Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
84.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Розділ 8. Зовнішньоекономічний договір (контракт)

Ключові терміни: зовнішньоекономічний договір; структу­ра договору; істотні умови договору; несуттєві умови договору; оферта, тверда оферта; вільна оферта; контро ферта; ак­цепт; запит; статті укладання контракту; індекс економічної свободи;реєстрація (облік) зовнішньоекономічних договорів.

8.1. Сутність та структура зовнішньоекономічного договору

Зовнішньоекономічний договір (контракт) — це ма­теріально оформлена угода двох чи більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контра­гентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення взаємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяль­ності [4].

Основні ознаки зовнішньоекономічного договору:

  • контрагенти знаходяться в різних країнах;

  • товар перетинає кордон, якщо це матеріальний об'єкт;

  • розрахунки в іноземній валюті, за винятком товаро­обмінних операцій;

  • комерційний характер.

Зовнішньоекономічний договір виконує функції:

  • юридично закріплює відносини між партнерами, нада­ючи їм характер обов'язків, виконання яких захищено законом;

  • визначає порядок, способи і послідовність здійснення дій партнерами;

  • передбачає способи забезпечення обов'язків.

При складанні контрактів враховуються принципи міжна­родних комерційних договорів, які розроблені УНІДРУА:

  1. Свобода договору та його форми. Це виражається у свободі регулювання відносин відповідно до законодавчих норм держави. Цей принцип передбачає:

  • вільне рішення про укладення чи неукладення догово­ру;

  • вільний вибір контрагентів;

  • вільне визначення змісту договору;

  • вільне вирішення питання про спосіб і форму укладен­ня контракту;

  • свободу зміни договору в цілому чи окремих його поло­жень;

  • право вирішувати питання про розірвання контракту.

  1. Обов'язковість договору. Належним чином укладений контракт є обов'язковим для сторін, що є наслідком свободи укладення контракту. Сторони узгоджують волю і розроблю­ють для себе правило, яким врегульовують конкретні взаємні відносини. При цьому відповідно до норм закону мають мож­ливість врегулювати свої відносини за власним бажанням, ви­ходячи зі своїх інтересів. Але цей контракт може бути зміне­ний або розірваний згідно з його умовами або за узгодженням волі всіх сторін.

  1. Добросовісність та чесна ділова практика. Кожна сто­рона протягом чинності договору повинна діяти відповідно з прийнятою у практиці міжнародної торгівлі добросовісністю та чесною діловою практикою, і не має права виключити чи об­межити цей принцип. Чесна ділова практика не повинна за­стосовуватися за стандартами, які звичайно використовують­ся в рамках окремих правових систем. Внутрішні стандарти беруться до уваги, коли доведено, що вони загальноприйняті в різних правових системах.

  1. Звичай та практика. Контрагенти можуть бути пов'язані будь-яким звичаєм, відносно якого вони домови­лись, та практикою, яку вони встановили у своїх взаємовідно­синах. Під звичаєм розуміють широковідомий порядок діло­

вих відносин визначеної сфери діяльності, якого постійно до­держуються в міжнародній комерційній практиці.

Зовнішньоекономічний договір укладається в простій письмовій формі. Повноваження представника на укладення договору випливає з доручення, статутних документів. Дії, які здійснюються від імені іноземного суб'єкта ЗЕД уповноваже­ним суб'єктом ЗЕД України, вважаються діями цього інозем­ного суб'єкта.

Сторони договору мають бути здатними укласти його відповідно до законодавства України та/або закону місця ук­ладання договору. Загалом зовнішньоекономічні угоди укла­даються відповідно до законодавства України з урахуванням міжнародних угод, міжнародних звичаїв, рекомендацій міжна­родних організацій.

Для підписання зовнішньоекономічного договору суб'єктам ЗЕД не потрібен дозвіл будь-якого органу держав­ної влади. Вони мають право укладати різні види договорів, крім тих, які заборонені законодавством України.

