Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АП_РНП_ПЗбакСО.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
447.49 Кб
Скачать

Зразки практичних задач

Ці задачі можуть пропонуватися викладачем до вирішення та обговорення студентами під час семінарських занять. Студентам рекомендується переглядати задачі та вирішувати окремі із них у процесі підготовки до семінарського заняття. Крім того, рекомендується студентам використовувати ці задачі для самоконтролю та перевірки знань, у тому числі в ході підготовки до заліку.

1. Правління сільськогосподарського виробничого кооперативу “Урожай” на своєму засідання розглянуло питання про затвердження Статуту кооперативу. Правління затвердило Статут з такими поправками: 1) порядок вступу до кооперативу і виходу з нього, а також розміри та порядок внесення вступного внеску і паю повинен визначатися в кожному окремому випадку залежно від матеріального становища заявників; 2) осіб, яких було виключено з кооперативу, вдруге не може бути прийнято; 3) осіб, які притягаютьсяя до кримінальної відповідальності в кооператив не приймати, а які є його членами виключити з кооперативу.

Затверджений Статут був переданий райдержадміністрації для реєстрації.

Чи повинен бути зареєстрований цей документ? Яка юридична сила актів колегіальних органів СГВК? За яких умов акти органів управління СГВК можуть визнаватися джерелами аграрного права?

2. Працівник сільськогосподарського акціонерного товариства “Україна” Петренко звернувся до райдержадміністрації із заявою про виділення йому у власність земельної ділянки в розмірі 0,8 га для ведення особистого підсобного господарства. Держадміністрація дала відповідь, що попередню згоду на виділення земельної ділянки має дати правління АТ, оскільки ведення особистого підсобного господарства може заважати основній роботі Петренка.

Чи законна відповідь райдержадміністрації? Якими нормами матеріального права необхідно керуватися в даному випадку?

3. Відкрите акціонерне товариство “Колос” вирішило виступити засновником сільськогосподарського виробничого кооперативу. Для цього були зібрані установчі збори, які прийняли Статут кооперативу і подали його разом із протоколом установчих зборів до райдержадміністрації. Держадміністрація відмовила у реєстрації кооперативу на тій підставі, що для затвердження Статуту необхідно збирати загальні збори членів кооперативу.

Чи є правомірною відмова райдержадміністрації? Які документи необхідно подати для реєстрації кооперативу? Якими нормативними актами слід користуватися для вирішення цих питань?

4. Член СГВК Мальцев звернувся в суд з позовом до СГВК “Світанок” про стягнення 120 грн. В обгрунтування своїх вимог він послався на те, що працював у СГВК ветеринарним лікарем. З 9 серпня по 6 вересня 1999 р. він перебував у черговій відпустці, у грудні 1999 р. з поважних причин залишив роботу. По закінченні року підприємство позбавило його права на оплачувану відпустку. У зв”язку з цим Мальцев просив суд стягнути з СГВК 120 грн. за невикористану відпустку.

Представник підприємства не визнав вимог позову і пояснив, що Мальцев вийшов із підприємства за власним бажанням і у 1999 р. не виконав норм обов”язкової трудової участі, за що й справедливо позбавлений плати за відпустку. Твердження позивача про те, що він із поважних причин залишив роботу в СГВК, не знайшли підтвердження в матеріалах справи.

Які нормативні акти повинен застосовувати суд при вирішенні цієї справи? Яка юридична сила актів колегіальних органів управління СГВК? Чи підлягає задоволенню позов Мальцева?

5. Член сільськогосподарського акціонерного товариства “Джерело” Гончаренко уклав договір оренди землі з фермерським господарством “Соняшник”, згідно з яким фермерському господарству переходила в користування земельна ділянка розміром 7 га ріллі терміном на три роки. Державна адміністрація відмовила у реєстрації договору оренди на тій підставі, що земельну ділянку Гончаренка не можна вилучати, оскільки вона входить до неподільного фонду акціонерного товариства.

Чи правомірна відмова держадміністрації? Якими нормативними актами регулюються правовідносини по оренді землі?

6. Голова фермерського господарства “Баштан” звернувся до районного управління сільськогосподарського господарства; продовольства роз”яснити, який податок він має платити за землю, яка знаходиться в його власності і користуванні на праві оренди?

Підготувати відповідь. Якими нормативними актами слід керуватися в даному випадку?

7. Гр. Ковальов працював в с/г підприємстві 55 років, оформив пенсію, але продовжував працювати в тому ж підприємстві. В січні 1997 року він помер. 22 квітня на підставі Указу Президента “Про поювання земель, переданих в колективну власність с/г підприємствам та організаціям” с/г підприємство “Андріївське” отримало державний акт на право колективної власності. В списки на паювання Ковальов внесений не був. Син Ковальова звернувся до суду з позовом про визнання права його батька на земельну частку на тій підставі що на момент видання Указу ( 8.08.95р) його батько був живий; визнати його спадкоємцем і виділити земельну ділянку.

Якими нормативними актами користується суд для вирішення справи?

8. Гр.Пушкар, інвалид II гр. після смерті матері у 2001 р. оформив спадок і став віласником земельного паю. У квітні 2002 р. він звернувся до правління с/г кооперативу “Подолянський” із заявою про укладення договору оренди земельного паю. Договір з ним був підписаний і в правління пообіцяли виплатити оренду плати в кінці с/г року. У жовтня Пушкар з”явився за оплатою ( зерном) але йому було відновлено, оскільки документи підприємство не встигло оформити і тому виплата орендної плати можлива буде лише у наступному році. Крім того, Пушкаря повідомили, що за реєстрацію договору він повинен платити 50 грв.

Пушкар звернувся за консультацією до юриста. До якого органу він може оскаржити дії с/г кооперативу? Якими нормативними актами регулюється право власності на земельні та майнові паї? Яким чином встановлюється розмір орендної плати? Чи має право Пушкар на відшкодування збитків?

9. Місцева Рада відмовила у реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв) на таких підставах: 1) договір був укладений не безпосередньо из кожним власником сертифіката на право на земельну частку, а з декілька орендодавцями-власниками сертифікатів, які особисто не з”явилися до реєструючого органу, а надіслали документи поштою; 2) за реєстрацією договору не було сплачено реєстраційний збір; 3) в договорі оренди земельної частки зазначається пункт “сума договору (в гривнях) який не передбачено Типовим договором.

Чи правомірна відмова місцевої ради? Прокоментуйте ситуацію.

10. Статут с/г кооперативу містить положення згідно з яким:

  1. вартість майнового та земельного паю члена кооперативу залежить від трудового внеску (враховується стаж роботи, оплата праці);

  2. при виході члена кооперативу він має право на одержування свого майнового і земельного паю через 2 роки після виходу із кооперативу по закінченні с/г року;

  3. сплата часток доходу на пай припиняється з припиненням членства в кооперативі;

  4. вступні внески членів кооперативу можуть здійснюватися лише грошима;

  5. член кооперативу при виході може стримати пропорційно розміру свого паю частину майна кооперативу, яка збільшується за рахунок доходу кооперативу від господарської діяльності.

