Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС на УП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

28. Управлінська діяльність і темперамент: зв’язок, врахування впливу.

Коли говорять про темперамент, то мають на увазі багато психічних відмінності між людьми - розходження по глибині, інтенсивності, стійкості емоцій, емоційної вразливості, темпу, енергійності дій і інші динамічні, індивідуально-стійкі особливості психічного життя, поведінки та діяльності. Тим не менш, темперамент і сьогодні залишається багато в чому спірною і невирішеною проблемою. Однак при всьому різноманітті підходів до проблеми, вчені і практики визнають, що темперамент - біологічний фундамент, на якому формується особистість як соціальна істота.

Темперамент впливає на характер людини, на його поведінку, а також на загальну працездатність. Особливості темпераменту позначаються в навчальних заняттях, і в трудовій діяльності. Саме тому вивчення типів темпераменту, їх впливу на діяльність, виявляється не тільки корисним, але й необхідним, особливо для працівників управлінської сфери.

Темперамент - якість особистості, що сформувалося в особистому досвіді людини на основі генетичної обумовленості його типу нервової системи і значною мірою визначає стиль його діяльності. Темперамент відноситься до біологічно обумовлених підструктур особистості. Розрізняють чотири основних типи темпераменту: сангвінік, холерик, флегматик і меланхолік.

Управління людьми – нелегкий процес. Він вимагає від керівника знань в різноманітних сферах людської діяльності. Серед них, по-перше, слід вважати знання специфіки свого виробництва, глибокого розуміння технологічних процесів, які є характерними для даного підприємства. Тільки керівник-професіонал здатний вірно оцінити діяльність підлеглих, надати їм відповідну характеристику, визначити кваліфікацію, вірно спланувати і ефективно організувати роботу колективу.

Психологічний аспект управління постає не менш важливим, ніж виробничий. Керівник повинен бути добрим психологом: йому треба знати й розуміти людей, вміти відповідати їм взаємністю. В цьому плані дуже важливою стає для керівника завдання створення сприятливого клімату в робочій групі, від якого дуже часто залежить кінцевий результат виробництва. Несприятливий психологічний клімат, навпаки, здатен звести нанівець зусилля керівників підприємства, підірвати його фінансове благополуччя і навіть сприяти банкрутству компанії. Особистість керівника є основним елементом в структурі успішного управління. Навіть, якщо людина, яка має владні повноваження, вірно і грамотно виконує службові обов’язки та компетентна в питаннях професійної діяльності, в неї може виникнути безліч проблем в процесі управління, і буде це пов’язано саме з її індивідуальними якостями.

Властивості темпераменту визначають насамперед динаміку психічного життялюдини. Про нього можна судити за кількома основними його властивостями.

Сензитивність (чутливість) - про неї судять по тому, яка найменшасила зовнішнього впливу необхідна для того, щоб у людини виникла тачи інша психічна реакція, з якою швидкістю ця реакція виникає.

Реактивність - це властивість проявляється в тому, з якою силою і енергієюлюдина реагує на той чи інший вплив.

Активність - про цю властивість судять по тому, з якою енергією людина самавпливає на навколишній світ, за його наполегливості, зосередженості іт.д.

Пластичність і протилежна якість ригідність. Вони виявляються в тому,наскільки легко і швидко пристосовується людина до зовнішніх впливів.

Пластичний моментально перебудовує поведінку, коли обставинизмінюються.

ригідний з великими труднощами змінює звички і судження.

До властивостей темпераменту також можна віднести темп психічних реакцій,емоційну збудливість, співвідношення реактивності й активності та інші.

Швейцарський психолог К. Юнг зауважив, що якщо для одних людей найбільшезначення мають зовнішні предмети і явища, якщо одні звернені, так би мовити,зовні, то інші заглиблені в своє внутрішнє життя, їх не стількицікавлять зовнішнє події, скільки власні переживання і власнаособистість. Перших він назвав екстравертірованний, а другий --інтровертірованнимі. Дослідження інших психологів показали, що інтро-таекстраверсія дуже яскраво проявляються, перш за все, в процесі спілкування.

Серед найбільш часто зустрічаються типів темпераментів в залежності відпоєднання таких властивостей нервової системи, як сила, рухливість іврівноваженість, практичний інтерес представляють шість йогорізновидів:

Сильний сангвінік (врівноваженість, сила, рухливість); Рухливий холерик

(сила, рухливість, неврівноваженість); Неврівноважений холерик

(рухливість, неврівноваженість, слабкість); Слабкий меланхолік

(неврівноваженість, слабкість, інертність); Інертний меланхолік (слабкість,інертність, врівноваженість); Урівноважений флегматик (інертність,врівноваженість, сила). Для аналізу службової діяльності менеджерапредставляють інтерес узагальнені характеристики даних типів темпераментів.

Менеджеру з сангвінічним темпераментом властиві такі позитивніякості, як цілеспрямованість і наполегливість, велика рухливість ілегка пристосовність до ново обстановці, вміння чітко і впевненодіяти в складних умовах, гнучкість розуму і зосередженість уваги,висока продуктивність при динамічній роботі, оптимізм і схильність догумору, товариськість і колективізм, прагнення до лідерства, вміння швидкознайти контакт з підлеглими і завоювати авторитет, постійне прагнення додуховному збагаченню та самовиховання.