Якщо зовнішньоекономічний договір не відповідає вимо­гам українського законодавства або міжнародних договорів України, то він може бути визнаний недійсним у судовому по­рядку.

Форма зовнішньоекономічного договору визначається правом місця його укладання.

Права та обов'язки сторін за зовнішньоекономічними до­говорами (контрактами) визначаються правом країни, обраної сторонами під час укладання договору, або внаслідок подаль­шого погодження. За відсутності такого погодження застосо­вується право країни, де заснована, має своє місце проживан­ня або основне місце діяльності сторона, яка є:

  • продавцем — у договорі купівлі-продажу;

  • лізингодавцем — у лізинговій угоді;

  • ліцензіаром — у ліцензійному договорі;

  • комітентом (консигнатором) — у договорі комісії (кон­сигнації);

  • доверителем — у договорі доручення;

  • перевізником — у договорі перевезення;

  • експедитором — у договорі транспортно-експедиторсь­кого обслуговування;

  • страхувальником — у договорі страхування;

♦ кредитором — у договорі кредитування тощо. Залежно від виду зовнішньоекономічного договору

здійснюється вибір того чи іншого застосуваного права. Так, до зовнішньоекономічних договорів:

  • про виробниче співробітництво, спеціалізацію та коо­перування, виконання будівельно-монтажних робіт за­стосовують право країни, де здійснюється така діяльність або де створюються передбачені договором результати, якщо сторони не погодили інше;

  • про створення СП застосовується право країни, на те­риторії якої СП створюється та офіційно реєструється;

  • укладених на аукціонах, торгах або на біржі застосо­вується право країни, на території якої проводиться аукціон, торги або знаходиться біржа.

До інших контрактів застосовується право країни, де за­снована чи має місце проживання або основне місце діяль­ності сторона, яка здійснює виконання такого договору, що має вирішальне значення для його змісту.

При прийманні виконання за контрактом береться до ува­ги право місця проведення такого приймання, оскільки сторо­ни не погодили інше.

Ст кт а Структура зовнішньоекономічного договору визначена Положенням про форму

зовнішньо- ^ ¥ з

зовнішньоекономічних договорів (кон-

економічного . ч г,оп

договору тракДів) [43]. б .

Для укладання договору необхідна згода

сторін за всіма істотними умовами, тобто умовами, без яких він не має юридичної чинності. Договір вважається укладе­ним, якщо між сторонами в належній формі досягнуто згоди з

усіх істотних умов. При невиконанні одним з партнерів суттєвих умов друга сторона може стягнути збитки. До істотних умов відносяться:

  1. Назва, номер договору (контракту), дата та місце його укладення.

  1. Преамбула.

У преамбулі зазначається повне найменування сторін-учасників зовнішньоекономічної операції, під якими вони офіційно зареєстровані, із зазначенням країни, скорочене виз­начення країн як контрагентів ( "Продавець", "Покупець", "Замовник", "Постачальник тощо"), особа, від імені якої укла­дається зовнішньоекономічний договір (контракт), та найме­нування документів, якими керуються контрагенти при укла­денні договору (контракту) (установчі документи тощо).

3. Предмет договору (контракту).

У цьому розділі визначається, який товар (роботи, послу­ги) один з контрагентів зобов'язаний поставити (здійснити) іншому із зазначенням точного найменування, марки, сорту або кінцевого результату роботи, що виконується.

У разі бартерного (товарообмінного) договору (контрак­ту) або контракту на перероблення давальницької сировини визначається також точне найменування (марка, сорт) зустрічних поставок (або назва товару, що є кінцевою метою перероблення давальницької сировини).

Якщо товар (робота, послуга) потребує більш детальної характеристики або номенклатура товарів (робіт, послуг) до­сить велика, то все це зазначається в додатку (специфікації), який має бути невід'ємною частиною договору (контракту), про що робиться відповідна відмітка в тексті договору (кон­тракту).

