Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ (1).DOC
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

20

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРИ

КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

Дипломна робота

Вимоги та методичні рекомендації

до виконання й захисту

Харків, 2012

Вимоги до написання дипломної роботи

Студент має право вибирати тему дипломної роботи з числа визначених кафедрою культурології або запропонувати свою з обґрунтуванням її актуальності.

Структура дипломної роботи передбачає: титульний аркуш, зміст, перелік умовних позначень (при необхідності), вступ, головну частину мінімум із двох розділів, що розкривають теорію питання та досвід практичної роботи; висновки; реєстр використаних джерел та літератури; додатки. Текст дипломної роботи можна використати для наступного написання та оформлення доповіді, реферату, статті, тез та ін.

Дипломну роботу доцільно виконувати в такій послідовності:

- вибір теми ;

- з’ясування об’єкта та предмета ;

- визначення мети та завдань;

- вивчення та відбір літератури з теми;

- складання попереднього плану;

- написання головної частини;

- написання вступу ;

- формулювання висновків і рекомендацій;

- оформлення списку використаних джерел та додатків.

Джерела пошуку: архіви, каталоги і картотеки бібліотек; бібліотечні посібники, при книжні та при статейні списки літератури; посилання в підручниках, монографіях, словниках та ін., покажчики змісту річних комплектів спеціальних періодичних видань, Інтернет.

Під час джерелознавчих пошуків необхідно з'ясувати стан вивченості обраної теми сучасною наукою, щоб не повторювати в роботі загальновідомих істин. Натомість – під час пошуків необхідних джерел - конкретно визначити напрями та основні розділи свого дослідження.

Правильна та логічна структура дипломної роботи — це запорука успіху розкриття теми. Процес уточнення структури може тривати протягом усієї роботи над дослідженням. Попередній план роботи треба обов'язково показати науковому керівникові, оскільки може статися ситуація, за якої буде потрібно переписати текст роботи.

Після цього починається вивчення та конспектування літератури з теми дипломної роботи. Чим ширшим і різноманітнішим буде коло джерел, які він використав, тим вищою буде теоретична та практична цінність його дослідження.

Кожна цитата, приклад, статистичні дані, мають супроводжуватися точним описом джерела з позначенням сторінок, на яких опубліковано цей матеріал. Застосування цитат без лапок, коли думки іншого автора видаються за особисті, розглядається як грубе порушення літературної та наукової етики, кваліфікується як плагіат.

Проаналізований та систематизований матеріал викладається відповідно до змісту у вигляді окремих розділів і підрозділів. Кожний розділ висвітлює самостійне питання, а підрозділ - окрему частину цього питання.

Тема має бути розкрита без пропуску логічних зв’язків, тому, починаючи працювати над розділом, треба відзначити його головну ідею, а також тези кожного підрозділу. Тези необхідно підтверджувати фактами, думками різних авторів, результатами анкетування та експерименту (якщо вони потрібні для розкриття теми), аналізом конкретного практичного досвіду.

До кожного розділу роботи необхідно зробити висновки, на основі яких буде сформульовано висновки до всієї роботи в цілому.

Оперативно зібрати практичний матеріалі в повному обсязі, узагальнити його та систематизувати студентові допоможуть основні методи дослідження (якими необхідно оволодіти): аналіз і синтез, індукція та дедукція, спостереження, порівняння, експеримент, анкетування, інтерв'ю та ін. Найкращі результати дає комплексне використання цих методів. Водночас, залежно від особливостей теми дослідження, специфіки предмета і конкретних умов, окремі методи можуть набути переважного значення.

Широке використання відомих у науці методів накопичення, вивчення, систематизації фактів та практичного досвіду в цілому дасть змогу виконати основне завдання дипломного дослідження: поєднати різні роз'єднані знання в цілісну систему, вивести певні закономірності, визначити подальші тенденції розвитку теорії та практики відповідної сфери діяльності.

