Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломка постановочный.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
269.34 Кб
Скачать

Міністерство культури і туризму України

Донецьке училище культури

ПОСТАНОВЧИЙ ПЛАН

Епізоду «Трудавое созвездие Донбасса»

художньо публіцистичної програми

«Великие имена, великие земляки»,

робота студентки 4 курсу

денного відділення

групи : 4ВТЗ - 9

Сенкевич А.

Викладач :

Армяновський О.Г.

Донецьк

2012

Обргунтування вибору

Земляцтво! Скільки б не думали про суть цього одвічного поняття, скільки разів ми думаємо звідки в ньому така всевладна і незнищенна сила? Вона черпається з з глибини прадавніх родових живильних джерел. А ще з невичерпних ключів, води яку пили мої діди та прадіди. Будь п'ядь землі в світі з якої ти зробив перший крок у широкий світ залишається невідомої до тих пір, поки її не відкриє, не обживе, не перетворить собі і співвітчизникам на благо і не прославить своїми діячами, і талановитими людьми. Так трапилося і з Донбасом. Його всесвітній авторитет склався завдяки людям, нашим землякам. Бути б йому по колишньому необжитим степом, диким полем якби не першовідкривачі його підземних скарбів, пального каменю, солі, залізних руд ртуті, каменю. Все в світі створюється працею людини: будуються міста, фабрики і заводи, вирощується хліб, створюються машини, добротні будинки, спроектовані інженерами, шахти, побудовані будівельниками, вугілля добуте шахтарями, квітучі сади, доглянуті людьми, усміхнені діти, виховані батьками , дитячим садом і школою, - у все це вкладено працю людей. Їх думка злетіла високо, а руки втілили думку в справу. І все це для людини щоб вона була ситою, здоровою, веселою і щасливою. А без праці немає і плода - говорить народна мудрість, адже «кожне діло людиною ставиться, людиною і славиться». «Праця для людини - здоров'я і життя». Адже «хто звик трудиться, тому без діла не сидиться». Про людей, які все вміють, кажуть: «І швець, і жнець, і на дуді грець", то є - умілий, працьовитий чоловік. Таких завжди поважають, цінують і в родині, і на виробництві

Безпосередню ж трудову славу в Донбасі 20 в вершили воістину великі люди. У всіх процесах, події та явища нашої історії виявлялася діяльність людей, хто так чи інакше впливали на її хід, чиї долі виявилися нерозривно пов'язаними із загальною долею нашої Батьківщини. Одним з таких людей був А.Г. Стаханов - засновник масового руху новаторів, яке за короткий час охопило всі галузі промисловості, транспорт, будівництво, сільське господарство, і поширилося по всьому Радянському Союзу. Стахановський рух означає організацію праці по-новому, раціоналізацію технологічних процесів, правильне розподіл праці у виробництві, звільнення кваліфікованих робітників від другорядної підготовчої роботи, кращу організацію робочого місця, забезпечення швидкого зростання продуктивності праці, забезпечення значного росту заробітної плати робітників і службовців.

Я вважаю, що в Сучасній Україні бракує таких людей як Стаханов, що в свою чергу позначається на відставанні України від Заходу в економічній і соціальній сферах. Так стахановці були справжніми патріотами, які домагалися збільшення продуктивності праці за допомогою інноваційних методів, що для нашої країни на сучасному етапі її існування вкрай необхідно в усіх сферах життєдіяльності. Тому тема стахановського руху, сьогодні не менш актуальна, ніж за радянських часів. Стахановський рух було підготовлено всім ходом соціалістичного будівництва, успіхами індустріалізації країни, зростанням культурно-технічного рівня і матеріального добробуту трудящих. Більшість стахановців вийшло з числа ударників.  "Стахановським" рух названо по імені його зачинателя - забійника шахти "Центральна - Ірміно" (Донбас) О.Г.Стаханова, добившего за зміну 102 т вугілля при нормі 7 т. Рекорд Стаханова був незабаром перекритий його послідовниками. Найбільшою вироблення в Донбасі досяг Н.А.Ізотов, добув 1 лютого 1936 на шахті № 1 "Кочегарка" (Горлівка) 607 т вугілля за зміну. Стахановський рух, підтримане і очолене Комуністичною партією, за короткий час охопило всі галузі промисловості, транспорт, будівництво, сільське господарство і поширилося по всьому Радянському Союзу. Зачинателями Стахановського руху були в автомобільній промисловості А.Х. Бусигін, в взуттєвої - Н.С. Сметанін, в текстильній - Е.В. і М. І.Віноградови, в верстатобудівної - І.І. Гудів, в лісовій - В.С. Мусінскій, на залізничному транспорті - П. Ф.Крівонос, в сільському господарстві - в перші в історії проста дівчина Паша Ангеліна сіла за трактор і за нею пішли сотні інших жінок. Наш край - це край зроду робочих людей, в якому кожен метр землі просякнутий потом і працею людини .. Ці люди були в постійному русі, в їх душах і серцях було бажання щоденного самовдосконалення, щоденної роботи над собою. Саме з цього я вважаю що тільки людина по справжньому відданий своїй справі, роботі, може досягти великих висот і залишити слід в історії свого краю. Своїм епізодом я хочу пробудіті в глядачеві почуття гордості за своїх велично та відоміх земляків які піднялі Донбас до космічніх висот.

Для втілення свого задуму я використовував такі Засоби театралізації як: Документальне, публіцистичне і художнє слово; музика (інструментальна, вокально-інструментальна, звукошумові ефекти); хореографія, сценічна пластика (пластико-хореографічні композиції, пластичні зарисовки); світлове оформлення, художньо-декоративне оформлення, костюми, грим, бутафорія і реквізит, піротехнічні засоби.

Принцип художнього оформлення : символічно- образний .

У постановці використовуватимуться всі засоби театралізації, щоб втілити режисерське бачення .

У моєму епізоді будуть використатися глибинні і плоскі мізансцени, побудовані по вертикалі і горизонталі, по кругу і спіралі, симетричні і асиметричні, як основні і як перехідний процес однієї пластичної форми в іншу. Також на протязі усього епізоду учасники працюють з «шестерней» яка стає символом постійної праці. За допомогою «шестерні» учасники вибудовують різноманітні фігури ,яке підвищують емоційну атмосферу епізоду.

Музичне рішення і звуко - шумові ефекти в даній постановці грають не останню роль, оскільки музика в епізоді буде задавати головний чіткий ритм робочого процесу і створювати атмосферу постійного та неприливного руху.