Прокоментуйте ці рішення місцевої Ради.

11. Гр. Остапенко працював 30 років у с/г підприємстві, яке декілька разів реформувалося. У 1991 р. його збільшили за рішенням правління КСП (скорочення посади). На розгляд загальних зборів членів КСП рішення правління КСП про виключення не виносилося. У 1997 р. Остапенко вийшов на пенсію. На прохання виділити його майновий пай правління підприємства відповіло відмовою.

Надайте консультацію.

12. Сільськогосподарський кооператив “Колос” подав документи до райдержадміністрації для реєстрації кооперативу. Держадміністрація відмовила у реєстрації на тій підставі, що у Статуті не визначено, який саме сільськогосподарський кооператив створюється.

Чи законні дії райдержадміністрації? Які юридичні ознаки властиві сільськогосподарським кооперативам? Які види сільськогосподарських кооперативів передбачені чинним законодавством? Дати письмову відповідь.

13. Сільськогосподарське акціонерне товариство “Веселка”, фермерське господарство “Зоря” та 15 громадян, колишніх членів КСП, вирішили об’єднатися для створення підприємства іншої форми господарювання. Для цього вони звернулися до юридичного відділу районного управління сільського господарства та продовольства із проханням дати пояснення на такі питання.

Який вид підприємства вони можуть створити? Який порядок його створення? Які документи необхідно прийняти? Дати письмову відповідь.

14. Міжгосподарське підприємство по відгодівлі худоби “Україна” доставило свою худобу на м’ясокомбінат на власному транспорті. М’ясокомбінат не сплатив йому витрати по транспортуванню і розвантаженню тварин.

Хто повинен пред’явити претензії до м’ясокомбінату з приводу відшкодування збитків: 3 акціонерних товариства і 2 виробничих кооперативи – учасники міжгосподарського підприємства, чи саме спільне міжгосподарське підприємство? Якою правосуб’єктністю користуються господарства, що увійшли до складу виробничого об’єднання?

15. Два фермерських господарства, виробничий сільськогосподарський кооператив і товариство з обмеженою відповідальністю вирішили стати засновниками міжгосподарського об’єднання. На установчих зборах були визначені головні завдання об’єднання, обрана його рада. При обговоренні Статуту виробничого об’єднання виникли такі питання.

Чи впливатиме на розмір пайового внеску майнове становище підприємств-участників? В якому порядку буде розподілятися вироблена продукція? За якими тарифними ставками провадитиметься оплата праці працівників об’єднання і який режим праці на ньому буде оставлений. Дати відповідь на запитання, що виникли.

16. Правління сільськогосподарського виробничого кооперативу “Перемога” Встановило при прийомі у члени кооперативу для гр-на Семенова випробувальний термін, а після закінчення цього строку зобов’язало його понад вступний внесок передати до пайового фонду ще й додатковий пай, який забезпечить йому право дорадчого голосу кооперативу. Семенов звернувся в районне управління сільського господарства та продовольства із проханням пояснити йому таке.

Чи правомірні вимоги правління кооперативу? На яких умовах здійснюється прийом у члени кооперативу? Чи всі члени кооперативу мають однакові права? Підготувати письмову відповідь.

17. Громадянин Воронін звернувся до райдержадміністрації із заявою про виділення йому земельної ділянки для ведення фермерського господарства. У зв’язку з дефіцитом сільськогосподарських угідь йому було виділено земельну ділянку на освоєній території. Для того щою почати спорудження житла та сільськогосподарських будівель, Воронін звернувся у банк із проханням надати позику. Банк відмовив, посилаючись на те, що вільних коштів зараз немає.

Чи законна відмова банку? З яких коштів здійснюється підтримка фермерських господарств у даному випадку?

18. Правління СГВК відмовило гр-ну Іщенку у прийомі його у члени кооперативу з таких причин.

  1. Відсутність у нього сільськогосподарської освіти.

  2. Він є акціонером сільськогосподарського акціонерного товариства.

  3. Він не має у власності земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яку необхідно передати в користування кооперативу.

  4. Він постійно проживає в обласному центрі.

Які юридичні факти є перешкодою для виконання членами кооперативу членських відносин у кооперативі?

19. Громадянин Сидоренко за домовленістю з членами сім”ї – дружиною, сином віком 17 років, восьмирічною донькою, а також матер”ю похилого віку, подав підписану ним заяву голові виробничого сільськогосподарського кооперативу “Лісова казка” про вступ до кооперативу. У своїй заяві він просив прийняти всіх членів сім”ї до кооперативу, а його як главу сім”ї прийняти асоційованим членом його кооперативу. Голова виробничого сільськогосподарського коперативу відмовив прийняти у члени коперативу доньку через те, що вона не досягла 16-річного віку, і матір Сидоренка у зв”язку з пенсійним віком. Голова кооперативу без будь-якої мотивації відмовив і гр-ну Сидоренку у прийомі в кооператив асоційованим членом.

Дати аргументовані правові висновки за такими питаннями. Яке рішення повинен прийняти голова виробничого кооперативу? Який порядок і правила вступу до кооперативу? Охарактеризувати правовий стан асоційованих членів кооперативу.

20. Голова правління сільськогосподарського кооперативу “Врожай” відмовився задовольнити заяву гр-на Чубукіна про вступ кооперативу. Свою відмову він мотивував тим, що кооперативу потрібні лише дипломовані механізатори, які внесуть у вигляді вступного внеску сільськогосподарську техніку (міні-трактори, сіялки, плуги тощо).

Дії голови правління Чубукін оскаржив до районного місцевого суду. На прийомі суддя порекомендував йому забрати свою заяву і звернутися з нею до загальних зборів кооперативу.

Дати письмову відповідь на такі запитання. Чи є правильною відмова голови правління сільськогосподарського кооперативу “Врожай”? Який порядок оскарження відмови про вступ до кооперативу?

21. Акціонерне товариство “Світанок” у своєму Статуті і і Правилах внутрішнього трудового розпорядку закріпило правило, згідно з яким президент цього товариства одноособово має право приймати рішення про виключення з товариства засновників та участників, які:

  • порушують Статут і Правила внутрішнього трудового розпорядку;

  • виїжджають на проживання в іншу місцевість;

  • участників АТ, які не виробляють установлену кількість вихододнів;

  • працюючих на виборних посадах або у сфері соціального побутового обслуговування.

Засновники АТ “Світанок” Губін та Орлик, а також участник товариства Прохоров звернулися до районної прокуратури із заявою про визнання цих положень недійсними та виключення їх із установчих документів, а також із клопотанням визнати вибори президента АТ Василюка недійсними оскільки він раніше притягався до кримінальної відповідальності за корисливі злочини.