На заключному етапі роботи передбачається написання студентом вступу, висновків до дипломної роботи, оформлення списку літератури, додатків, редагування тексту, його доопрацювання з урахуванням зауважень наукового керівника, підготовка роботи до захисту.

Вступ доцільно писати після того, як написана основна частина дипломної роботи. У вступі обґрунтовуються:

- актуальність теми;

- визначаються об'єкт, предмет, мета і завдання дослідження;

- робиться аналітичний огляд літератури за темою дипломної роботи;

- визначається наукова новизна;

- розглядаються методи наукового дослідження;

- визначається практична значущість роботи.

Якщо студент вирішив не торкатися деяких аспектів теми, він повинен зазначити про це у вступі.

Висновки - це логічне завершення дипломної роботи. Головна їх мета — підсумки проведеного аналізу. Висновки подаються у вигляді окремих лаконічних положень, методичних рекомендацій. Вони повинні відповідати поставленим завданням. Основна вимога до заключної частини - не повторювати змісту вступу, основної частини роботи і висновків, зроблених у розділах.

Список літератури складається на основі робочої картотеки і відображає обсяг використаних джерел та ступінь вивченості досліджуваної теми. «Список …» свідчить про рівень володіння навичками роботи з науковою літературою. Він повинен оформлюватись за правилами ДСТУ (бібліографічного опису джерел, використаних студентом під час роботи над темою). Кожний бібліографічний запис треба починати з нового рядка, літературу слід розташовувати в алфавітному порядку авторів та назв праць. Бібліографічні записи в «Списку...» повинні мати порядкову нумерацію. У тексті роботи слід давати у дужках посилання на номери списку даної курсової роботи.

Додатки можуть завершувати дипломну роботу.

Обсяг дипломної бакалаврської роботи – 60-65 сторінок, спеціаліста – 70-75, магістра – 90-100 (формат А-4) електронного набору без урахування списку літератури та додатків через 1,5 інтервалу шрифтом Times New Roman, кегль – 14.

Сторінки роботи повинні мати поля: ліве - З0 мм, верхнє - 20 мм, праве - 10-15 мм, нижнє - 25 мм.

Усі сторінки роботи – від титульної до останньої нумеруються без пропусків або літерних додатків. Першою сторінкою вважається титульний аркуш: на ній цифра 1 не ставиться. Другою вважається сторінка, що містить «зміст»: на ній цифра 2 не ставиться. Нумерується третя сторінка (Вступ). На ній ставиться цифра 3 і далі – по порядку. Порядковий номер сторінки проставляється по центру верхнього поля.

Таблиці, малюнки, схеми, графіки та інші ілюстративні матеріали як у тексті роботи, так і в додатках слід виконувати (або наклеювати) на стандартних аркушах (формат А- 4).

Літературне оформлення дипломної роботи є важливим елементом її виконання і одним з багатьох чинників, на які зважає комісія під час захисту. Увага, передусім, звертається на змістовний аспект викладу матеріалу (логічність і послідовність, повнота і репрезентативність, тобто широта використання наукових джерел, загальна грамотність та відповідність стандартам і прийнятим правилам), а також на текст роботи, список літератури і додатки, на зовнішнє оформлення титульного аркуша.

До формулювання назв розділів і підрозділів дипломної роботи висуваються такі основні вимоги:

- стислість, чіткість і синтаксична різноманітність;

- переважання простих речень;

- послідовне та точне відображення внутрішньої логіки змісту роботи.

Дипломна робота відкривається титульним аркушем

МИНИСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРИ

КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ

НАЗВА РОБОТИ

Дипломна робота зі спеціальності 6.020101

Культурология

Студент-виконавець: _____________________

ПІБ

_____________________

спеціалізація, курс, група,факультет

Науковий керівник:

__________________

ПІБ, науковий ступінь, вчене звання

Допущено до захисту Науковий реценззент

Зав.кафедрою: ______________ ___________________ __________________

“__” ______________ 2012 р. ПІБ, науковий ступінь, вчене звання

Харків – 2012

Увага! Шифр спеціальності: