Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_мвк_дек.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Розділ «Фінансове планування і прогнозування»

Скласти бюджети компанії, використовуючи наступну інформацію. Бюджет повинен охоплювати місяці з квітня по червень 2010 року.

Таблиця 1

«Лідер»

Баланс

31 березня 2010 г.

Активи

Зобов’язання та власний капітал

Грошові кошти 50 000

Дебіторська заборгованість 175 000

Запаси 126 000

Разом поточних активів 351 000

Обладнання 480 000

Накопичений знос (90 000) 390 000

Разом активів 741 000

Кредиторська заборгованість 156 000

Короткострокові векселі

до сплати 12 000

Разом поточних зобов’язань 168 000

Довгострокові векселі

до сплати 200 000

Разом сума зобов’язань 368 000

Звичайних акцій 235 000

Нерозподілений прибуток 138 000

Всього власного капіталу373 000

Разом зобов'язань і власного

капіталу 741 000

Додаткова інформація :

а) Обсяг реалізації за березень склав 10 000 одиниць продукції. Очікується, що об'єм реалізації за кожен місяць перевищуватиме результати попереднього місяця на 5%. Відпускна ціна – 25 грн. за одиницю продукції.

б) Політика компанії вимагає, щоб запаси на кінець місяця складали 80% від очікуваного в наступному місяці об'єму реалізації в одиницях продукції. Запаси на 31 березня складають 8400 одиниць, що відповідають політиці. Закупівельна ціна – 15 грн. за одиницю продукції.

у) Комісійні торгівельних представників складають 12,5% від об'єму реалізації і виплачуються в тому ж місяці, коли були здійснені продажі. Щомісячна заробітна плата завідувача відділом продажів складає 3500 грн. в квітні і 4000 грн. за кожен подальший місяць.

г) Щомісячні загальні і адміністративні витрати включають 8000 грн. заробітної плати адміністративних працівників, 5000 грн. амортизації і 0,9 щомісячного відсотка по довгостроковому векселю до оплати.

д) Компанія чекає, що 30% продажів буде здійснено за готівку, а що залишилися 70% - в кредит. Заборгованість має бути повністю отримана в перебігу наступного місяця після здійснення продажів (у місяці, коли були здійснені продажі, жодна заборгованість погашена не буде).

е) Всі закупівлі запасів здійснюються в кредит. Жодні інші операції не приводять до створення кредиторської заборгованості. Товари, куплені в одному місяці, повністю оплачуються в наступному. Всі закупівлі товарів здійснюються в кредит. Жодні інші операції не приводять до створення кредиторської заборгованості. Товари, куплені в одному місяці, повністю оплачуються в наступному.

ж) Залишок на рахунку на кінець будь-якого місяця повинен складати як мінімум 50 000 грн. При необхідності компанія бере позику, необхідну для досягнення мінімуму, за допомогою короткострокового векселя. Короткострокові векселі передбачають виплату відсотків у розмірі 1% в кінці кожного місяця (до погашення). Якщо залишок грошових коштів на кінець періоду перевищує мінімум, надлишок використовується для виплати залишку непогашеної заборгованості по короткострокових векселях до оплати.

з) Дивіденди в сумі 100 000 грн. оголошуються і виплачуються в травні.

і) У перебігу другого календарного кварталу виплати грошових коштів по податку на прибуток здійснюватися не будуть. Ставка податку на прибуток за квартал оцінюється у розмірі 35%.

к) На червень заплановано придбання устаткування вартістю 55 грн.

Завдання:

Скласти наступні бюджети і підготувати необхідну фінансову інформацію:

1) бюджет реалізації, включаючи розрахунковий об'єм реалізації за червень;

2) бюджет закупівлі, розрахункову собівартість реалізованої продукції на кожен місяць і кожного кварталу, а також витрати на бюджетні запаси за станом на 30 червня;

3) бюджет витрат на збут;

4) бюджет загальних і адміністративних витрат;

5) очікувані надходження грошових коштів від клієнтів і розрахунковий залишок дебіторської заборгованості на 30 червня;

6) очікувані грошові платежі за закупівлі і розрахунковий залишок кредиторської заборгованості на 30 червня;

7) бюджет грошових коштів;

8) прогнозний звіт про прибутки і збитки;

9) прогнозний звіт про нерозподілений прибуток;

10) прогнозний баланс.