Який порядок оскарження прийнятих рішень? Яке рішення повинен прийняти прокурор? Права та обов”язки засновників та участників АТ, а також його посадових осіб.

22. Жителі м.Харкова Савченко та Моргун звернулися до райдержадміністрації сел. Дергачі з заявою про виділення їм 250 га ріллі для організації фермерського господарства в с.Черкаська Лозова. Савченко та Моргун у своїй заяві повидомили, що вони закінчили Харківський сільгоспінститут, мають на праві власності трактор і сільськогосподарський реманент і не тільки бажають, але й мають усі можливості створити фермерське господарство.

Не задовольнивши вимог заявників, райдержадміністрація повідомила, що вони повинні переїхати на постійне місце проживання разом із членами сім”ї в с.Черкаська Лозова, і тільки після двох років постійного проживання там можуть звернутися з повторною заявою виділення їм земельної ділянки розміром не більше 40 га.

Дати письмову відповідь на такі запитання. Чи правомірна відмова райдержадміністрації? Які права та обов”язки громадян при створенні фермерського господарства? Який порядок створення фермерського господарства?

23. Члени КСП після його реорганізації створили товариство з обмеженою відповідальністю “Зодіак”. Його участники внесли як вклад земельні та майнові паї, які одержали після розпаювання землі та майна КСП.

Для закупівлі сільгосптехніки, гербіцидів, паливомастильних та інших матеріалів директор ТОВ “Зодіак” змушений був звернутися в банк “Україна” про надання кредиту.

Банк дав згоду, але за умови застави землі ТОВ “зодіак” та основних засобів виробництва, а також застави будинків, які належать на праві приватної власності директорові, головному бухгалтеру та голові ревізійної комісії товариства “Зодіак” у забезпечення кредиту.

Директор підписав від імені товариства кредитний договір і договір застави майна і землі, а також застави свого будинку та будинків головного бухгалтера і голови ревізійної комісії, що належать їм на праві приватної власності.

Головний бухгалтер, не погодившись із діями директора, подав заяву про свій вихід із товариства. Директор задовольнив заяву і видав розпорядження про звільнення.

Чи правомірні вимоги банку “Україна”? Які права та обов”язки участників ТОВ? Який порядок припинення членства та розрахунків з участниками ТОВ? Межі та порядок відповідальності участників ТОВ.

24. Окремі сільськогосподарські кооперативи при розгляді заяв своїх членів про вихід із кооперативу приймали такі рішення.

1. Відпускати із кооперативу його членів тільки за умови передачі ними земельних часток в оренду цьму кооперативу.

2. Задовольняти прохання про вихід із кооперативу тільки після закінчення сільськогосподарського року.

3. Відпускати з кооперативу його членів лише у випадку їх відмови одержати майновий пай у натурі.

Дати висновок про законність та обгрунтованість даних рішень. В якому порядку член кооперативу може оскаржити неправомірні рішення?

25. Член КСП Сердюк, одержавши сертифікат на земельний пай, звернувся до правління з пропозицією викупити у нього пай. КСП відмовилося, відмовились його викупити і члени КСП. Тоді Сердюк вирішив укласти договір купівлі-продажу сертифікату з підприємцем Гузієм. Загальні збори КСП відмовили Сердюку у продажі його паю Гузію. Через місяць у результаті реформування на базі КСП було створено виробничий кооператив “Світанок”. Сердюк вступив у кооператив, але свою земельну частку, яка йому була виділена у процесі реформування КСП, побажав передати в оренду на 10 років фермерському господарству, яке організувало в цьому ж селі подружжя Омельченків. Кооператив “Світанок” звернувся з позовом до суду про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним.

Дати письмову відповідь на такі запитання. Чи правомірні вимоги та вчинки Сердюка як члена КСП, а потім - як члена кооперативу? Обгрунтованість та правомірність дій кооперативу “Світанок” і фермерського господарства Омельченків.

26. У зв”язку з необхідністю виконання електрозварювальних робіт у ході будівництва свиноферми виробничо сільськогосподарське кооперавне об”єднання “Світязь” уклало трудовий контракт строком на один рік із гр-ном Шумейко, робітником тракторного заводу ім. Орджонікідзе.

При укладенні контракту сторони домовилися, що Шемейко буде виконувати в КО “Світязь” електрозварювальні роботи у вільний від основної роботи час, а також у святкові і вихідні дні з подвійною оплатою виконаного обсягу робіт.

Через 6 місяців після укладення контракту голова правління КО “Світязь” видав наказ про оголошення Шумейку догони за відсутність його без поважних причин на загальних зборах кооперативу “8 Березня”, який входить до об”єднання, де він виконував електрозварювальні роботи, Ще через місяць Шумейку було відмовлено у подвійній оплаті виконуваної роботи з посиланням на те, що положенням про оплату праці, затвердженим КО “Світязь”, подвійна оплата праці у вихідні та святкові дні не передбачена.

Шумейко, вважаючи, що кооперативне об”єднання порушило умови контракту, відмовився виконувати передбачені роботи. Голова правління КО “Світязь”, керуючись відповідними положеннями Статуту та Правилами внутрішнього трудового розпорядку, видав наказ про розірвання трудового контракту.

Шумейко оскаржив накази і дії голови правління кооперативного об’єднання “Світязь” до суду.

Зробити письмовий правовий аналіз спору.

27. ДСП “Україна” продав Сумському м’ясокомбінату трактор, два вантажних автомобілі та п’ятеро коней.

Наступного дня директор цього підприємства та голова переробного кооперативу “Промінь” уклали договори оренди ставки та ділянки лісу загальною площею 27 га, що належали радгоспу.

Прокурор області звернувся з позовом в господарський суд про визнання договорів купівлі-продажу та оренди недійсними, мотивуючи тим, що майно повинно бути передано м’ясокомбінату безоплатно, а при укладенні договору оренди директор ДСП вийшов за межі своїх повноважень.

Оцінити ситуацію. Зробити письмовий правовий висновок щодо питань правомірності укладення вищевказаних договорів.

28. Директор державного науково-дослідного підприємства “Миронівське” передав безкоштовно, в порядку взаємодопомоги, товариству з обмеженою відповідальністю “Оріадна” списаний трактор “Біларусь”, три тонни насіння елітної пшениці та дрібний сільськогосподарський реманент, який підприємству був непотрібний.

Приймаючи річний бухгалтерський звіт від підприємства, райдержадміністрація Миронівського р-ну визнала дії директора неправомірними і, вважаючи, що він розбазарив майно державного науково-дослідного підприємства, звільнила із займаної посади. Водночас була дана вказівка бухгалтерії підприємства при здійсненні розрахунку з колишнім директором утримати з належних йому виплат 1000 грн. для відшкодування завданих державі збитків.

