Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фармакогнозя№2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
55.56 Кб
Скачать

36. Розподіл серцевих глікозидів на групи, форми і представники.-4 бали

За характером бокового ланцюга глікозиди поділяються на 2 групи:

1)корденоліди (аглікон біля С17 ненасичене 5-члене кільце);

2)буфадієноліди (аглікон – ненасичене 6-члене кільце).

До корденолідів належать: рослині групи наперстянки і строфанту, до буфадієнолідів належать: морозник і морська цибуля.

37.Наперстянка пурпурова. ЛРС. Хімічний склад. Застосування.-5 балів Дворічна травяниста рослина, заввишки до 120 см

ЛРС – стеблові листки, плід – яйцевидна двогнізда коробочка, з великою кількістю дрібного насіння.

Хім. склад: Встановлено, що у всіх частинах рослини знаходяться більш як 50 кардіотонічних глікозидів та їхніх агліконів, активність яких дорівнює 50-70 ЖОД. Найбільше вивчення генуїнними глікозидами наперстянки пурпурової є пурпуреаглікозид А, пурпуреаглікозид В і глюкогіталоксин, що мають різні радикали у С-16.. Крім карденолідів, знайдені стероїдні сапоніни, флавоноїди, ароматичні кислоти. Первинний тетразид пурпуреаглікозид А містить три залишки дигітоксози і один – глюкози, при відщепленні якого утворюється вторинний триозід дигітоксин.

Застос.: Дигітоксин, гітоксин, корди гіт вживаються при хронічній (рідше гострій) серцевій недостатності ІІ та ІІІ ступеня, яка супроводжується порушенням кровообігу. Дія цих препаратів настає через 30-60хв після вживання терапевтичний ефект триває від 8 до 24 год. Щодо тривалості дії інші препарати серцевих глікозидів не можуть зрівнятися з препаратами наперстянок.

38.Наперстянка шерстиста. Лрс. Хім. Склад. Застосування.-4 бали

Багаторічна або дворічна з невеликим кореневищем та стрижневим корінням. ЛРС: листки Рослина отруйна.

Хім. склад: Листя містить близько 30 карденолідів. Основними є первинні глікозиди – ланатозиди А, В, С, D, Е. Близькі за будовою до пурпуреаглікозидів, вони відрізняються наявністю ацетильної групи у молекулі дигітоксози. Біологічна активність сировини не менш як 100 ЖОД. З інших класів природних сполук листя містить флавоноїди (лютеолін, скутелярин) та стероїдні сапоніни. Застос.: Препарати наперстянки шерстистої мають ряд переваг перед препаратами наперстянки пурпурової: швидше діють на серце; мають менші кумулятивні властивості та краще переносяться хворими. У медичній практиці застосовуються дигоксин, целанід, ізоланід, ланікор, ланатозид С, до складу якого входять дигоксин, а також новогаленовий препарат, що містить суму серцевих глікозидів наперстянки шерстистої.

39.Строфант комбе. Лрс. Хімічний склад. Застосування.-4 бали

Багаторічні ліани із супротивним волосистим листям овальної форми із загостреною верхівкою.

ЛРС – насіння. Рослини отруйна.

Хім. склад: У насінні строфанту комбе вміст суми серцевих глікозидів становить 8-10, у строфантів щетинистого та привабливого – 4-8%. Основні кардіоглікозиди строфанту комбе та щетинистого: К-строфантозид 2-3%, К-строфантин-бета, цимарин, строфантидол, цимарол. Останні два мають у С-10 положенні меток сильну групу – СН2ОН. Головний глікозид строфанту привабливого – G-строфантин або уабаїн, (становить до 90% від суми усіх глікозидів). Крім серцевих глікозидів, насіння містить сапоніни, тригонелі, холін, ферменти і до 30% жирної олії.

Застос.: Для лікування в основному застосовується строфантин – К (розчин в ампулах). Строфантин – G використовують як стандарт при біологічній оцінці сировини та препаратів. Як засоби «швтдкоїдопомоги» застосовують такі ін’єкційні препарати: строфантин – К, що є сумішшю глікозидів строфанту комбе, строфантин- G та ацетил строфантин. У гомеопатії використовується дозріле насіння при різкому падінні кровяного тиску у гіпертоніків, тахікардії в уражених базедовою хворобою, слабкому, нерівному пульсі.