У недостатньо вихованого менеджера службовця-сангвініка можутьпроявитися такі негативні якості, як формальне ставлення до своїхобов'язків при втраті інтересу до служби, впертість і дратівливість увідповідь на критику, ненадійність в дружбі, необачність і безтурботність унебезпечних умовах.

Менеджеру з холеричним темпераментом властиві швидкість реакції,рухливість і енергійність у службовій діяльності, постійне прагненнябути попереду всіх, вміле командування підлеглими. У складних умовахдіє сміливо, самовіддано, любить ризикувати і долати небезпеку.

У громадській роботі проявляє велику активність, критичність,ініціативність, самостійність. Холерик дуже товариський, легковстановлює емоційні зв'язки, наполегливо прагне до лідерства,надзвичайно чутливий до громадської думки і оцінками підлеглих.

У недостатньо культурного менеджера-холерика можна спостерігати такінегативні якості, як неврівноваженість і нестриманість, грубість інетактовність, самовпевненість і зарозумілість. Він часто прагне до особливогоположенню в колективі, легко змінює друзів, відкрито висміює недолікислабких, буває злопам'ятний, мстивий. Настрій нестійкий, почуттязмінюються різко і несподівано. Холерик може бути джерелом конфліктів інапруг у підрозділі. Будучи звільнений, він часто очолює групупорушників дисципліни, поширює негативні традиції.

Менеджер з неврівноваженою меланхолійним темпераментом має високучутливістю і рухливість психічних процесів, швидким сприйняттямнаказів старших начальників, активністю у громадській роботі, уміннямвисунути хорошу ідею, провести диспут. У спокійній обстановці добресправляється з обов'язками керівника молодшого ланки, знаходиться впостійної готовності до дій. Разом з тим до нього спостерігаються такінедоліки, як запальність, неврівноваженість, імпульсивність,схильність до необдуманих вчинків, прояв грубості ідратівливості, прискіпливості і упередженості. Відчуває невпевненість,і навіть страх перед старшим начальником, хвилюється перед отриманням новогозавдання, з великими труднощами його виконує. Серед підлеглих частоавторитетом не користується, конфліктує з іншими менеджерами.

Менеджер зі слабким меланхолійним темпераментом відрізняютьсумлінність, старанність, старання. Йому властиві старанність,підвищене почуття відповідальності, принциповість, справедливість,чуйність, делікатне ставлення до підлеглих, критичність ісамокритичність. Його інколи називають добрим і хорошим товаришем, душеюколективу.

Серед типових недоліків у діяльності та спілкуванні такого військовослужбовцяможна спостерігати швидку стомлюваність, нерішучість та обережність,замкнутість і нетовариськість, малу ініціативність ісхильність чужому впливу, песимізм і впертість.

Менеджерам з інертним меланхолійним темпераментом властиві старанність іакуратність при виконанні звичних обов'язків, рівне настрій,скромність і тактовність, самокритичність і постійність у дружбі. Зпідлеглими підтримує статутні взаємовідносини, рідко сперечається, вконфліктах участі не бере, проявляють увагу до прохань іпропозиціям підлеглих, спокійно сприймає похвалу, ретельноаналізує свою діяльність. Але в нього можуть бути і недоліки такогороду: серйозні труднощі в переключенні з одного виду діяльності наінший, невпевненість дій у складній обстановці, загальмованістьреакцій і пасивність у навчанні, відсутність рішучості й ініціативи унебезпечних умовах, байдужість до думки колективу, критиці з бокуначальників, потурання і лінь.

Менеджеру з флегматичним темпераментом властиві надійність у службі іроботі, впевненість і самовладання, завзятість і наполегливість, уміннятерпіти і покірливо переносити тяготи і злигодні, авторитетність середпідлеглих, бажання надати їм будь-яку допомогу, постійність у дружбі з однимабо двома колегами, у складних умовах діє безстрашно, не боїтьсяемоційних перевантажень, в конфлікти не вступає, прагне до кінцявиконати намічене.

Недоліки менеджера-флегматика: важко оволодіває новими знаннями інавичками, не вміє швидко реагувати на накази і розпорядження, непрагне позбавитися від поганих звичок і стереотипів мислення, накритичні зауваження реагує спокійно, пасивний у громадській роботі, зупереджено ставиться до окремих підлеглих, буває ледачий і інертний.

Він не здатний одночасно вирішувати декілька завдань, швидко переключатися зодного завдання на інше.

Розглянуті характеристики свідчать, що достоїнства одного типу

(наприклад, флегматика) є недоліками іншого типу (наприклад,неврівноваженого меланхоліка). Але чисті темпераменти зустрічаються вкрайрідко. Як правило, у кожного досліджуваного військовослужбовця виявляютьсятакі якості, які не можна відносити до конкретного типу темпераменту.

Проте, дослідження показали, що військовослужбовці з сильною,рухомої і врівноваженою нервовою системою досягають кращих результатів,ніж військовослужбовці зі слабкою, інертною і неврівноваженою нервовою системою.

Якщо говорити в цілому, службова активність вище в менеджерівсангвінічного, холеричного і флегматичного темпераментів, ніж увійськовослужбовців зі слабкою нервовою системою.