методи навчання було добре видно всі дітям, що полегшило роботу і вчителеві і учням. На даному уроці наочні методи сприяють кращому запам’ятовуваню учнів. На цьому уроці Тетяна Константинівна використовувала малюнки до віршів, лабіринти, надруковані слова.

Наочні методи Тетяна Константинівна естетично оформила, що не відволікало увагу учнів, а навпаки сприяло кращому запам’ятовуваню.

Спостерігала урок математики у Тетяни Константинівни на тему: «Складання таблиці множення на 2. Задачі на множення. Вправи та задачі на додавання й віднімання в межах 100.» (Додаток №3)

На уроці математики просто необхідно використовувати наочні методи для усних обчислень, таблиця множення числа 2, короткі умови для задач. Тетяна Константинівна на даному уроці це все використовувала у достатній кількості, вчасно виставляючи і вчасно знімаючи наочні методи. До цього уроку вчителька підібрала відповідні таблиці і схеми, які відповідають віковим особливостям учнів.

25

Спостерігала урок «Я і Україна» у Тетяни Константинівни на тему: «Про доброту і милосердя. За добро добром.» (Додаток №4)

На даному уроці вчителька використовувала роботу з підручником методично правильно, ілюстрації до оповідань малюнки до казки, надруковані прислів’я, картки для індивідуальної роботи. Тетяна Константинівна на уроці використовувала метод наочності методично правильно, звертаючи увагу на всі вимоги до застосування методів наочності.

Спостерігаючи за роботою Тетяни Константинівни, можна зробити висновок, що вона приділяє велику увагу впровадженню на уроках методів наочності. Завжди на своїх уроках вона намагалася ввести щось нове, цікаве, щоб зробити роботу дітей більш цікавою.