Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи.

4.1 Після закінчення роботи вальщик зобов’язаний:

  • Очистити бензомоторну пилку від опилок і сміття;

  • Зняти пильний ланцюг, промити і покласти в ванночку з мастилом;

  • Поставити бензомоторну пилку в призначене для зберігання місце.

4.2 Помічник вальщика повинен прибрати всі звалювальні пристосування, сокири, рукавиці у відведене для зберігання місце.

Розділ 3 лісівництво

1 Рубки головного користування і лісовідновні рубки.

Рубки головного користуванняце рубки стиглого лісу, які проводяться з метою поновлення молодого насадження і одночасно забезпечують заготівлю деревини.

До рубок головного користування відносяться: суцільні, поступові, і вибіркові рубки.

При суцільних: на лісосіці вирубуються усі дерева за один прийом.

При поступових рубках: на лісосіці дерева вирубуються за кілька прийомів.

При вибіркових рубках: вирубується лише частина дерев.

У Яничанському лісництві виконують лише суцільні рубки. При суцільних рубках ширина лісосіки визначається залежно від групи лісів і категорій захищеності, лісорослиних - умов і породи, що переважає в насаджені. З дозволу державних органів лісового господарства областей встановлена ширина лісосіки може бути збільшена максимально в 2 рази для збереження порослевої здатності дерев, у разі потреби здіснення термінової рубки на значних площах, а також рубки низько стовбурних насаджень 10,4 і нижче за наявності життєздатного підросту і молодняку господарських порід в кількості достатній для лісовідновлення. За наведених умов ширина лісосік, які відводяться для рубки не повинна перевищувати 200 м, а ширина суцільних 100 м.

Довжина лісосіки суцільних рубок не повинна перевищувати в лісах першої групи – 0.5 км, 2-1 км.

Таблиця 1.1 - Ширина лісосіки суцільних рубок у рівнинних лісах першої групи.

Зони

Хвойні

Та

Твердо-

листяні.

М’яколистяні(кр Г.І.В) тополі і верби.

Заплавні

Суходол.

Заплавні

Суходол.

Лісостеп

100 м

100 м

200 м

50 м

100 м

Підчас суцільних рубок для всіх порід застосовується безпосередній спосіб примикання лісосік, а у заплавах річок термін ”Примикання лісосік” установлюється за групою лісів залежно від біологічних особливостей деревних порід і умов лісовідновлення. При цьому рік рубки не враховується.

Термін примикання лісосік у Яничанському лісництві, під час суцільних рубок:

  • у хвойних 4 роки

  • у дубових 3 роки

  • у насаджені інших твердолистяних і м‘яколистяних 2 роки.

У заплавних лісах суцільні рубки проводяться з дотриманням таких умов:

- напрямок рубки проти течії річки

- сезон рубки зимовий.

Максимальна площа суцільних лісосік у хвойних і твердолистяних насадженнях не повинна перевищувати 10 га, з м’яколистяних – 15 га.

Весь комплекс лісосічних робіт включаючи підготовку лісосік до рубок лісокористувачі повинні виконувати, особи які обмежують негативний вплив на стан лісів, їх відтворення, а також стан грунтів, водойм та інших природних об’єктів. По кожній ділянці, що відводиться для рубки визначаються обсяги і характер підготовчих робіт технологія розробки лісосіки та спосіб лісовідновлення на зрубі. Переміщення лісозаготівельної та допоміжної техніки на лісосіках за наявності підросту, який повинен бути збережений, здійснюється лише завчасно помічними маршрутами і по підготовлених волоках. Після закінчення лісосічних робіт величина ділянок з пошкодженою поверхнею грунту включаючи волоки, навантажувальні майданчики, тощо, не повинна перевищувати 15 %.

До порубочних решток належать сучки, гілля, вершини тощо, не віднесені до ліквіду з крони.

Очищення лісосіки виконується одночасно з лісосічними роботами, але не пізніше, як 30 днів після валки дерев, а в хвойних насадженнях в період з 1 квітня по 31жовтня не пізніше 15 днів. Очищення лісосік в Яничанському лісництві проводиться шляхом складання порубочних решток з послідуючим спалюванням в пожежо безпечний період, або після дощів.

Підчас спалення необхідно зберегти від пошкодження підріст і дерева, які не підлягають рубці.

Після закінчення лісосічних робіт і очищення місць рубок проводиться облік кількості підросту, який зберігся. На лісосіках суцільних рубок після закінчення всіх лісосічних робіт, включаючи очищення місць рубок і вивезення деревини, площа із збереженим підростом повинна бути неменше 75% загальної площі ділянки з підростом і молодняком, що підлягала збереженню .

Всі роботи повинні виконуватись згідно «Правил рубок головного користування в лісах України». Після проведення рубок лісничим проводиться огляд місць рубок. При огляді встановлюється наявність заготовленої лісопродукції і відповідність її даним лісорубного квитка, встановлюється висота залишених пнів якість очищення лісосіки від порубочних решток , чи вся деревина заготовлена, прийнята та інше.

Після цього складають акт огляду місця рубок і підписується лісничим.

Лісовідновлюючі рубки призначаються в стиглих і перестійних деревостанах 1 групи з метою поновлення молодого насадження.