Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система малих груп в парафії+Сурожск скороч.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
49.66 Кб
Скачать

Система малих груп в парафії

Малі групи у парафії - це групи одночасного ділення, молитви і вивчення Біблії. На початку акцентуємо увагу на елементі ділення або біблійного навчання, але з часом прагнемо, щоб група ставала спільнотою молитви, де найважливіше - спілкування з живим Богом і євангелізаційною спільнотою (якою вона дійсно має бути, тобто проповідувати Царство).

Принципи

1. Бажано, щоб спочатку група нараховувала 5-10 осіб (якщо вона складається з нових осіб то варто, щоб їх кількість була більше п'яти, що буде сприяти кращому спілкуванню і допоможе уникнути дискомфорту). Добре, якщо до групи входять особи одного віку. Їх можна розділити таким чином: групи для молодшої молоді, старшої молоді, дорослих і для осіб похилого віку.

2. На перших зустрічах у групі треба створити атмосферу доброзичливості, щоб люди мали бажання приходити знову. Тут не є важливе навчання, але спілкування. Важливо навчити їх приходити на зустріч раз на тиждень, вона може відбуватися вдома в учасника групи, але краще в парафіяльних приміщеннях.

3. По мірі того, як група росте, з її складу аніматор вибирає свого наступника і готує до ведення групи, на випадок, коли вона поділиться в майбутньому і виникне потреба наявності нового аніматора. Крім цього, у групі потрібно вибрати гувернанта, який опікується новими людьми: показує місце, тлумачить незрозумілі моменти безпосередньо під час їх виникнення або після закінчення зустрічі, допомагає знайти потрібні фрагменти Біблії, записує адресу і номер телефону нової особи. Добре, коли роль гувернанта виконує аніматор-наступник (гувернантом може бути та людина, яка запросила нову особу на зустріч). Є ще одна "посада": офіціант. Він готує чай і без метушні, не порушуючи теплої атмосфери зустрічі, роздає його присутнім на початку ділення. (До чаю не даємо нічого або щось, якщо люди голодні).

4. Добре, якщо групки ідуть за однаковим планом, щоби часом робити спільні зустрічі.

5. Кожен учасник має мати своє Писання Старого і Нового Завітів (якщо нема вже повного Писання, то постаратись здобути з часом, а поки мати таке, яке доступне).

Як повинна виглядати зустріч?

Аніматор повинен приходити раніше, перевірити, чи все приготовлене до зустрічі: стан кімнати, наявність чаю, цукру, чашок, приготувати кип'яток. Також наявність книг Писання, якщо хтось з учасників забуде взяти. Підготувати необхідні мультимедійні матеріали (аудіо, відео). Окрім цього, аніматор повинен зустрічати учасників групи. Стараємось починати вчасно, бо люди розраховують, що зустріч буде тривати визначений час і не затягуватись.

Привітання. Дуже важливо повітати людей, особливо нових. Починаємо з молитви за просвітлення, щоби духовно збагатитись від зустрічі. В залежності, як зручніше, починаємо або з біблійного навчання або з ділення. Встає "офіціант" (не аніматор), який готує чай і подає його учасникам. В цей час починається навчання або ділення. Чому чай спочатку? Тому що з ним легше почувати себе вільним, окрім цього, нова особа, яка ще не вміє ділитися, буде себе легше почувати, коли зможе "сховатися за чашку чаю". Може хтось прийде після роботи чи навчання голодний і зможе підкріпитись і не буде вже думати про голод.