Вважаючи дії райдержадміністрації і бухгалтерії незаконними, директор науково-дослідного підприємства звернувся до суду.

Чи правовірні дії директора та райдержадміністрації? Яке рішення прийме суд? Написати проект рішення у справі.

29. Конюхи Морозов і Гурієв взяли з відома завідувача ферми СГВК племінну кобилу та віз для поїздки до сусіднього села. Повертаючись додому в нетрезвому стані, вони переїхали на фермі двох гусей, свиноматну і зламали воза. Загнана кобила здохла. Правління кооперативу наклало штраф на Морозова і Гурієва в розмірі 100 грн. з кожного, зобов”язало їх відремонтувати віз і здати на ферму двох гусей, а також повністю позбавило їх додаткового заробітку.

Питання про стягнення вартості свиноматки та племенної кобили вирішувалося загальними зборами членів кооперативу. Враховуючи дисциплінованість і добросовісну працю Гурієва протягом усього часу перебування у СГВК, а також важке матеріальне становище його сім”ї, було вирішено стягнути з нього 1/3 вартості згубленої кобили та свиноматки, а з Морозова 1\2 вартості кобили та свіноматки. Голова ревізійної комісії вважав рішення загальних зборів незаконними і вимагав звернутися з позовом до суду про відшкодування з Морозова і Гурієва солідарно всієї суми збитків. СГВК звернувся з позовом до місцевого суду.

Як вирішити справу? Підготуватися до ділової гри.

30. Правління сільськогосподарського виробничого кооперативу “Комінтерн” прийняло рішення про внесення змін до положень Статуту про порядок формування та використання фондів.

Ухваливши рішення кваліфікованою більшістю голосів, правління направило його до райдержадміністрації для затвердження змін, що вносяться, а саме.

1. Основним джерелом формування неподільного фонду кооперативу є прийняття на баланс сільськогосподарської техніки та реманенту, а також земельних ділянок, переданих при вступі до кооперативу.

2. Виключити із зареєстрованого Статуту положення про те, що пайові внески не є частиною неподільного фонду.

3.У разі виходу із кооперативу фізичні особи набувають право на отримання паю тільки у грошовій формі, оскільки інший порядок призведе до перебоїв у виробничій діяльності кооперативу.

4. Надавати право виходу із кооперативу його членам тільки після закінчення господарського року в січні місяці.

Дати аргументовану письмову відповідь на такі запитання. Який порядок розробки, прийняття та реєстрації Статуту кооперативу? Як здійснюється внесення змін та доповнень до нього? Порядок формування і правовий режим неподільного та пайового фондів кооперативу. Права на пай членів кооперативу.

31. Карпенко, його дружина та 60-річна теща, одержавши земельні паї та земельну ділянку в натурі загальною площею 6 га, вирішили створити фермерське господарство. Голова Дергачівської райдержадміністрації, куди звернувся з заявою Карпенко, зобов’язав останнього розробити Статут фермерського господарства.

Карпенко надав для реєстрації Статут; одним із розділів якого передбачено, що земля належить членам фермерського господарства на праві спільної часткової власності, тобто кожний член господарства володіє 2 га землі з правом сумісної її обробки і розподілу в рівних долях між членами фермерського господарства одержаної продукції і прибутків від її реалізації.

Будинок, надвірні та службові споруди, а також сільськогосподарський реманент і велика рогата худоба згідно з положенням Статуту належали всім членам фермерського господарства на праві спільної власності.

Після реєстрації Статуту Карпенко уклав від імені фермерського господарства з банком “Україна” кредитний договір на 20 тис.грн. Частину цих грошей він витратив на придбання для власних потреб легкового автомобіля, а решту – на закупку міні-трактора для потреб господарства і деякого сільськогосподарського реманенту.

У зв’язку з неврожаєм фермерського господарства спромоглося повернути заборгованість по кредиту лише в сумі 10 тис.грн.

Банк “Україна” звернувся з позовом в господарський суд про стягнення 10 тис. грн., а через деякий час із заявою про звернення стягнення (відповідно до ст.121 АПК) на майно фермерського господарства, а саме: земельну ділянку, велику рогату худобу та легковий автомобіль, зареєстрований на Карпенка.

Який правовий статус майна фермерського господарства і як здійснюється його розподіл? Який порядок стягнення заборгованості з майна фермерського господарства? Дати письмову відповідь.

32. Голова фермерського господарства Скоріков розірвав шлюб зі своєю дружиною – медсестрою сільського мудпункту. Членами фермерського господарства був він, його 16-річний син і мати. Дружина у вільний від основної роботи час також брала участь в обробці земельної ділянки фермерського господарства.

При розділі майна в судовому порядку дружина Скорікова вимагала крім своєї долі в загальному майні визнати за нею право власності на ¼ частину земельної ділянки, виділеної для фермерського господарства, таку ж частину великої рогатої худоби, надвірних і господарських приміщень господарства, а також ¼ частину доходів, одержаних цим господарством.

Яке рішення прийме суд? Дати аргументовану письмову відповідь.

33. Жителі Харківської обл. Власюк та Горбань, а також житель сусіднього села Белгородської обл. Євтухов вирішили організувати фермерське господарство. При цьому у них виникли правові питання, пов’язані з можливістю створення такого типу господарства громадянами різних держав, а також питання щодо правового режиму майна фермерського господарства.

1. Громадянин Власюк вважає, що майно господарства, включаючи землю, належить усім його членам, в тому числі й особам, з якими укладено контракт на праві сумісної (без дольової) власності.

2. Громадянин Горбань, посилаючись на те, що згідно з Законом про ФГ є юридичною особою і на нього поширюється дія Закону “Про підприємства в Україні”, висловив думку, що власником усього майна, господарства, в тому числі і землі, є ФГ в цілому – як юридична особа.

3. Громадянин Євтухов згоден із думкою Власюка, але йому не зовсім зрозуміле положення Закону про те, що угодою між членами господарства може бути змінений правовий режим майна. Чи можливо таким же чином змінити правовий режим земельної ділянки? Чи зміниться ситуація, якщо ця земельна ділянка і майно приватизовані?

Дати аргументовану письмову відповідь на такі запитання. Чи можливе створення ФГ громадянами України спільно з іноземними громадянами? Який правовий режим майна, в тому числі і землі, у ФГ? Яку форму здійснення сільськогосподарської підприємницької діяльності мають обрати зазначені громадяни України та Росії?

34. Державний кінний завод “Шлях Ілліча” було реорганізовано в акціонерне товариство “Колос”. Збори уповноважених, приймаючи рішення про перетворення заводу, передало його працівникам безоплатно частки державного майна відповідно до їх трудової участі у виробництві.

