Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

Розділ 7 Лісозаготівля і переробка деревини

7.1 Лісозаготівля

Відпуск лісу на пні і заготовленої лісопродукції.

Відпуск деревини на пні проводиться згідно “Правил відпуску деревини на пні в лісах України” (затверджених 29.07.99р) відпуск деревини на пні проводиться при всіх видах рубок:

  1. При рубках стиглих і пристигаючих насаджень;

  2. При рубках проміжного користування (рубки догляду, санітарні рубки);

  3. Рубки, пов’язані з розчисткою площі під будівництво ЛЕП, ліній газопроводів, зв’язку.

Відпуск деревини на пні відбувається згідно слідуючих документів:

Лісорубний квиток – це єдиний юридичний документ, який дає право на проведення рубок (РГК, рубок пов’язаних з веденням лісового господарства, інші рубки) і проведення підсочки сосни.

Лісорубний квиток виписується інженером лісового господарства в лісгоспі на основі матеріальної або матеріально-грошової оцінки. Підписується інженером лісового господарства, директором , і завіряється печаткою лісгоспу. Лісокористувачі повинні отримати лісорубні квитки на протязі чотирьох місяців після прийняття обласною державною Адміністрацією рішення про розподіл лісосічного фонду. Лісокористувачам може бути надана відстрочка на 1 місяць за оплату (10% від таксової вартості деревини на пні). Якщо лісокористувачі вчасно не отримали лісорубні квитки, вони втрачають право на виділений їм лісосічний фонд.

На рубки пов’язані з веденням лісового господарства, інші рубки, лісовпорядкувальні роботи, наукові роботи, лісорубний квиток може виписуватись на протязі всього року.

Дозволяється проводити звалювання дерев без лісорубного квитка з його послідуючим оформленням на протязі місяця від початку рубки в слідуючих випадках:

  1. При звалюванні дерев, що загрожують ЛЕП, ЛЗ та при ліквідації аварії на цих об’єктах.

  2. При проведенні лісовпорядкувальних робіт, при прорубуванні візирів під час відведення, при пожежах, при аварійно рятувальних роботах.

Лісосічні роботи.

Технологічний процес – це перелік операцій по виробництву тієї чи іншої продукції. Технологічний процес лісозаготівель складається з таких операцій:

  1. Звалювання;

  2. очистка від гілля;

  3. трелювання;

  4. розкряжування ;

  5. сортування, штабелювання;

  6. навантаження;

  7. транспортування;

  8. переробка.

Підготовчі роботи проводяться після відведення, після виписки лісорубного квитка, після складання технологічної карти на розробку лісосіки перед початком основних лісосічних робіт. Метою цих робіт є створення безпечних умов праці на лісосіці і покращення організації праці при основних лісосічних роботах. Ці роботи проводяться бригадою, яка складається з 3-х і більше досвідчених робітників і яка забезпечується бензопилами, звалювальними вилками, сокирами, спец. Одягом, трактором або ручною лебідкою з довжиною тросу не менше 35 м, дерев’яними і металевими клинами, чокерами, один на одного робітника, аптечкою.