Для бартерного (товарообмінного) договору (контракту) згаданий додаток (специфікація), крім того, балансується іще за загальною вартістю експорту та імпорту товарів (робіт, по­слуг).

У додатку до договору (контракту) про перероблення да­вальницької сировини зазначається відповідна технологічна схема такого перероблення.

Технологічна схема перероблення давальницької сирови­ни повинна відображати:

  • усі основні етапи перероблення сировини та процес пе­ретворення сировини на готову продукцію;

  • кількісні показники на кожному етапі перероблення з обґрунтуванням технологічних витрат сировини;

  • втрати виконавця перероблення на кожному з його етапів.

  1. Кількість та якість товару (обсяги виконання робіт, на­дання послуг).

У цьому розділі визначається, залежно від номенклатури, одиниця виміру товару, прийнята для товарів такого виду (у тоннах, кілограмах, штуках тощо), його загальна кількість та якісні характеристики.

У тексті договору (контракту) про виконання робіт (на­дання послуг) визначаються конкретні обсяги робіт (послуг) та термін їх виконання.

  1. Базисні умови поставки товарів (приймання-здавання виконаних робіт або послуг).

У цьому розділі зазначається вид транспорту та базисні умови поставки (у відповідності до Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів, які визначають обов'язки контрагентів щодо поставки товару і встановлюють момент переходу ризиків від однієї сторони до іншої, а також конкрет­ний строк поставки товару (окремих партій товару).

У випадку укладення договору (контракту) про виконан­ня робіт (надання послуг) у цьому розділі визначаються умо­ви та строки виконаних робіт (послуг).

  1. Ціна та загальна вартість договору (контракту).

У цьому розділі визначається ціна одиниці виміру товару та загальна вартість товарів або вартість виконаних робіт (на­

даних послуг), що поставляються згідно з договором (кон­трактом), крім випадків, коли ціна товару розраховується за формулою, та валюта контракту. Якщо згідно з договором (контрактом) поставляються товари різної якості та асорти­менту, то ціна встановлюється окремо за одиницю товару кож­ного сорту, марки, а окремим пунктом договору (контракту) зазначається його загальна вартість. У цьому разі цінові показ­ники можуть бути зазначені в додатках (специфікаціях), на які робиться посилання в тексті договору (контракту).

При розрахунках ціни договору (контракту) за формулою зазначається орієнтовна вартість договору (контракту) на да­ту його укладення.

У договорі (контракті) про перероблення давальницької сировини крім того зазначається її заставна вартість, ціна та загальна вартість готової продукції, загальна вартість перероб­лення.

У бартерному (товарообмінному) договорі (контракті) за­значається загальна вартість товарів (робіт, послуг), що екс­портуються, та загальна вартість товарів (робіт, послуг), що імпортуються за цим договором (контрактом), з обов'язковим вираженням в іноземній валюті, віднесеній Національним банком України до першої групи Класифікатора іноземних ва­лют.

7. Умови платежів.

Цей розділ визначає валюту платежу, спосіб, порядок та строки фінансових розрахунків і гарантії виконання сторона­ми взаємних платіжних зобов'язань. Залежно від обраних сто­ронами умов платежу в тексті договору (контракту) зазнача­ються:

  • умови банківського переказу до (авансового платежу) та/або після відвантаження товару або умови докумен­тарного акредитиву, або інкасо (з гарантією);

  • умови за гарантією, якщо вона є або коли вона не­обхідна (вид гарантії: на вимогу, умовна), умови та

термін дії гарантії, можливість зміни умов договору (контракту) без зміни гарантій.

  1. Умови приймання-здавання товару (робіт, послуг).

У цьому розділі визначаються строки та місце фактичної передачі товару, перелік товаросупровідних документів.

Приймання-здавання проводиться за кількістю згідно з товаросупровідними документами, за якістю — згідно з доку­ментами, що засвідчують якість товару.

  1. Упаковка та маркування.

