Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до семінарських занять політологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

Тема 9 Сутність та функціонування політичних партій

Історичні умови виникнення політичних партій. Поняття політичного руху. Розуміння суті політичної партії, причини її виникнення. Функції і ознаки політичних партій. Типологія політичних партій і партійних систем.

Особливості розвитку багатопартійної системи в Україні. Проблеми формування політичних блоків і об'єднань на Україні. Періоди (етапи) багатопартійної системи України.

Виконання українськими партіями своїх прямих політичних функцій. Представництво інтересів через посередництво партій в Україні.

Громадські організації та їх функціонування в політичній системі

Громадські організації - важливий елемент політичної системи. Виникнення громадських організацій. Громадські організації як свідоме, добровільне об'єднання людей для реалізації загальних цілей. Цілі організації, основи діяльності, організаційна структура, спосіб її створення та розвитку. Функціонування і незалежність громадських організацій та їх неформальна залежність.

Виконання громадськими організаціями в політичній системі функцій: опозиційна, захисна, виховної, кадрова. Масові громадські організації. Профспілковий рух. Шляхи міжнародного співробітництва. Трудовий колектив, як суб'єкт політичної системи.

Роль трудових колективів в економічних, соціальних та культурно-побутових змінах, життєдіяльності українського суспільства в процесі подальшого політичного

реформування влади та владних відносин, а також конституційних змін в сучасних умовах розвитку української держави.

Тема 11 Політична еліта і політичне лідерство

Поняття та головні теорії політичної еліти. Структура, функції та механізми рекрутування еліти. Різновиди елітних груп у сучасному суспільстві. Механізми рекрутування еліти: система гільдій та антрепренерська. Шляхи легітимації політичної еліти. Динаміка еліти: „циркуляція” та обмін еліт.

Еліта влади. Політична елітарність депутатського корпуса України.

Феномен лідерства в світовій науковій традиції. Лідерство як категорія політології. Соціальна роль, функції та механізми формування політичного лідерства. Типології політичного лідерства.

Тема 12 Громадянське суспільство

Громадське суспільство як сукупність суспільних відносин, що знаходяться за межами її держави. Громадське суспільство - сфера самоврядування вільних індивідів, сформованих ними соціальних об'єднань, які реалізують суспільні інтереси. Місце і роль людини в громадянському суспільстві як співвідношення між державною владою і індивідуальною свободою. Громадянське суспільство: поняття, структура, ознаки. Перспективи розвитку громадського суспільства.

Шляхи формування громадянського суспільства. Права людини в сучасних міжнародних відносинах. Взаємозв'язок ринкових реформ і становлення громадянського суспільства. Проблеми, труднощі формування громадянського суспільства в Україні.

Ідеологія та політика

Сутність ідеології, її взаємодія з політикою. Функції ідеології. Політичні цінності. Ознаки політичних цінностей. Політичний і правовий нігілізм.

Характеристика ідейно-політичних сил різного спектра.

Сучасні політичні ідеології. Лібералізм і неолібералізм. Консерватизм і неоконсерватизм. Різновиди неоконсерватизму. Соціалізм і сучасна соціал-

демократія. Марксистська концепція соціалізму. Фашизм і неофашизм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]