Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_мвк_дек.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
408.58 Кб
Скачать

2

. doc

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені альфреда нобеля

КАФЕДРА ФІНАНСІВ ТА БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

ЗАТВЕРДЖУЮ:

РЕКТОР_______________Б.І. ХОЛОД

«____»______________2012 р.

Комплекс методичних матеріалів до державного екзамену зі спеціальності 6.030508 „Фінанси і кредит”

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Дніпропетровськ

2012

Комплекс методичних матеріалів до державного екзамену за спеціальністю підготовки “Фінанси і кредит” / Колектив авт. під кер. док. екон. наук, доц. С.А. Кузнецової – Дніпропетровськ: Дніпропетровський унверситет імені Альфреда Нобеля, 2012 – 26 с.

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 7 від 15.02.12

Відповідальна за випуск: С.А. Кузнецова, д.е.н., доц., зав. кафедри фінансів та банківської справи.

З М І С Т

Вступ. Структура комплексного державного екзамену

3

1. Програма комплексного державного екзамену

3

2. Структура комплексного державного екзамену

8

3. Оцінювання комплексного державного екзамену

9

4. Перелік питань комплексного державного екзамену

10

5. Приклад типової практичної ситуації

15

6. Література

25

Вступ. Структура комплексного державного екзамену

Комплексний державний екзамен передбачає з’ясування рівня теоретичних знань та практичної підготовки студентів зі спеціальності 6.030508 “Фінанси і кредит”.

Державний екзамен за освітньо-кваліфікаційним рівнем – бакалавр проводиться з дисциплін: фінанси, гроші та кредит, фінансовий аналіз, фінансове планування і прогнозування.

Мета екзамену: виявлення відповідності рівня теоретичних знань та практичної підготовки студентів вимогам кваліфікаційної характеристики фахівця та освітньо-професійної програми за освітньо-кваліфікаційного рівнем – “бакалавр”.

Державний екзамен складається з двох частин.

Теоретична частина передбачає комп’ютерне тестування студентів з професійно-орієнтованих дисциплін, яке спрямоване на оцінку досягнутого рівня знань та вмінь студентів. Основними формами розроблених тестових завдань є завдання з запрограмованими відповідями.

Друга частина комплексного державного екзамену являє собою письмові відповіді на ситуаційні завдання з вищевказаних дисциплін.

Практична частина передбачає контроль умінь та навичок студентів і містить як розрахункові задачі, які вимагають застосування типових методик аналізу і розрахунків, так і ситуаційні завдання, які мають проблемний характер і декілька альтернативних варіантів.

  1. Програма державного екзамену розділ 1. “фінанси”

Економічна сутність фінансів. Розподільний характер фінансових відносин. Взаємозв’язок фінансів з іншими категоріями: заробітною платою, ціною і кредитом. Сутність фінансів як особливої сфери розподільних відносин. Функції фінансів. Вплив фінансів на суспільне виробництво. Фінансове забезпечення відтворювального процесу.

Зміст, завдання і вимоги до фінансової політики. Методологічні умови і передумови виявлення сутності фінансової політики. Основні задачі, розв'язувані фінансовою системою в процесі реалізації фінансової політики. Вимоги до фінансової політики. Основні цілі фінансової політики.

Сучасна роль держави в реалізації фінансової політики. Впровадження механізму структурної інвестиційної політики. Пріоритети державної політики. Податкова і кредитна політика для підприємств.

Мета фінансового контролю, його зв'язок з різноманітними функціональними елементами управління фінансами. Результати фінансового контролю. Завдання фінансового контролю на макро- та мікрорівні. Об'єкти й суб'єкти фінансового контролю. Організація фінансового контролю. Види і характеристика державного фінансового контролю. Методи проведення контролю.

Сутність і функції податків. Елементи системи оподаткування. Класифікація податків. Податкова політика держави. Податкова система і принципи оподаткування. Податковий менеджмент на підприємстві.

Фінансові ресурси підприємства, особливості їхнього формування й використання в умовах ринку. Роль фінансів у кругообігу основних виробничих фондів. Фінансовий аспект формування й використання оборотних коштів. Розподіл і використання прибутку. Фінансове планування на підприємствах.

Сутність державного бюджету, його роль у соціально-економічних процесах. Сутність державного бюджету як економічної категорії. Бюджетний механізм. Функціонування державного бюджету.

Доходи державного бюджету. Видатки державного бюджету. Бюджетний дефіцит і його вплив на розвиток економіки.

Сутність і роль територіальних фінансів в економічному і соціальному розвитку адміністративно-територіальних утворень. Склад територіальних фінансових ресурсів. Територіальні позабюджетні фонди. Витрати територіальних бюджетів.

Поняття позабюджетних фондів, їхнє значення. Джерела утворення фонду державного соціального страхування і пенсійного фонду. Основні завдання та функції пенсійного фонду. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Фонд соціального страхування від нещасних випадків.

Сутність і значення державного кредиту. Джерела погашення державних позик і виплати відсотків. Форми державного кредиту. Внутрішній державний кредит. Державні позики, запозичення коштів загальнодержавного позичкового фонду, казначейські позички, гарантовані позики. Управління державним боргом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]