Із заявами про безоплатне отримання часток майна звернулися також 6 пенсіонерів цього заводу, 2 робітники, які до реорганізації були звільнені з роботи у зв”язку зі скороченням штатів, та декілька робітниківа, які звільнилися за власним бажанням незадовго до реорганізації і тимчасового працевлаштувались у сусідньому КСП.

У задоволенні поданих заяв було відмовлено всім.

Після безоплатної передачі майна не реалізованою залишилася значна його частина. Голова зборів уповноважених звернувся за консультацією в юридичний відділ міністерства про вирішення долі цього майна.

Який порядок та умови приватизації майна в агропромисловому комплексі? Хто має право на безоплатне одержання частки державного майна?

35. Акціонерне товариство “Світанок” у своєму Статуті і Правилах внутрішнього трудового розпорядку закріпило правила, згідно з якими президент цього АТ одноособово має такі права:

  • застосовувати до порушників трудової дисципліни такі міри стягнення, як догану та штраф;

  • реєструвати акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах;

  • призначати і звільняти керівників дочірніх підприємств;

  • приймати рішення про виключення з АТ засновників та участників, які порушують Статут і Правила внутрішнього трудового розпорядку; виїжджають на проживання в іншу місцевість; які не вироблять установлену кількість вихододнів; вибраних на виборчі посади або які працюють у сфері соціального обслуговування в селі.

Засновники АТ “Світанок” Губін та Орлик, а також його участник Прохоров звернулися в районну прокуратуру з заявою про визнання цих положень недійсними і виключення їх з установчих документів, а також про визнання виборів президента АТ “Світанок” не дійсними, оскільки він раніше притягався до кримінальної відповідальності за ч.3 ст.206 КК України.

Проаналізувати ситуацію і дати письмову відповідь на такі запитання. Чи відповідають вимогам діючого законодавства згадані вище положення установчих документів АТ “Світанок”? Чи правомірні вимоги учасників АТ Губіна, Орлика та Прохорова? Яке рішення прийме прокурор по заяві Губіна, Орлика та Прохорова?

36. У січні 2000 р. у результаті реформування КСП “Льонок” в селах Стара Балка та Нова Балка були створені АТ “Успіх” і товариство з обмеженою відповідальністю “Мета”.

АТ “Успіх” та ТОВ “Мета” розробили і прийняли установчі документи, передали їх у райдержадміністрацію для реєстрації новостворених виробників сільськогосподарської продукції.

В установчих документах АТ “Успіх” було закріплено положення, згідно з яким Спостережна рада наділяється контролюючими повноваженнями і має право скасувати рішення загальних зборів АТ. Тільки за домовленістю з головою (президентом) АТ акціонери або Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку можуть призначати своїх представників для контролю за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах.

У своєму Статуті ТОВ “Мета” наділило директора повноваженнями укладати кредитні договори лише за умови узгодження цього питання з головним бухгалтером товариства з наступним затвердженням цього рішення на загальних зборах простою більшістю голосів.

Підготувати письмовий висновок про правомірність цих положень.

37. Згідно з угодою молокозавод і сільськогосподарський виробничий кооператив почали будівництво Будинку культури в с.Подільське на умовах дольової участі у будівництві. По закінченні будівництва сільськогосподарський кооператив подав до суду позов про повернення грошової суми, яку він витратив на будівництво, на тій підставі, що угода складалася без відома правління кооперативу і передбачала обов’язки, які не належать до розвитку сільського господарства. До того ж побудований Будинок культури знаходиться на балансі молокозаводу і ним експлуатується. Молокозавод заперечував проти позову, посилаючись на те, що умови угоди були відомі позивачу.

Представник кооперативу пояснив суду, що угода була укладена без рішення загальних зборів і правління СГВК, які не обговорювали питання про будівництво Будинку культури на умовах дольової участі з молокозаводом.

Яка юридична сила розпоряджень посадових осіб і рішень правління СГВК з питань, що складають компетенцію загальних зборів? Чи підлягає задоволенню позов СГВК?

38. Статут СГВК, що був поданий на державну реєстрацію, містив такі положення:

  • загальні збори затверджують Статут кооперативу;

  • загальні збори правомочні приймати рішення, якщо на них присутні ¾ усіх членів кооперативу;

  • рішення правлення про прийняття у члени кооперативу підлягає схваленню головою кооперативу;

  • виконавчий директор може бути виключений із членів кооперативу лише після згоди правління;

  • загальні збори обирають Спостережну раду з членів кооперативу;

  • членів ревізійної комісії обирають загальні збори і затверджує голова кооперативу.

Прокоментувати законність положень Статуту. Чи підлягає він у такому вигляді державній реєстрації?

39. Голова правління акціонерного товариства “Сонячний” вніс зміни до Статуту товариства, згідно з якими:

  • голова правління вирішує питання про виключення учасника із товариства;

  • дає розпорядження головному бухгалтеру товариства про скорочення статутного фонду.

Ревізійна комісія вважає неправомірними наведені вище повноваження голови правління.

Прокоментувати ситуацію.

38. Головний інженер СГВК дав наказ механізаторам не використовувати під час жнив три комбайни і один трактор через їх технічний стан. Голова кооперативу у зв’язку з недостатньою кількістю техніки на полі скасував це розпорядження і дав указівку про виїзд несправних агрегатів. Головний інженер не погодився з діями голови і оскаржив їх до правління кооперативу.

Яке рішення має прийняти правління? Який порядок визначення трудових функцій спеціаліста сільського господарства і в чому вони полягають? Чи законні дії голови кооперативу щодо розпорядження головного інженера?

39. Згідно з наказом директора державного сільськогосподарського підприємства “Перемога” був переданий приватному орендному підприємству “Дружба” за договором оренди з наступним викупом цим підприємством ковбасний цех. Трудовий колектив “Перемоги” розцінив дії директора як неправомірні і звернувся за роз’ясненнями до юридичного відділу держадміністрації.

Яку відповідь вони мають отримати? Яка компетенція директора державного підприємства?

40. Здійснюючи перевірку внутрішньогосподарського землеустрою СГК “Меліоратор”, управління сільського господарства і продовольства райдержадміністрації виявило, що господарство не дотримується правил обробки грунту, використання добрив, не застосовує систему агротехнічних та організаційно-господарських заходів. Усе це негативно впливає на стан сільськогосподарських угідь. До того ж були виявлені деякі порушення зоотехнічних правил. У наслідок цього держадміністрація прийняла таке рішення: 1) голові СГК “Меліоратор” оголосити догану за вказані недоліки в організації сільськогосподарського виробництва; 2) зобов’язати кооператив більш раціонально та ефективно використовувати землі; 3) головного зоотехніки звільнити з посади.

Які основні права та обов’язки управління сільського господарства і продовольства? Яка юридична сила рекомендацій держадміністрації?