Цей розділ містить відомості про упаковку товару (ящики, мішки, контейнери тощо), нанесене на неї відповідне марку­вання (найменування продавця та покупця, номер договору (контракту), місце призначення, габарити, спеціальні умови складування і транспортування та інше), а за необхідності та­кож умови її повернення.

  1. Форс-мажорні обставини.

Цей розділ містить відомості про те, за яких випадків умо­ви договору (контракту) можуть бути не виконані сторонами (стихійні лиха, воєнні дії, ембарго з боку влади та інше). При цьому сторони звільняються від виконання зобов'язань на строк дії цих обставин або можуть відмовитися від виконання договору (контракту) частково або в цілому без додаткової фінансової відповідальності. Строк дії форс-мажорних обста­вин підтверджується торгово-промисловою палатою відповідної країни.

  1. Санкції та рекламації.

Цей розділ встановлює порядок застосування штрафних санкцій (у відсотках від вартості недопоставленого товару (робіт, послуг) або суми неоплачених коштів, строки виплати штрафів — від якого терміну вони встановлюються та протя­гом якого часу діють, або їх граничний розмір), строки, протя­гом яких рекламації можуть бути заявлені, права та обов'язки сторін договору (контракту) при цьому, способи врегулюван­ня рекламацій.

  1. Урегулювання спорів у судовому порядку.

У цьому розділі визначаються умови та порядок вирішен­ня спорів у судовому порядку щодо тлумачення, невиконання та/або неналежного виконання договору з визначенням назви суду або чітких критеріїв визначення суду будь-якого зі сторін залежно від предмета та характеру спору, а також погоджений сторонами вибір матеріального і процесуального права, яке буде застосовуватися цим судом, та правил процедури судово­го урегулювання.

  1. Місцезнаходження (місце проживання), поштові та платіжні реквізити сторін.

При цьому зазначаються місцезнаходження (місце прожи­вання), повні поштові та платіжні реквізити (№ рахунку, на­зва та місцезнаходження банку), контрагентів договору (кон­тракту).

У договорі за домовленістю сторін можуть визначатися несуттєві (додаткові) умови. При їх порушенні однією із сторін інша сторона не має права відмовитися від прийняття товару та розірвати контракт, а може тільки вимагати вико­нання зобов'язань та відшкодування збитків.

До додаткових відносяться умови: страхування, гарантії якості, умови залучення субвиконавців договору (контракту), агентів, перевізників, визначення норм навантаження (розван­таження), умови передачі технічної документації на товар, збе­реження торгових марок, порядок сплати податків, митних зборів, різного рода захисні застереження, з якого моменту до­говір (контракт) починає діяти, кількість підписаних примірників договору (контракту), можливість та порядок унесення змін до договору (контракту) та ін.

Питання форми, порядку укладання та виконання зовнішньоторговельних договорів регулюють такі норматив­но-правові акти: Цивільний кодекс України, Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", "Про операції з

давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відноси­нах", "Про регулювання товарообмінних (бартерних) опе­рацій у галузі зовнішньоекономічної діяльності", Указ Прези­дента України № 556/94 від 4 жовтня 1994 р. "Про заходи що­до впорядкування розрахунків за договорами, що укладають суб'єкти підприємницької діяльності України", Указ Прези­дента України № 567/94 від 4 жовтня 1994 р. "Про застосу­вання Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів", Указ Президента України № 124/96 від 10 лютого 1996 р. "Про заходи щодо вдосконалення кон'юнктурно-ціно­вої політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності", Дек­рет Кабінету Міністрів України № 15-93 від 19 лютого 1993 р. "Про систему валютного регулювання та валютного контро­лю", Постанова Кабінету Міністрів України і Національного банку України № 444 (444-95-п) від 21 червня 1995 р. "Про типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (кон­трактів) і типові форми захисних застережень до зовнішньое­кономічних договорів (контрактів), які передбачають розра­хунки в іноземній валюті".