Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
524994_06307_shpargalki_z_istori_pedagogiki.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
760.32 Кб
Скачать

XVIII століття

XVIII століття в Росії приніс зміни в процес навчання: з'явилися нові підходи до освіти.

Богослов'я стали викладати тільки в єпархіальних школах, де навчалися діти духовенства. Єпархіальних шкіл налічувалося 46.

У 1701 р. в Москві в будівлі колишньої Сухаревський вежі була заснована Школа математичних і навігаційних наук. У тому ж 1701 була відкрита Артіллерейская школа; в 1707 р. - Медичне училище; в 1712 р. - Інженерна школа. У 1715 р. старші класи Школи математичних і навігаційних наук були переведені до Петербурга і перетворена в Морську академію (нині Вища військово-морська академія).

До кінця першої чверті XVIII ст. за указом 1714 р. у губерніях були відкриті 42 числових школи з 2000 учнями. Діти солдатів вчилися в гарнізонних школах.

При металургійних заводах на Уралі і в Олонецком краї уряд організував перші гірські школи, які готували фахівців гірничої справи.

Закладалися основи для розвитку системи замкнутих станових шкіл, що склалася до середини XVIII ст.

У 1732 р. засновано Корпус кадетів або Сухопутний шляхетський (дворянський) корпус. Після закінчення цього навчального закладу дворянські діти отримували офіцерські чини.

З 30-х рр.. широко використовувалося записувати в полк малолітніх дітей, т.ч. ці діти до часу повноліття отримували за вислугою років офіцерський чин.

При Анні Іоановні (1730 - 1741) були засновані Морський, Артилерійський і Пажеський корпусу.

При Єлизаветі (1741-1762) були реорганізовані військово-навчальні заклади. У 1744 р. вийшов указ про розширення мережі початкових шкіл. Відкрито перші гімназії: у Москві (1755 р.) і в Казані (1758 р.). У 1755 р. з ініціативи І.І. Шувалова заснований Московський університет, а в 1760 р. - Академія мистецтв.

У другій половині XVIII ст. простежуються дві тенденції в освіті: розширення мережі навчальних закладів і посилення принципу становості. У 1782 - 1786 рр.. була здійснена шкільна реформа. У 1782 р. був затверджений Статут народних училищ. У кожному місті засновувалися головні училища з 4-ма класами, а в повітових містах - малі народні училища з 2-ма класами. Було введено предметне викладання, єдині терміни початку і закінчення занять, класна визначена система; розроблялися методики викладання, єдині навчальні плани. У проведенні цієї реформи велику роль зіграв сербський педагог Ф.І. Янкович де Мірієво. До кінця століття налічувалося 550 навчальних закладів з 60-70 тис. ученіков.Сістема закритих навчальних закладів розроблена Катериною II спільно з президентом Академії мистецтв і директором Сухопутного шляхетського корпусу І.І. Бецким.

Таким чином, середніми навчальними закладами були народні училища, шляхетські корпусу, шляхетні пансіони і гімназії.

XIX століття

До поч. XIX ст. загальноосвітня школа була представлена ​​2-х і 4-х-класними народними училищами, що знаходяться в містах. Загальноосвітні гімназії були в Москві, Петербурзі й Казані. Діяли спеціалізовані навчальні заклади: солдатські школи, кадетські та шляхетські корпусу, різного типу духовні училища. Московський університет був вищим навчальним закладом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]