Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР2(питання).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

1.(41)Охарактеризуйте форму державного правління та державного устрою сучасної України.

Форма правління — організація верховної державної влади, порядок утворення її органів та їx взаємини з населенням.

Існують 2 основні форми державного правління — монархічна й республіканська. Республіка — форма державного правління, за якої вища влада належить виборним представницьким органам, а глава держави обирається населенням або представницьким органом. Існують 3 основних різновиди республіканської форми правління: президентська республіка, парламентарна республіка і республіка змішаного типу (яка в свою чергу буває парламентарно-президентська, або президентсько-парламентарна). Україна являється президентсько-парламентарною республікою.

Державний устрій — спосіб організації адміністративно-територіальної, національно-територіальної єдності держави, особливості відносин між її складовими. Розрізняють прості (унітарні) і складні (федеративні, конфедеративні) держави.

Унітарна держава — єдина держава, поділена на адміністративно-територіальні чи національно-територіальні одиниці, які не мають політичної самостійності, статусу державного утворення. У такій державі сформована єдина система вищих органів влади і управління, діє єдина конституція і єдине громадянство. У багатьох унітарних державах існують автономії, які відрізняються від звичайних адміністративно-територіальних одиниць поділу ширшими повноваженнями. У них водночас із загальнодержавними законами з окремих питань діють регіональні закони, конституції тощо, якщо вони не суперечать законам держави загалом. В автономіях незалежно від центральних органів діють автономний парламент, уряд (однак автономія не є державним утворенням). Більшість західних розвинутих держав — унітарні (Франція,Польща та ін.). Унітарною є і держава Україна.

2.Розкрийте сутність,ознаки та функції політичних партій.

Політична партія - це добровільне та організаційно оформлене об'єднання громадин, яке виражає інтереси частини суспільства і прагне до їх задоволення шляхом здобуття, утримання і використання державної влади. В розумінні сутності партії виокремились три основних підходи:1)партія - це ідеологічна спільність людей, їх добровільне об'єднання навколо якоїсь ідеології (ліберальне); 2)партія - це організація певного суспільного класу чи соціальної групи (характерне для марксизму); 3)партія - це громадська організація, інститут політичної системи, головним завданням якого є завоювання, утримання й використання державної влади.

Основні ознаки політичної партії:1)Партія – це стійке тривале об’єднання людей на різних рівнях політики. 2)Існування стійких місцевих організацій, осередків, що підтримують регулярні зв’язки з центральним керівництвом. 3)Головною метою є завоювання політичної влади або участь у ній.4)Кожна партія прагне забезпечити собі підтримку народу – від голосування за неї до активного членства.5)Будь-яка партія є носієм певної ідеології або особливого бачення суспільства, світу і людини.

Функції політичних партій:

-політичне представництво соціальних інтересів;

-соціальна інтеграція - узгодження соціальних інтересів через взаємодію політичних партій;

-розробка ідеології, політичних доктрин і програм;

-боротьба за оволодіння державною владою та участь у її здійсненні;

-участь у формуванні й діяльності всіх ланок державного апарату;

-участь у розробці, формуванні і здійсненні політичного курсу держави;

-політична соціалізація - сприяння засвоєнню індивідом певної системи політичних знань, норм і цінностей, залученню його до політичної с истеми;

-формування громадської думки;

-політичне рекрутування, тобто залучення на бік партії якомога ширших верств населення як її членів, прихильників і виборців;

-підготовка та висунення кадрів для апарату держави, партії, громадських організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]