Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС на УП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

18. Методика проведення співбесід.

Співбесіда при прийомі на роботу має вирішальне значення в процесі підбору кадрів. Полягає у відборі  людини для роботи на основі об'єктивних критеріїв, які застосовуються до кандидата виважено і справедливо. Співбесіда переслідує дві головні цілі: 1) допомогти організації оцінити кандидатів на відповідність посади; 2) допомогти кандидатам оцінити організацію як майбутнє місце роботи. Історично склалися такі методики проведення співбесіди: 

1. Британський метод співбесіди заснований на особистій бесіді з кандидатом членів кадрової комісії. Інтерв'юери цікавляться біографією, традиціями сім'ї та місцем, де він здобув освіту: «Не родич чи Ви герцога Соммерсетского? Хто з родини служив у Королівському флоті? Де Ви навчалися - не в Оксфорді? »Якщо кандидат успішно відповідає на поставлені запитання, то він швидко приймається.

2. Німецька метод заснований на попередню підготовку кандидатами значної кількості документів з обов'язковими письмовими рекомендаціями відомих фахівців, учених, керівників, політиків. Експертна комісія з компетентних осіб аналізує подані документи, стежить за правильністю їх оформлення. Кандидати на вакантні посади проходять цілий ряд обов'язкових суворих процедур, що передують безпосередньо співбесіди.

3. Американський метод співбесіди зводиться до перевірки інтелектуальних і творчих здібностей, психологічного тестування з використанням комп'ютерів і спостереження за кандидатами в неформальній обстановці. Для цього кандидат запрошується, приміром, на уїкенд, презентацію, ланч. При цьому звертається велика увага на потенціал людини і недоліки його особистості, що не завжди підтверджує можливість роботи підібраного таким способом менеджера в команді. Однак такий метод дозволяє виявити приховані недоліки особистості, які можуть бути неприпустимі для роботи в конкретній фірмі.

4. Китайський метод заснований на попередніх письмових іспитах і має давні історичні традиції. Кандидати пишуть ряд творів, доводячи знання класики, грамотність письма, знання історії. Успішно здавших всі іспити, а таких набирається кілька відсотків, беруть участь у конкурсі, пишуть заключний твір на тему майбутньої роботи. Витримали і цей іспит - допускають до співбесіди. У разі прийому на роботу їх службове становище нерідко залежить від отриманої на іспитах позначки.

У сучасній практиці кадрової роботи зазвичай спостерігаються різні комбінації вищезгаданих методів.

Співбесіда «один-на-один», незважаючи на всю  популярність, є ненадійним способом відбору фахівців. Інтерв'юеру рекомендується проводити співбесіду за участю хоча б одного помічника з метою прийняття більш об'єктивного рішення, а найкраще - у складі групи (3-5 чоловік). Групова співбесіда дозволяє виключити упереджену оцінку кандидата, однак вимагає ретельної попередньої підготовки і узгодженої поведінки інтерв'юерів.

20. Моделі, методи та особливості рішень в управлінні персоналом.

У теорії і практиці управління існують два підходи до реалізації управлінських рішень: як краще досягти кінцевих результатів і як краще готувати ці рішення. Обидва вони важко узгоджуються, але якщо домінує другий, то кінцевих результатів досягти легше, а якщо перший, то це свідчить про те, що прийняттю управлінських рішень приділяється мало уваги. Методом, який може поєднати обидва підходи, є делегування повноважень працівникам.