Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_мвк_дек.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Програму з дисципліни “Фінанси” розробила ст. Викладач Вареник в.М. Розділ 2. “Гроші та кредит”

Походження грошей. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей. Еволюція форм вартості грошей. Сутніть грошей. Форми грошей та їх еволюція. Специфічний характер вартості грошей. Купівельна спроможність як вираження вартості грошей за різних їх форм. Функції грошей.

Поняття грошового обігу як процесу руху грошей. Поняття грошового потоку та критерії класифікації цих потоків. Характеристика основних різновидів грошових потоків. Структура грошового обігу.

Маса грошей, що обслуговує грошовий обіг, її склад та фактори, що визначають її зміну. Грошові агрегати. Швидкість обігу грошей: поняття, фактори, що визначають швидкість обігу, вплив її на масу та сталість грошей. Закон кількості грошей, необхідних для обігу, його суть вимоги та наслідки порушення вимог. Механізм поповнення маси грошей в обігу.

Сучасні засоби платежу, які обслуговують грошовий обіг.

Інституційна модель грошового ринку. Канали прямого і опосередкованого фінансування. Ринок грошей і ринок капіталів. Ринок цінних паперів та валютний ринок як складові грошового ринку. Фактори, що визначають рівновагу грошового ринку.

Структура побудови грошової системи. Класифікація типів грошових систем. Національна грошова система України.

Державне регулювання грошового обігу. Грошова-кредитна політика, її цілі, типи, інструменти. Монетизація бюджетного дефіциту та ВВП.

Інфляція: суть, види та закономірності розвитку інфляції. Показники вимірювання інфляції. Дефлятор ВВП. Антиінфляційна політика. Грошові реформи: поняття, цілі та типи грошових реформ.

Призначення й сфера використання валюти. Види валюти. Сутність і види валютних відносин. Валютний ринок: суть, функції, класифікація та основи функціонування. Структура та операції валютного ринку.

Валютний курс та конвертованість валют. Механізм регулювання валютного курсу. Регламентація статусу валюти та порядку здійснення операцій з нею. Платіжний баланс у механізмі валютного регулювання.

Валютні системи. Етапи еволюційного розвитку світової валютної системи.

Класична кількісна теорія грошей, її основні постулати. Неокласичний варіант розвитку кількісної теорії грошей. Сучасний монетарізм як альтернативний напрямок кількісної теорії.

Позичковий капітал та кредит. Форми та види кредиту. Процент за кредит. Суть процента, види, економічні межі руху та фактори зміни ставки процента.

Сутність та призначення фінансового посередництва. Схема фінансового посередництва. Види фінансових посередників.

Небанківські фінансово-кредитні установи, їх відмінності від банків, економічне призначення, види, функції, роль. Проблеми розвитку небанківських фінансово-кредитних установ в Україні.

Банки як провідні суб’єкти фінансового посередництва. Поняття банківської системи. Види банків. Поняття банківської системи. Основи організації банківської системи. Функції банківської системи.

Центральні банки (ЦБ), їх походження, призначення, функції та операції. Побудова й розвиток Національного банку України. Законодавчо-нормативні акти, що закріплюють правовий статус ЦБ. Основні напрями діяльності ЦБ.

Поняття, призначення та класифікація комерційних банків. Основи організації та специфіка діяльності комерційних банків. Ліцензування діяльності комерційного банку. Характеристика банківських операцій.

Міжнародний валютний фонд. Загальна характеристика програм співпраці МВФ з Україною. Європейський банк реконструкції та розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]