41. У порядку денному загальних зборів КСГП “Світоч” стояло питання про створення на його базі приватного підприємства. Більшість членів КСГП проголосувала проти реформування, і остаточно було вирішено залишити таку організаційно-правову форму, як КСГП. Районне управління АПК оскаржило рішення загальних зборів і зобов’язало підприємство у місячний термін провести реорганізацію.

Голова КСГП звернувся до юрисконсульта відділу підприємства з проханням дати кваліфіковану відповідь щодо виходу із стану, який склався.

Дати письмову відповідь.

42. У статуті виробничий сільськогосподарський кооператив “Довіра” основним напрямком своєї діяльності визначив виробництво зернових культур, цукрового буряку, соняшнику та інших культур, а також їх реалізацію. У зв’язку із плануванням діяльності кооперативу на наступний виробничий рік голова загальних зборів доповів, що за минулий рік кооператив не одержав запланованих результатів від виробництва та реалізації зернових культур, цукрового буряку, соняшнику, а тому запропонував: побудувати олійницю; культивувати овочі і побудувати завод по їх переробці; вирощувати сорго, а також укладати договори по його закупівлі в інших виробників; налагодити виробництво віників, кошиків та інших виробів; реалізувати всю цю продукцію для одержання прибутків. Загальні збори ці пропозиції прийняли.

Чи законне рішення загальних зборів? Якщо ні, то як повинен був вирішити це питання кооператив?

43. Акціонерне товариство “Золочівське” одержало добрий урожай пшениці, частину якого реалізувало державний закупівельній організації, а іншу частину на умовах давальницької сировини передало спиртозаводу. Одержавши від останнього спирт, АТ у власному консервному цеху розлило його у пляшки і реалізувало через торгову мережу. Керівництво акціонерного товариства прийняло рішення за виручені кошти реконструювати консервний цех для виробництва спирту.

Акціонерне товариство, не погодившись із діями керівництва, звернулося зі скаргою до обласного прокурора.

Чи правомірна дії АТ? Яке рішення повинна прийняти обласна прокуратура? Сформулювати відповідне рішення письмово.

44. При перевірці господарської діяльності товариства з обмеженою відповідальністю “Корнішон” було складено акт перевірки, згідно з яким Управління агропромислового комплексу зобов’язало товариство скласти бізнес-план на наступний господарський рік, вирощувати на більшій площі не тільки огірки, а й томати, передбачити їх середню врожайність і сортність. Окрім цього запропонувало впровадити технологію вирощування овочів, розроблену за кордоном і закуплену АПК.

Директор товариства, вважаючи розпорядження неправомірним, оскаржив його в господарський суд та міністерство.

Чи правомірні дії Управління сільського господарства і продовольства? Який порядок розгляду цієї скарги? Які законодавчі акти слід вивчити і застосувати при розгляді цієї скарги? Дати письмову відповідь.

45. При перевірці роботи бухгалтерії сільськогосподарського виробничого кооперативу “Чорноморець” ревізійна комісія засвідчила, що у касі кооперативу знаходяться гроші, які бухгалтерія під звіт надає для різних господарських витрат, гроші видаються згідно з документами, підписаними касиром. Головний же бухгалтер не контролює дій касира.

Вважаючи зазначені дії порушенням законодавства, ревізійна комісія склала акт про порушення, підписаний головою кооперативу, в якому запропонувала правлінню кооперативу притягти головного бухгалтера і касира до відповідальності.

Які правила ведення касових операцій? Повноваження ревізійної комісії і голови кооперативу при проведенні ревізії. Дати письмовий висновок у цій справі.

46. Громадянин Мишкін, його дружина та син після ліквідації КСП одержали земельні паї в натурі на праці приватної власності загальної площею 6 га і вирішили створити фермерське господарство, яке було зареєстроване в установленому законом порядку.

Голова цього господарства Мишкін закупив чорно-бурих лисиць і вирішив побудувати звіроферму. Половину земельних угідь голова господарства планував засіяти конюшиною, щоб у подальшому обмінювати її на м”ясо для годівлі лисиць.

Залишки земельної площі було вирішено засіяти насінням лікарських трав і рослин.

На реалізацію своєї продукції Мишкін з різними замовниками уклав угоди.

Чи правомірні дії голови фермерського господарства? Дати письмову консультацію.

47. Голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу дав розпорядження старшому бухгалтеру влітку не здавати у філію Агропромбанку наявні гроші, виручені від надання послуг іншим кооперативам, громадянам та юридичним особам по переробці гречки і насіння соняшника, а також залишки грошових сум, одержаних із банку для оплати невідкладних витрат.

Чи законне розпорядження голови сільськогосподарського кооперативу? Який порядок ведення касових операцій?

48. У СГВК “Прогрес” організоване підсобне підприємство по виготовленню глечиків. Це підприємство здійснювало свою діяльність силами членів кооперативу, а як сировину використовувало місцеві загально розповсюджені корисні копалини – глину та пісок. Майстерні з художньої обробки працювали на сировині, яку отримували за договором з місцевим об’єднанням по виробництву олійних фарб.

Держадміністрація заборонила кооперативу діяльність цього підсобного підприємства, мотивуючи тим, що вона не пов’язана з виробництвом і переробки сільськогосподарської продукції у підприємстві працюють особи, які не є членами кооперативу. До того ж мають місце порушення законодавства про надра, оскільки кооператив не отримав відповідного дозволу на розробку глини та піску.

Які правові підстави й умови організації та розвитку підсобних підприємств і промислів у сільському господарстві?

49. Ревізійна комісія СГВК “Сонячний” в акті ревізії виробничо-фінансової діяльності зазначила такі недоліки:

  • гроші, одержані в банку для оплати праці, повністю не витрачені, залишок у сумі 500 грн. зберігається в касі 8 днів;

  • облік надходжень готівки касиром не проводиться;

  • 700 грн., передбачених на виробничі потреби за рішенням правління кооперативу, витрачено на придбання подарунків до свята для працівників.

Вважаючи зазначені дії порушенням законодавства, ревізійна комісія запропонувала правлінню кооперативу притягти головного бухгалтера до відповідальності.

Як вирішити справу? Які права та обов’язки кооперативу щодо організації фінансової діяльності? Які правила ведення касових операцій?

50. Гр. Гончаренко працював зоотехніком ферми с/г виробничого кооперативу “Велетень”. Підчас випасу худоби, за охорону якої він ніс відповідальність, загинуло 2 корови від вживання корму – суріпки. Кооператив подав в суд позов про відшкодування з Гончаренка 2500 грн. в рахунок відшкодування шкоди, спричиненої загибеллю корів. У своїх поясненнях Гончаренко стверджував, що в нього не було можливості при перегоні худоби обійти ділянку що поросла суріпкою. До того ж, під час ознайомлення з умовами уходу за тваринами він не був повідомлений про те, що суріпка небезпечна для тварин.