Планування рішення :

  1. У бюджеті продаж вказується очікуваний обсяг продаж за кожен місяць бюджетного кварталу. На початку умножаємо обсяг продаж за березень на 105%, а потім виконуємо ту ж операцію для місяців, що залишилися. Обсяг продаж за липень знадобиться для складання бюджету закупівель. Щоб завершити роботу по складанню бюджету, умножаємо розрахунковий об'єм продажів в одиницях продукції на відпускну ціну за одиницю продукції – 25 грн.

  2. Використовуючи отримані результати і політику, що передбачає підтримку виробничих запасів на рівні 80%, розраховуємо об'єм запасів на кінець квітня, травня і червня. Додаємо бюджетний об'єм реалізації до цих результатів і віднімаємо фактичні або очікувані виробничі запаси на початок кожного місяця. В результаті отримуємо кількість одиниць запасів, яке слід купити в кожному місяці. Помножуємо цю кількість на вартість однієї одиниці продукції – 15 грн. Знаходимо бюджетну собівартість реалізованої продукції, помножаючи обсяг продукції в одиницях продукції в кожному місяці на вартість одній одиниці продукції – 15 грн. Розраховуємо витрати в запасах на кінець періоду (30 червня) шляхом множення розрахункової кількості одиниць продукції, що є в наявності на цей день, на вартість однієї одиниці – 15 грн.

  3. Бюджет витрат на збут складається всього з двох статей. Знаходимо суму комісійних, яку слід сплатити торгівельним представникам, умножаючи прогнозний дохід від реалізації за кожен місяць на ставку комісійних – 12,5%. Потім включаємо заробітну плату завідувача відділом продажів за квітень (3500 грн.), а також за травень і червень (по 4000 грн.).

  4. У бюджеті загальних і адміністративних витрат потрібно вказати три статті. Заробітна плата адміністративних працівників постійна – 8000 грн. в місяць, амортизація – 5000 грн. в місяць. Передбачаємо в бюджеті щомісячні процентні витрати по довгостроковому векселю, умножаючи його залишок (200 000 грн.) на місячну процентну ставку – 0,9%.

  5. Визначаємо суму доходу від реалізації за готівку в кожному місяці, умножаючи бюджетний дохід від реалізації на 30%. Додаємо до цієї суми дохід від реалізації в кредит за попередній місяць (він складає 70% виручок за попередній місяць). Грошові надходження в квітні у вигляді погашення дебіторської заборгованості дорівнюють залишку на 31 березня – 75 000 грн. Розрахунковий залишок дебіторської заборгованості на 30 червня дорівнює 70% планового доходу від реалізації за червень.

  6. Визначаємо планові грошові платежі по кредиторській заборгованості на кожен місяць, приймаючи їх рівними сумі витрат на закупівлю товару в попередньому місяці. Платежі в квітні дорівнюють залишку кредиторської заборгованості на 31 березня, вказаної в балансі на початок періоду. Залишок кредиторської заборгованості на 30 червня дорівнює сумі закупівлі товарів в червні.

  7. Складаємо бюджет грошових коштів, об'єднуючи наявну інформацію, суми грошових надходжень і грошових виплат у вигляді суми, яку ви розрахували. Завершуємо складання бюджету грошових коштів на кожен місяць узяттям кредиту, достатнього для збільшення розрахункового залишку до мінімуму або погашенням короткострокового боргу у розмірі тієї суми, на яку залишок перевищує необхідний мінімум. Вказуємо в бюджеті залишок непогашеної суми по короткостроковому векселю на кінець періоду.

  8. Складаємо прогнозний звіт про прибутки і збитки, об'єднуючи бюджетні статті за всі три місяці. Визначаємо прибуток до сплати податку на прибуток і умножаємо його на ставку 35%, розраховуючи таким чином витрати по податку на прибуток за квартал.

  9. У прогнозному звіті про нерозподілений прибуток має бути вказаний залишок на 31 березня плюс чистий прибуток за квартал мінус квартальні дивіденди.

  10. Прогнозний баланс включає виправлені залишки по всіх статтях, вказані в балансі на початок періоду, і додаткові зобов'язання по несплаченому податку на прибуток. Суми всіх активів, зобов'язань і розрахунок власного капіталу можна знайти в бюджетах і інших розрахунках або за допомогою додавання сум, вказаних в інших бюджетах, до залишків на початок періоду.

Складання бюджетів оформлюється у вигляді таблиць :

Таблиця 2

Бюджет продаж

квітень

травень

червень

липень

Обсяг продаж в попередньому місяці

Плюс 5 % росту

Прогнозна кількість одиниць

квітень

травень

червень

квартал

Прогнозний обсяг продаж

Відпускна ціна за одиницю

Прогнозний дохід від продаж

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]