Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с.м.патопсихология.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Методичні рекомендації з виконання самостійної роботи

 

Кафедра: психології

Спеціальність: практичний психолог

Форма навчання: очна

 

1. Методичні рекомендації з виконання самостійної роботи

 

Мета: Самостійна робота стає головним резервом підвищення ефективності підготовки сучасних фахівців. Виконання самостійної роботи студентом з пропонованих тем дозволить цілеспрямовано і детально розширити уявлення студента про теоретичні і прикладні аспекти патопсихології, сучасних дослідженнях в даній області психологічної науки, які розширюють можливості психокорекції здорових та хворих, служать психопрофілактиці серед здорового населення. Також оволодіти прийомами процесу пізнання;розвити пізнавальні здібності,формувати  інтерес до пізнавальної діяльності,які розширюють можливості діяльності майбутнього психолога.

Відомо, що залежно від місця і часу проведення, способу контролю за результатами, самостійна робота підрозділяється на такі види: самостійну роботу під час основних аудиторних занять (лекцій, семінарів, лабораторних робіт); самостійну роботу під контролем викладача у формі планових консультацій, творчих контактів, заліків і іспитів; поза аудиторну самостійну роботу при виконанні студентом домашніх завдань учбового і творчого характеру.

Самостійність перерахованих вище видів робіт досить умовна, і в реальному освітньому процесі ці види перетинаються один з одним. В цілому ж, самостійна робота студентів під управлінням викладача є психолого-педагогічним забезпеченням розвитку цільової готовності до професійної самоосвіти і є дидактичним засобом освітнього процесу, конструкцією організації і управліннями діяльністю студента. Самостійна робота студентівнеобхідна  для формування навичок самостійної роботи взагалі, в учбовій, науковій, професійній діяльності, здібності приймати на себе відповідальність, самостійно вирішувати проблеми.

Відзначимо, що контроль самостійної роботиповинен стати мотивуючим чинником освітньої діяльності студента. В цьому зв’язку  результати виконання самостійної роботидолучені в показники поточної успішності, в питання на заліку (іспиті), від оцінок яких залежить рейтинг студента, остаточна оцінка.

Вивчення студентами даної дисципліни припускає ознайомлення з відповідною літературою, конспектуванням монографій, виконання творчих завдань, оформлення рефератів; написання тез або статті за обраною темою (теми курсових, дипломних робіт).

Для виконання самостійної роботи студенту необхідно:

-           вибрати декілька літературних джерел, відповідних темі

-           ознайомитися з теоретичними та практичними  аспектами, сучасними дослідженнями з теми

-           здійснити психологічний аналіз та узагальнення науково-літературних даних

-           виділити та описати  практичний аспект вживання одержаної інформації

Звіт студента про виконану самостійну роботу (конспект, реферат, стаття, контрольна робота) повинен бути представлений у електронному варіанті.

 

2. Вимоги до оформлення самостійної роботи

 

Самостійна робота (конспект, реферат, контрольна робота) подається у електронному варіанті (шрифт 14, інтервал полуторний, Times New Roman, відступ справа, зліва, зверху – 1,5, знизу – 2,0).

 

КОНСПЕКТ

Конспект - це коротке, системне та  осмислене викладання тексту або його частин. Засіб коментування. відбиває результат творчої роботи з текстом, що полягає у  розвиткові, уточненні, конкретизації або узагальненні інформації, які утворюються  самостійно, у процесі обдумування тексту.

Конспектування виховує критичне відношення до прочитаного, розвиває пам'ять, допомагає виробити свій стиль викладу.

 

ПРОЦЕДУРА ЗАДАЧІ І ЗАХИСТУ КОНСПЕКТУ

1. Конспект  здається  на  перевірку   викладачу  за 2 тижні  до  сесії

2. При  оцінці  конспекту  викладач враховує

         якість

         ступінь самостійності студента

         зв'язність, логічність і письменність складання

         оформлення відповідно до вимог

3. Захист  конспекту може  проводитися  за домовленістю з викладачем

4. Захист  конспекту студентом  передбачає 

         відповіді на питання викладача.

На   захисті заборонено читання тексту конспекту

5. Загальна  оцінка  за  конспект  виставляється   з урахуванням  оцінок  за  роботу, уміння вести дискусію і відповіді на питання. 

Об’єм 1-1,5 стор. друкованого тексту

 

РЕФЕРАТ

ЗМІСТ ТА ОФОРМЛЕННЯ  РОЗДІЛІВ РЕФЕРАТУ (об’ем 17-20 стор):

-         1 стор - титульний лист, де будуть вказані: тема роботи, назва дисципліни, ФІО, курс, група студента

-         2 стор – зміст (план: введення, основна  частина, заключна частина, список використаної литератури), відповідно до якого всі заявлені питання повинні бути розкриті

3.. стор – власне самостійна робота. Зміст роботи повинен розкривати кожний пункт плану. Самостійна робота пишеться  з опорою на декілька літературних джерел, перш за все вказаних в програмі курсу по даній темі, з посиланням на літературне джерело.

Введення.   Тут звичайно обгрунтовується актуальність вибраної теми, мета і зміст реферату, указується об'єкт / предмет / розгляди, приводиться характеристика джерел для написання роботи і короткий огляд літератури, що є по даній темі. Актуальність припускає оцінку своєчасності і соціальної значущості вибраної теми, огляд літератури по темі відображає знайомство автора реферату з наявними джерелами, уміння їх систематизувати, критично розглядати, виділяти істотне, визначати головне.

Основна   частина. Зміст глав цієї частини повинен точно відповідати темі роботи і повністю її розкривати. Ці глави повинні показати уміння дослідника стисло, логічно і аргументовано висловлювати матеріал, узагальнювати, аналізувати, робити логічні висновки.

Заключна   частина.   Припускає послідовний, логічно стрункий виклад узагальнених висновків по даній темі.

Список використанних джерел складає одну з частин роботи, що відображає самостійну творчу роботу автора, дозволяє судити про ступінь фундаментальності даного реферату.

        В  роботах  рекомендовано використовувати спосіб побудови бібліографічних списків за абеткою прізвищ авторів або заголовків. Література в списку оформляється так: Асмолов А. Г. По ту сторону сознания. −  М.: Мир, 1996. − 780 с.  В тексті треба вказувати номер, під яким літературне джерело знаходиться в списку літератури.

-         остання стор – список літератури використаної студентом.