Як вирішити справу? Які обов’язки по організації виробництва? Який порядок розроблення і які основні положення містять плани-поряди СГВК?

51. В юридичну консультацію звернувся гр-н Григоров із проханням дати йому обґрунтовану юридичну консультацію з таких питань.

Який порядок та умови створення сільськогосподарського кооперативу?

Хто може бути членом кооперативу?

Які кооперативи за їх цілями і характером діяльності можна створювати?

Дати аргументовану письмову консультацію з наведених питань.

52. Після ліквідації КСП його члени, а також російське акціонерне товариство “Прогрес”, розташоване в сусідньому селі, прийняли рішення про створення сільськогосподарського кооперативу “Прикордонний”.

Засновниками був розташований і прийнятий на установчих зборах Статут кооперативу, з яким вони звернулися до райдержадміністрації для реєстрації створеного кооперативу.

У реєстрації кооперативу “Прикордонний було відмовлено з таких причин:

1) до Статуту не додані список членів кооперативу та документ, що засвідчує сплату реєстраційного збору;

2) засновником кооперативу не може бути іноземна юридична особа;

3) в районі зареєстрована достатня кількість сільськогосподарських кооперативів, отже, і необхідності у створені товаровиробників такої організаційно-правової форми нема.

Засновники, вважаючи відмову неправомірною, її оскаржили.

Чи підлягає скарга задоволенню? Чи правомірні вимоги органу реєстрації? Який оскарження відмови у реєстрації кооперативу?

53. Відповідно до Указу Президента України від 03.12.1999 р. у результаті реформування КСП у Чугуївському р-ні були створені різні організаційно-правові форми товаровиробників сільськогосподарської продукції, в їх числі і декілька різних видів кооперативів.

Кооператив “Жовтень”, предметом і метою діяльності якого є виробництво сільськогосподарської продукції і сировини, зокрема маку для потреб кондитерського виробництва м.Харкова і області.

Кооператив “Комінтерн” у своєму Статуті передбачив виконання таких робіт: будівництво і ремонт різних сільськогосподарських споруд і будівель; проведення меліоративних та екологовідновлювальних робіт, виробництво електро- і сигналізаційного обладнання та їх монтаж. Для надання громадянам юридичних послуг, послуг по аудиту було створено юридичний відділ і відділ народної медицини.

Кооператив “Смушок” побудував олійницю, крупорушку для переробки гречки і проса на крупу, майстерню для вичинки шкір, невеликий консервний завод для консервування овочів і фруктів, а також виробництва вина з давальницької сировини.

Кооператив “Благодійник” спрямував свою діяльність на надання платних послуг юридичним та фізичним особам по зберіганню у своїх сховищах овочів і фруктів, на комісійних умовах реалізації їх продукції у торговій мережі, рекламування продукції. Статутом цього кооперативу були передбачені також маркетингова діяльність і надання позик іншим товаровироникам на пільгових умовах.

Дати аргументовану відповідь. До яких видів належать ці кооперативи? Чи відповідає вимогам чинного законодавства статутна діяльність цих кооперативів?

54. Голови кооперативів “Жовтень”, “Комінтерн”, “Смушок” та “Благодійник” домовилися створити об’єднання для виробництва хлібобулочних виробів, про що склали угоду, де передбачили основні умови об’єднання своїх коштів і майна для функціонування об’єднання для функціонування, а також порядок виходу з нього.

Зокрема, в угоді було передбачено, що кооператив, який побажав вийти з об єднання, може реалізувати таке своє право тільки за угодою інших членів об’єднання. При цьому він не має права вимагати повернення майна, яке добровільно було передано об’єднанню.

Нотаріус, до якого звернулися голови кооперативів, відмовив у посвідченні даної угоди.

Дати письмову консультацію з таких питань. Чи правильно вчинив нотаріус? Який порядок створення кооперативних об’єднань? Право вступу та виходу в об’єднання і майнові права його членів.

55. Правління виробничого кооперативу “Світязь” виключило гр-на Сахна з членів кооперативу за систематичне порушення трудової дисципліни і відмову від трудової участі у діяльності кооперативу.

У зв’язку з цим Сахно подав заяву голові кооперативу, де вимагав повернення йому вступного і майнового внесків, в тому числі земельної ділянки, яку він передав у користування кооперативу при вступі.

Голова правління відмовив у задоволенні цих вимог, повідомивши, що земельна ділянка та інше майно відповідно до вимог Статуту включені до неподільного фонду, який поділу не підлягає, бо є власністю кооперативу.

Не погодившись із діями правління та голови кооперативу. Сахно звернувся за юридичною допомогою з таких питань.

Який порядок виключення з членів кооперативу? Чи має він право одержати вступний і пайовий внески, в тому числі і земельну ділянку? Який порядок вирішення спору? Дати письмову консультацію.

56. Загальні збори сільськогосподарського виробничого кооперативу “Перемога” прийняли рішення про створення кооперативного підприємства по виготовленню м’ясних консервів і ковбас. Таке підприємство було створене, і для його керівництва з працівником одного із комерційних підприємств м. Харкова було укладено трудовий контракт. У зв’язку з тим, що кооператив не зважив своїх можливостей щодо забезпечення сировиною підприємства, воно для скорочення простоїв вимушене було укласти цілу низку угод з іншими товаровиробниками на закупівлю м”яса та іншої сировини.

За неналежне виконання підприємством своїх зобов’язань кредитори заявили до нього позови на загальну суму понад 100 тис.грн. Господарський суд, в який ці позови були направлені, повернув їх без розгляду з причин порушення досудового порядку врегулювання спорів.

Головний бухгалтер підприємства, у свою чергу, пояснив, що позови слід пред’являти до директора підприємства 100 тис. грн.

На яке питання теми, розраховане дане завдання? Який порядок створення та функціонування кооперативних підприємств? Як вирішити даний спір?

57. У результаті ліквідації КСП у с. Старівка було створено виробничий сільськогосподарський кооператив. Через півроку після його створення гр-н Борисов подав заяву до правління кооперативу із проханням надати йому право виходу з кооперативу разом із дружиною, дорослими сином і дочкою з метою організації фермерського господарства. Одночасно Борисов звернувся до райдержадміністрації із заявою про надання йому земельної ділянки площею 50 га у власності для створення фермерського господарства.

Правління прийняло рішення надати право виходу Борисову із кооперативу лише після закінчення господарського року, оскільки він працює головним бухгалтером і повинен скласти бухгалтерський звіт за рік, його жінці дозволили вихід із кооперативу, а діти закінчити вуз, куди для навчання їх направляло і сплачувало стипендію КСН. Кооператив же є його правонаступником, тому син і дочка Борисова повинні працювати як молоді спеціалісти не менше трьох років у кооперативі.

У наданні земельної ділянки Борисову було відмовлено з тих підстав, що всі землі роздані іншим фермерам, а він, дружина і діти мають земельний пай, загальною площею 5 га, отже, мають змогу на цій землі створити фермерське господарство.

Оцінити дану ситуацію і дати письмовий висновок із таких питань. Який порядок створення фермерського господарства? Чи правомірне рішення правління? Який порядок виходу із кооперативу і порядок вирішення цього питання? Який порядок надання земельних ділянок для ведення фермерського господарства? Розглянути правомірність відмови у наданні земельної ділянки?

58. Громадянин Рибальченко звернувся до сільської ради з проханням виділити йому земельну ділянку для створення фермерського господарства. Після проходження конкурсного відбору Рибальченка повідомили, що він отримає земельну ділянку площею 12 га після сплати ним 150 грн. за проект відведення земельної ділянки.

Надати юридичну консультацію з приводу відведення земель для ФГ?

59. Фермерське господарство має 100 га землі на праві власності і в оренді. У зв”язку з ефективністю виробництва члени господарства вирішили отримати додаткові землі. Для цього голова господарства запропонував укласти договір оренди землі із власником сусіднього господарства Грищенком. Договір було укладено, але державна адміністрація відмовилася його реєструвати, посилаючись на те, що максимально дозволено законом площею вони вже володіють, до того ж сусідня земельна ділянка знаходиться у Грищенка в оренді.

Прокоментувати ситуацію.

60. Новопокровська сільська рада прийняла рішення про виділення земельної ділянки гр-ну Петренку із земель запасу, які знаходились в оренді ТОВ “Оріон”, і зареєструвала фермерське господарство Петренка.

Петренко після одержання рішення сільської ради звернувся до голови товариства “Оріон” із заявою про звільнення земельної ділянки від посівів і надання йому змоги вільного користування відведеною для фермерського господарства ділянкою.

Товариство “Оріон” відмовило у заяві Петренку, посилаючись на те, що земельна ділянка в натурі не була йому відведена.

У наслідок тривалих переговорів із товариством Петренко пропустив строк посівних робіт, а тому звернувся зі скаргою до районної ради.

Який порядок відведення земельних ділянок для фермерського господарства? Який порядок розгляду спорів, пов’язаних із відведенням земельних ділянок? Дати письмову відповідь.

61. Мешканці м.Змійова Чечурін та його син із дружиною організували фермерське господарство на виділеній Чечуріну як голові фермерського господарства земельній ділянці загальною площею 40 га. За п’ять років господарювання вони побудували жилий будинок, корівник, придбали 20 корів, трактор Т-15—К та інший сільськогосподарський реманент.

Син Чепуріна зі своєю дружиною вирішили створити власне фермерське господарство, а тому звернулися до голови господарства з проханням розділити майно і земельну площу – виділити 2/3 майна та земельної ділянки. Чечурін відмовився задовольнити ці вимоги, посилаючись на те, що господарство не повернуло кредиту банку. Банк “Україна”, який надав кредит фермерському господарству в сумі 30 тис.грн. звернувся до виконавчої служби з заявою про опис усього майна господарства, в тому числі і земельної ділянки, в цілях забезпечення виконання про повернення боргу фермерським господарством. Син Чечуріна та його дружина звернулися в суд з позовом до Чечурина про поділ майна.

Який правовий режим майна фермерського господарства? Чи правомірні вимоги сина Чечуріна та його дружини? Оцінити правомірність дій банку “Україна”. Яке рішення прийме суд? Дати письмову відповідь на запитання.

62. Голова фермерського господарства Кузьменко одержав у філії агробанку позику строком на 2 роки для придбання сільгосптехніки. Через рік після одержання позики Кузьменко помер.

Філія банку звернулася до спадкоємців Кузьменка – інших членів фермерського господарства з вимогою про повернення позики. Спадкоємці Кузьменка вважали, що оскільки позика була одержана для потреб усього фермерського господарства, яке є юридичною особою, то немає не тільки для дострокового повернення позики, але й узагалі члени цього господарства не несуть відповідальність по його зобов’язаннях.

Дати письмову відповідь на такі запитання. В якому порядку проводиться кредитування фермерського господарства? Чи має право банк ( в даному випадку – відділення) вимагати дострокового повернення кредиту? В якому порядку слід розглядати цей спір і яке рішення по ньому необхідно прийняти?

63. Фермерське господарство виявило бажання взяти участь у приватизації державного сільськогосподарського підприємства. Голова СФГ звернувся в юридичний відділ управління сільського господарства; продовольства із проханням роз’яснити порядок безоплатного придбання акцій підприємства. Юрист управління відповів, що члени фермерського господарства мають право лише на придбання акцій загальних засадах, оскільки не є працівниками підприємства, що приватизуються.

Чи правильну консультацію отримало фермерське господарство?

64. Голова ФГ Онищенко для створення господарства отримав у власність 12 га землі. Через 2 роки у зв’язку з розширенням виробництва ним на цивільно-правових засадах було придбано ще 25 га. Ще через рік кілька членів сім’ї Онищенка виїхали на постійне місце проживання в місто, а тим членам господарства, які залишилися, стало важко обробляти землю. У зв’язку з цим голова вирішив продати надлишки землі, але держадміністрація заборонила продаж, посилаючись на Земельний кодекс, який не дозволяє до 1 січня 2005 року продавати або іншим способом відчужувати її.

Прокоментувати ситуацію.

65. Фермер Свиридов мав 50 га орної землі і стільки ж землі під сінокіс із розташованими на ній природними водоймами.

Він засіяв 25 га орної землі озимою пшеницею, а решту земельної ділянки засадив розсадою тютюну. Облдержадміністрація дала вказівку Свиридову засіяти всю площу орної землі озимою пшеницею, мотивуючи це тим, що область зобов’язала перед державою передати по закупівлі більше на 500 тис. тонн зерна, ніж у минулому році.

Одночасно облдержадміністрація попередила Свиридова, що фермерське господарство повинно займатися виробництвом сільськогосподарської продукції і сировини, а не тютюну, який до них не належить.

Свиридов відповів, що виконати вказівку облдержадміністрації не у змозі, оскільки уклав форвардну угоду з Харківською тютюновою фабрикою про реалізацію їй тютюну.

До водоймища фермера Свиридова приїхали жителі м Харкова на нічну рибалку. Вони розпалили багаття, розбили палатки, а автомобілі мили на березі водоймища. Свиридов попросив їх звільнити територію фермерського господарства, на що одержав відмову. Фермер звернувся до суду з позовною заявою про відшкодування збитків.

Оцінити дану ситуацію і дати письмову відповідь на такі запитання. Якою правосуб’єктністю володіють фермерські господарства? Чи правомірні вимоги облдержадміністрації? Дати характеристику форвардних угод. Яке рішення суд прийме за позовом Свиридова?