Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.Економіка.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
34.93 Кб
Скачать

Позитиви та негативи цукрового заводу.

Жданівський цукровий завод є одним з найбільших виробників білого цукру-піску в Україні . Протягом останніх років він є лідером по заготівлі сировини. Показники виходу цукру динамічні за роками, що свідчить про наявні резерви підвищення ефективності виготовлення цукру. Завод поступово впроваджує більш ефективні технологічні схеми, закуповує нове обладнання.

Позитиви:

  • На заводі працює дві лінії переробки цукрових буряків.

  • Завод впроваджує нові технології для покращення якості цукру.

  • Проведено реконструкцію теплової схеми та автоматизації вапарної станції, що дало змогу значно знизити витрати палива.

  • Закінчено роботу по впровадженню системи комерційного обліку води, придбано і встановлено лічильники обліку води що дало змогу вести точний облік витрачання води і зменшить платежі до бюджету за використання води.

  • Приведено капітальний ремонт бурякорізок, та залізничного цеху.

  • Велика кількість постачальників цукрових буряків.

  • Реалізація цукру по всій України.

  • Введення підприємства по техніко-економічним показником ні рівень європейських цукрових заводів.

Негативи:

  • Недоліками в роботі заводу є використання великої кількості електроенергії, палива, природного газу, затрати значної кількості води у виробництві.

Пропоновані шляхи усунення недоліків в роботі підприємства.

З метою підвищення ефекту очищення дифузійного соку, покращення якісних показників соку та підвищення виходу цукру пропоную наступні заходи вдосконалення технологічної схеми Жданівського цукрового заводу , а саме :

  1. Проведення двоступеневої І сатурації з метою досягнення більш ефективного осадження нецукрів і відповідно покращення очищення дефекованого соку. Встановлення циркуляційних труб та променевих барботерів в апарати І сатурації дозволить проводити процес І карбонізації в А корпусі в прямотечійному, а в Б корпусі – прямотечійно-рециркуляційному режимах. Цей варіант апаратурного оформлення двоступеневої І сатурації сприяє кращому адсорбційному очищенні, простіший у виконанні, потребує меншої виробничої площі. Порівняно з одноступінчатою І карбонізацією за використання такого способу ефект очищення соку в середньому підвищується на 3,7 %, ступінь використання СО2 сатураційного газу зростає на 11...13 %, витрати вапна знижуються на 0,18...0,20 % СаО до маси буряків, зменшується вміст цукрози в мелясі на 0,04 % до м. б., підвищується швидкість седиментації соку І сатурації в середньому на 22 %.

  2. Додавання флокулянту – “КРОСС-5“. Цей захід не тільки сприяє підвищенню швидкості осадження частинок (у 3-4 рази), зниженню забарвленості та мутності соків, зниженню витрати вапна на очистку, збільшенню швидкості фільтрування на 10–15%, зменшенню втрати цукрози з осадом на 0,04% від м. б., а також до зменшення витрат вапняного молока. При введенні флокулянта в зону частково карбонізованого соку з рН 11,4...11,9 формуються окремі агрегати із високомолекулярних речовин і частинок твердої фази з кращими фільтраційними і седиментаційними властивостями соку. Це дозволяє економити фільтраційну тканину в кількості 0,2 м2 на 100 т буряків.

Спосіб двоступеневої І сатурації з додаванням флокулянта до соку перед другим ступенем дозволяє підвищити ефект очищення соку на 5...7 %, знизити вміст солей кальцію і забарвленість соку ІІ карбонізації на 12...18 %.

  1. Встановлення фільтрпресів, для знецукрення суспензії соку І сатурації.

Використання фільтр-пресів дозволяє:

  • значно зменшити кількість промивної води. Розбавлення соку перед випарною установкою складає менше 1 % проти 1,5...2,5 % для вакуум-фільтрів, що дозволяє зменшити кількість води яку, необхідно випарити, а значить знизити витрати палива. Слід відзначити, що при використанні фільтрпресів майже не витрачається вода на змив осаду та промивання фільтрів;

  • знизити втрати цукрози в фільтраційному осаді в середньому до 0,02...0,04 % до маси буряків проти 0,1...0,2 % при використанні вакуум-фільтрів;

  • зменшити витрати фільтрувальної тканини;

  • скоротити витрати електроенергії;

  • одержати фільтраційний осад в напівсухому стані ( вміст СР до 65...70 %), що дозволяє транспортувати його стрічковими конвеєрами, зменшити площі відстійників та транспортні витрати, більш ефективно використовувати осад в сільському господарстві для вапнування кислих ґрунтів, одержання будівельних матеріалів тощо, а також покращити екологічні показники заводу;

  • повністю автоматизувати процес фільтрування.

  1. Повернення на попереднє вапнування (остання секція) частково карбонізованого соку основного вапнування (ступінь карбонізації 30...40 %). Це дозволить підвищити ефект очищення соку на 2,7 %, суттєво зменшити кількість рециркуляційних повернень (на попереднє вапнування повертається 8...10 % до м. б. суспензії соку другої карбонізації і біля 40 % частково карбонізованого соку основного вапнування). За рахунок введення високодисперсного СаСО3 є можливість додатково осадити речовини колоїдної дисперсності (РКД). Пояснюється це не тільки дисперсністю частинок недосатурованого соку, але й наявністю в системі частинок вільного вапна, що сприяє агрегації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]